Η εταιρεία ΥΛΗ που έχει αναλάβει την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) στο Ν. Αιγαίο ζητά τη συνεργασία των Δημάρχων για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.
Η επιστολή
Αγαπητοί Δήμαρχοι,
Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιεί το έργο «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης (ΣΔ) για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000».
Το Έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ)» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΕΤΠΑ). Η εταιρία «ΥΛΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» έχει αναλάβει το έργο «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Νatura 2000 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
Η πρώτη μελέτη αφορά την «Ομάδα 8α περιοχών Natura Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Κέας – Κύθνου, Μήλου». Στις 16 Νοεμβρίου 2022 αναρτήθηκε η μελέτη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ για την διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης που αρχικά προσδιορίστηκε να διαρκέσει ένα (1) μήνα. Μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου αναφέρεται ως καταληκτική ημερομηνία η 1/3/2023, δηλαδή δόθηκε παράταση 2,5 μηνών. Η Ομάδα Μελέτης προσπάθησε για την μέγιστη δυνατή εμπλοκή στη διαβούλευση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προστασία της φύσης και την αρμονική ένταξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, πραγματοποιήθηκε στις 8/12/2022, η διαδικτυακή Κεντρική Ημερίδα παρουσίασης της ΕΠΜ 8α. Επίσης έγιναν τρείς (3) δια ζώσης, τοπικές διαβουλεύσεις, στην Μήλο, στην Άνδρο και στη Σύρο με αντικείμενο τις Ζώνες Προστασίας των περιοχών του Δικτύου Natura, αλλά και τις προτεινόμενες χρήσεις γης που ενδιαφέρουν τους κατοίκους των αντίστοιχων νησιών και της ευρύτερης περιοχής τους. Σκοπός των συναντήσεων ήταν να ενημερωθούν οι Δήμοι, οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι πολίτες για το περιεχόμενο και τις προτάσεις της μελέτης, ώστε να διεξαχθεί με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες η σχετική Διαβούλευση. Ακόμη έγιναν άλλες 5 διαδικτυακές τοπικές διαβουλεύσεις για την ενημέρωση των κατοίκων και των Δήμων Κιμώλου, Σίφνου, Σερίφου, Κέας, Τήνου και Μυκόνου. Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, σε Τοπική Ημερίδα διαβούλευσης στο Δημαρχείο της Ερμούπολης, αντιμετωπίσαμε από το κοινό ύβρεις, προπηλακισμούς και απειλές κατά της σωματικής μας ακεραιότητας.
Την Ημερίδα διέλυσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, καλώντας το κοινό να αποχωρήσει. Είχαν προηγηθεί ψευδή δημοσιεύματα κατά της μελέτης και της εταιρείας μας.
Τα ψεύδη
Από έρευνα που κάναμε στον τοπικό τύπο και ιστοσελίδες ενημέρωσης της Σύρου, προέκυψαν δύο δημοσιεύματα πριν την διαβούλευση, με αναφορές σε ψευδή στοιχεία, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα προς τη μελέτη και την εταιρεία ΥΛΗ. Σε αυτά εμπλέκεται και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, πιθανόν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αποδοχή τα αναφερόμενα ψευδή στοιχεία.
Αυτά τα στοιχεία είναι: Ότι η μελέτη απαγορεύει τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και το κυνήγι σε όλη τη περιοχή μελέτης, που αφορά την προστατευόμενη έκταση της Σύρου. Αυτό είναι ψευδές, αφού η άσκηση δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα επιτρέπεται σε όλες τις ζώνες της περιοχής μελέτης. Το κυνήγι δεν επιτρέπεται σε έκταση που αφορά τη περιοχή της Ζώνης Β (11.318 στρέμματα), που αποτελεί τμήμα της προστατευόμενης περιοχής. Μέσα στη Ζώνη Β περιλαμβάνεται και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής το οποίο καταλαμβάνει έκταση 2.510 στρεμμάτων. Τα παραπάνω αναφέρονται ρητά στην μελέτη, την οποία προφανώς κανείς από τους κατηγόρους της δεν διάβασε. Οι μελετητές δεν πάτησαν το πόδι τους στην προστατευόμενη περιοχή. Αυτό είναι ψευδές, αφού έγιναν πολλές επισκέψεις στην περιοχή, πράγμα που αποδεικνύει το φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο που έχουν αντικείμενο την προστατευόμενη περιοχή. Η ομάδα μελέτης προσπάθησε να διασκεδάσει αυτό το ψέμα προετοιμάζοντας μια παρουσίαση της περιοχής μελέτης με εικόνες και βίντεο σε διάφορες εποχές του χρόνου, που προβλήθηκε πριν την εκδήλωση. Η μελέτη έγινε πρόχειρα και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Αυτοί που κάνουν κριτική στη μελέτη, προφανώς δεν έχουν διαβάσει το περιεχόμενό της, ούτε γνωρίζουν για τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται για την εκπόνησή της. Τα δύο παραπάνω δημοσιεύματα είναι διαθέσιμα από εμάς σε όποιον τα ζητήσει. Εχθρική στάση, χωρίς να δικαιολογείται, αντιμετωπίσαμε και κατά τη διαδικτυακή ενημέρωση του Δήμου και των κατοίκων της Κιμώλου. Οι παραπάνω συμπεριφορές, παρότι δεν μας φοβίζουν, μας αναγκάζουν να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας για τις τοπικές διαβουλεύσεις με φυσική παρουσία. Ήδη ζητήσαμε από το ΥΠΕΝ την προστασία της εταιρείας από ψευδείς φήμες και δημοσιεύματα, όπως και την προστασία της διαδικασίας της διαβούλευσης.
Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Δήμοι τα παρακάτω στοιχεία, που έχουν σχέση με την έναρξη και την διαδικασία της διαβούλευσης: ✓ Η διαβούλευση ξεκινά μετά από έγκριση του σταδίου της μελέτης από την αντίστοιχη υπηρεσία του ΥΠΕΝ και αφού παρουσιαστεί, ως προς τις προτεραιότητες της, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. ✓ Πριν γίνει η παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να δοθεί σε κανένα Δήμο, Φορέα, ή πολίτη, είτε γιατί μπορεί να αλλάξει, είτε μπορεί να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό, ή κερδοσκοπία, αν κάποιος γνωρίζει εκ των προτέρων κρίσιμα στοιχεία της μελέτης. ✓ Οι μελετητές, για την εκπόνηση των ΕΠΜ, στηρίζονται μόνο σε στοιχεία που δίνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα όρια των περιοχών Natura είναι εντελώς συγκεκριμένα και δεν αλλάζουν κατά την διαδικασία εκπόνησης των μελετών. ✓ Η διαβούλευση ξεκινά από την ανάρτηση της στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ, οπότε μπορεί να γίνει ενημέρωση των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών. ✓ Οι ζώνες προστασίας καθορίζονται σύμφωνα με την αξιολόγηση της περιοχής μελέτης και με τις οδηγίες του ΥΠΕΝ. ✓ Οι χρήσεις που προβλέπονται για κάθε Ζώνη περιλαμβάνονται στον Νόμο 4685/2020. Οι μελετητές, δεν μπορούν να προσθέσουν χρήσεις που δεν προβλέπονται στον Νόμο. Μπορούν μόνο να αφαιρέσουν, ή να τις επιτρέπουν υπό όρους. ✓ Οι μελετητές έχουν αρκετά προβλήματα με τις προβλεπόμενες χρήσεις και τοπικά προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή τους (π.χ. κατοικία, ήπια θαλάσσια αναψυχή, ναυσιπλοΐα, τουριστικά καταλύματα, κ.α.). Ήδη έχουμε ενημερώσει προφορικά και γραπτά το ΥΠΕΝ.
Η μελέτη ΕΠΜ 8β που αφορά τις Π.Ε Καλύμνου (Δήμοι Αστυπάλαιας & Λέρου), Καρπάθου (Δήμος Καρπάθου), Νάξου, Πάρου, Μήλου (Δήμος Μήλου), Θήρας (Δήμοι Σικίνου, Φολεγάνδρου, Ανάφης, Θήρας), Νήσων (Δήμος Σπετσών), θα κατατεθεί στο Υπουργείο με νέα ζωνοποίηση που έλαβε υπόψη την Διαβούλευση της μελέτης 8α, μέσα στον μήνα Φεβρουάριο και θα αναρτηθεί για διαβούλευση μόλις περάσει από τις σχετικές διαδικασίες.
Οι Δήμοι που περιλαμβάνονται στην μελέτη 8β, με τις αντίστοιχες περιοχές παρατίθενται σε σχετικό πίνακα. Η Μελέτη 8γ που αφορά τις Π.Ε. Καλύμνου (Δήμοι Καλυμνίων, Πάτμου, Λέρου, Λειψών & Αγαθονησίου), Καρπάθου (Δήμοι Καρπάθου & Ηρωικής Νήσου Κάσου), Κω (Δήμοι Κω & Νισύρου), Ρόδου (Δήμοι Ρόδου, Μεγίστης, Τήλου, Σύμης & Χάλκης), θα κατατεθεί στο Υπουργείο για έγκριση, αναμορφωμένη, δύο (2) μήνες μετά την έναρξη της διαβούλευσης της Μελέτης 8β.
Οι Δήμοι που περιλαμβάνονται στην μελέτη 8γ, με τις αντίστοιχες περιοχές, παρατίθενται σε πίνακα στο τέλος της ανακοίνωσης. Οι Δήμοι και ειδικότερα αυτοί που εκπονούν αυτή την περίοδο χωροταξικές μελέτες, θα ήταν χρήσιμο, για τον ενιαίο σχεδιασμό, να μας στείλουν τα στοιχεία που έχουν (όρια σχεδίων πόλης, όρια οικισμών, ΣΧΟΑΠ, Τοπικά ή Ειδικά πολεοδομικά, ή άλλα σχετικά) ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά την εκπόνηση των ΕΠΜ (8γ), είτε να ληφθούν υπόψη, όταν συνταχθούν τα τεύχη Διαβούλευσης. Αγαπητοί Δήμαρχοι, Η συνεργασία σας μαζί μας θα αποδώσει καλύτερες συνθήκες στο περιβάλλον των νησιών σας, ενώ για τους κατοίκους των περιοχών Natura θα δημιουργήσει μία αρμονική συμβίωση.
Οι Δημόσιες Υπηρεσίες, οι Δήμοι, οι φορείς και οι πολίτες μπορούν να δουν τα στοιχεία της Μελέτης 8α στο παρακάτω link: https://ypen.gov.gr/diavouleusi/forums/forum/dimosia-diavoyleysi-toyergo…(link is external)
Στους πίνακες που ακολουθούν φαίνονται οι περιοχές (Natura) των 3 μελετών (8α, 8β και 8γ), ανά Δήμο και με την ονομασία τους. Πιστεύουμε στην συνεργασία μελετητών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είμαστε πεισμένοι πως θα παράξουμε μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για το συμφέρον των νησιωτικών κοινωνιών και της φύσης.
Για την ΥΛΗ
Ηλίας Αποστολίδης