Τρίτη 23 Ιουλίου
29.8 C
Tinos

Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και για τρεις μήνες.

Πρόκειται για ένα μουσείο φτιαγμένο απ’τον ανθρώπινο μόχθο Τηνιακών εθελοντών και διαμέσου της καταλυτικής συμβολής του υπευθύνου του χώρου και επιμελητή της έκθεσης π.Φραγκίσκου Βιδάλη, γίνεται ξανά προσβάσιμο στους επισκέπτες

Το εν λόγω μουσείο εδραιώνεται στο χωριό Λουτρά της Τήνου, δίπλα ακριβώς στην εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ, στην αφιερωμένη στους μοναχούς Ιησουίτες περιοχή από το 1837, η οποία φιλοξένησε το Μοναστήρι τους, που πριν έδρευε στην περιοχή του Ξώμπουργο.

Το μουσείο αυτό είναι μία αυθεντική απεικόνιση μιας αδιάλειπτης ιστορίας, που άντεξε στη φυσική παραμέληση του χρόνου και ανασυντάχθηκε ώστε να καταστήσει φανερές τις ταπεινές πτυχές της ζωής των μοναχών Ιησουιτών στο νησί της Τήνου.

Οι προθήκες του διαδραματίζουν ένα ταξίδι στο χρόνο, στην εποχή εκείνη όπου, ο τώρα εισαγωγικός διάδρομος του Μουσείου, γέμιζε με παιδικά γέλια μιας και χρησιμοποιούταν για κινηματογραφικές προβολές με εκπαιδευτικό χαρακτήρα από τους Ιησουίτες. Κινηματογραφικά μηχανήματα, φωτογραφικός και ακουστικός εξοπλισμός είναι μερικά απ’ τα εκθέματα που αναβιώνουν νοητικά τις στιγμές εκείνες.

Στο Μουσείο αυτό επανέρχονται στο φως και οι χειρωνακτικές, αγροτικές, οικιακές εργασίες που αναλάμβαναν οι μοναχοί στην καθημερινότητά τους μέσα απ’ τις διατηρημένες in situ εγκαταστάσεις επεξεργασίας λαδιού, μελισσοκομίας, αποθήκευσης κρασιού και την έκθεση πλήθους βοηθητικών εργαλείων και οικιακών σκευών.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο σκευοφυλάκειο του πρώην λειτουργούντος ναού του Αγίου Ιωσήφ, όπου εκτίθεται πλήθος ιερών χρηστικών αντικειμένων, τα οποία είναι έτοιμα να ‘’διηγηθούν’’ σε κάθε επισκέπτη αξιομνημόνευτες ιστορίες, της λησμονιάς εχθρούς.

Το βίντεο που ακολουθεί, αφηγητής του οποίου είναι ο π. Φραγκίσκος Βιδάλης, φέρει στιγμιότυπα και εικόνες του χώρου του Μουσείου.

Στο βίντεο συμμετέχει η Ελεάννα Τερζοπούλου Κιούκη (the cookie traveler).

Τα ωράρια λειτουργίας παρέχονται στη συνοδευτική αφίσα.

Ωράριo Λειτουργίας Πρώην Μονής Και Σχολής Ουρσουλινών Για Το Πάσχα 2024

Εορταστικές Ώρες Λειτουργίας για το Πάσχα! Το Μουσείο Ουρσουλινών ανυπομονεί...

Τα Λουτρά στα τέλη του 19ου αιώνα, του Κώστα Δανούση

Στα τέλη του 19ου αιώνα επισκέφθηκε την Ελλάδα –και...

Γενική Συνέλευση Συλλόγου Λουτριανων Τήνου

Θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε ότι το απόγευμα της...

Ενημέρωση – Ευχαριστήριο Συλλόγου Φίλων Ιερού Ναού Αγίου Ιωσήφ Λουτρών Τήνου

Συγκινητική και εξαιρετικά αισιόδοξη είναι η ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες...