Σάββατο 14 Δεκεμβρίου
12.4 C
Tinos

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ Στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου, Σάμου.

Το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου, τελέστηκε στον Ενοριακό Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου, στη Μυτιλήνη, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Ιωσήφ, κατά την Β’ Κυριακή της Παρουσίας, και συλλειτούργησε ο εφημέριος π. Λέων.

Ο Ναός ήταν γεμάτος. Ανάμεσα στις εκατοντάδες των προσφύγων στη Μυτιλήνη, δεκάδες είναι Καθολικοί και επωφελούνται από τη δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο, το οποίο ναυλώνει η ενορία για να τους μεταφέρει από το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ προς τον Ναό και μετά πάλι πίσω. Η συμμετοχή τους, με τους ύμνους τους σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, ήταν πολύ έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Πολύτιμη και σημαντικότατη είναι η ποιμαντική και ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει ο υποδιάκονος κ. Λεονάρδος, συμπαραστατούμενος από τις δραστήριες κυρίες του ενοριακού συμβουλίου Τζένη και Λουκία. Δύο από τους Αφρικανούς αδελφούς υπηρετούν άψογα τη Λειτουργία ως λειτουργοϋπηρέτες, και οι καθολικοί πρόσφυγες μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας παραμένουν στον Ναό και ψάλλουν υπέροχα στη δική τους γλώσσα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ θέλησε να συνομιλήσει για αρκετή ώρα με τους πρόσφυγες που ήταν στο Ναό και να ενημερωθεί από πρώτο χέρι από αυτούς για την κατάστασή τους, τις χαρές, τους φόβους και τις ελπίδες τους.

Οι περισσότεροι προέρχονται από χώρες όπως το Καμερούν, το Κονγκό, τη Σιέρα Λεόνε και άλλα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής. Ανέφεραν στον Αρχιεπίσκοπο ότι είναι πολύ σπουδαίο για αυτούς που έχουν υποστεί την τεράστια δοκιμασία της περιπετειώδους μετάβασης από τις μακρινές τους χώρες, να έχουν την ευκαιρία να προσευχηθούν και να ηρεμήσουν μέσα στη γαλήνη του ναού. Η πίστη για αυτούς είναι το ταξίδι προς την ελπίδα, προς κάτι καλύτερο. Πώς λοιπόν να μη συγκινηθείς από την παρουσία τους στο Ναό; Πριν από μερικές μέρες, ένας μετανάστης έφερε γλυκά για να κεράσει τους υπόλοιπους: είχε εγκριθεί η αίτηση ασύλου του.

Ανέφεραν στον Σεβασμιότατο Ιωσήφ ότι υπάρχει κάτι επίσης πολύ σημαντικό: Για αυτούς που ζουν όλη την ημέρα στο ΚΥΤ χωρίς καμιά αίσθηση του τι θα γίνει στο μέλλον, η επίσκεψη στην εκκλησία είναι ένα είδος κοινωνικοποίησης. Κάτι που τους κάνει να αισθάνονται πως ζουν σε μια κανονικότητα, ότι δεν είναι παραπεταμένοι. Κάποιοι από αυτούς έχουν μάθει ικανοποιητικά ελληνικά, έχουν λάβει το άσυλο και εργάζονται πλέον στη Μυτιλήνη: διερμηνείς σε ΜΚΟ, άλλοι ξέρουν από υδραυλικά, άλλοι ξέρουν να κτίζουν, άλλοι να βάφουν. Άλλοι όμως παραμένουν ακόμα μετέωροι.

Πάντως εξέφρασαν στον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ ότι στην ενορία βρίσκουν ζεστασιά, νιώθουν ότι στην Καθολική Εκκλησία είναι στο σπίτι τους, ότι στον οίκο του Θεού όλοι βρίσκουν παρηγοριά κι ενίσχυση, Ιουδαίοι και Έλληνες, ελεύθεροι και δούλοι, άνδρες και γυναίκες, Αφρικανοί και Ευρωπαίοι, πρόσφυγες και ντόπιοι. Μας ενώνει η καθολική πίστη στον Κύριο Ιησού. Οι άνθρωποι αυτοί ξαναβρίσκουν στην Καθολική Εκκλησία την αξιοπρέπεια, που πολλοί τους την αρνούνται.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο εφημέριος και το ενοριακό συμβούλιο πρόσφεραν γεύμα στον Αρχιεπίσκοπο σε εστιατόριο της Μυτιλήνης.

Ο Σεβασμιότατος το βράδυ της Κυριακής αναχώρησε με το πλοίο της γραμμής για τη Χίο, όπου θα παραμείνει μία εβδομάδα, συνεχίζοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στα ακριτικά νησιά Λέσβου και Χίου.

π. Λέων Κισκίνης