Σάββατο 27 Ιουλίου
25.4 C
Tinos

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά τα τρόφιμα ακριβαίνουν


Γράφει ο Αποστόλης Τζελέτας


Αναντίστοιχη με την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά τα νοικοκυριά, είναι η εικόνα που προκύπτει από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, καθώς, παρά την υποχώρηση του γενικού δείκτη, εκρηκτική παραμένει η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης.

Μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε στο 8,5% για τον Νοέμβριο, από 9,1% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ωστόσο τα τρόφιμα συνεχίζουν να τραβούν την… ανηφόρα, με τις ανατιμήσεις να φτάνουν το 15% μεσοσταθμικά και σε κάποια βασικά είδη να ξεπερνούν και το 20%. Αυξήσεις καταγράφονται κατά 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στο λάδι, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στο κρέας 12,6% στα λαχανικά, ενώ δεκάδες είναι τα τρόφιμα και είδη νοικοκυριού με διπλάσια αύξηση.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού συνδέεται με την αποκλιμάκωση στις ενεργειακές τιμές (κυρίως του ρεύματος και του φυσικού αερίου), αφού η σύγκριση γίνεται με τις αυξημένες τιμές ενέργειας του 2021 , αλλά και λόγω των κρατικών επιδοτήσεων που μειώνουν το κόστος για τους καταναλωτές. Πτωτικά κινήθηκε η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο -5,3% ενώ στο φυσικό αέριο η ανατίμηση είναι 27,8% και στα στερεά καύσιμα 23,2%.

Η αποκλιμάκωση του ενεργειακού πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, ωστόσο την ίδια στιγμή εντείνονται οι φόβοι για σημαντικές περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές τόσο των τροφίμων όσο και του «σκληρού πυρήνα» του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτή είναι και η μεγάλη «απειλή» για το νέο έτος: η αύξηση του «πληθωρισμού του φτωχού», δηλαδή η περαιτέρω άνοδος των τιμών σε ένα καλάθι προϊόντων πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να πλήττεται περισσότερο το εισόδημα αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Σενάρια για επιταγή ακρίβειας

Ένα από τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, είναι να δοθεί ένα νέο επίδομα ακρίβειας, το οποίο θα χορηγείται στους δικαιούχους κάθε μήνα, με άγνωστο όμως χρονικό ορίζοντα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα.

Στο τραπέζι βρίσκεται μια επιταγή ακρίβειας, που μπορεί να φτάνει τα 150 ή 200 ευρώ, την οποία θα μπορούν να λάβουν μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Εφόσον προχωρήσει αυτή η σκέψη, θα τεθούν ιδιαίτερα αυστηροί «κόφτες», ώστε το επίδομα να λάβουν πρακτικά ελάχιστοι πολίτες, λόγω του δημοσιονομικού κόστους ενός τέτοιου μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εξετάζουν:

• Την επέκταση για ακόμα δύο ή τρεις μήνες της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης. Υπενθυμίζεται πως σήμερα η επιδότηση ανέρχεται στα 25 λεπτά το λίτρο.

• Εφόσον οι τιμές της βενζίνης και του diesel βρεθούν σε υψηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται να επανέλθει μια επιδότηση στα καύσιμα. Ωστόσο, η προηγούμενη απευθείας επιδότηση στην αντλία για τις τιμές του diesel, που καταργήθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου, οδηγώντας το συγκεκριμένο καύσιμο πολύ πάνω από τα 2 ευρώ/λίτρο για αρκετές εβδομάδες, προσκρούει στη νέα προτροπή της Κομισιόν και του Eurogroup ότι τα νέα μέτρα στήριξης δε θα είναι οριζόντια, αλλά θα αφορούν μόνο τους ευάλωτους πολίτες.

• Παράλληλα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Πηγές της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι βρίσκεται στα σκαριά νέο πακέτο μέτρων, ύψους 600.000.000 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.