Δευτέρα 22 Ιουλίου
33.8 C
Tinos

Τήνος: Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στην Μεγαλόχαρη (ΦΩΤΟ)

Με την ευλογιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε στον πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου η Ακολουθία του Α’ Κατανυκτικού Εσπερινού (της συγγνώμης).

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού διεκομίσθη η Τιμία Κάρα της Οσίας Πελαγίας από την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου στον Πανίερο Ναό όπου στα προπύλαια του Ιερού Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του ΠΙΙΕΤ, των Εφημερίων και Διακόνων της Ιεράς νήσου, της Οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου και των Αδελφών Μοναχών, της Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, του Αντιπρόεδρου του Ιερού Ιδρύματος, του Λιμενάρχη Τήνου, του Διοικητού του ΑΤ Τήνου, του Διοικητού του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Τήνου, μελών της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, του Προέδρου της ΤΚ Υστερνίων, των ιεροπαίδων, μαθητών των κατηχητικών σχολείων, διευθυντών σχολείων και εκπαιδευτικών και ευλαβών Χριστιανών.

Όλος ο Ναός φωταγωγήθηκε από τα εκατοντάδες καντήλια και τους πολυελέους, ενώ οι χοροί, των ιεροψαλτών στο δεξιό αναλόγιο υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη και των Εφημερίων της Ιεράς Νήσου υπό τη διεύθυνση του Ιερολ. Αρχιδιακόνου Αντ. Τζανουλίνου στο αριστερό, αποδίδοντας τα μουσικά μέλη κατά τρόπο λιτό και κατανυκτικό, εισήγαγαν τους πιστούς στο χαρμόλυπο στάδιο των αρετών κατά τρόπο ιεροπρεπή.

Κατά τοπικό έθιμο, την ώρα που εψάλλετο αργά το Ιδιόμελο “Έλαμψεν η Χάρις σου Κύριε…” διενέμετο φως από την ακοίμητη κανδήλα του Ναού, το οποίο θα φυλαχθεί στα εικονίσματα όλη την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή για να ξανανάψει στην Ακολουθία των Αχράντων Παθών του Κυρίου τη Μεγάλη Πέμπτη.

Ομιλητής κατά τον Εσπερινό ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Παναούσης, Ηγούμενος της Συνοδικής Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου, ο οποίος ομίλησε θεολογικότατα και διδακτικότατα περί συγγνώμης και της ιεράς εξομολογήσεως.

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ για την ευγενή πρόσκληση, τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Νήσου Τήνου π. Γεώργιο Φανερό, τον Αντιπρόεδρο και την Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβ. κ. Δωροθέου Β’ και ευχαρίστησε τον π. Εφραίμ και τους συμμετέχοντες, όλο τον Κλήρο της ιεράς νήσου, την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου και την περί αυτήν Μοναστική Αδελφότητα, την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, τον Αντιπρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, τον Λιμενάρχη Τήνου, τον Διοικητή του ΑΤ Τήνου, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, την Ειρηνοδίκη Τήνου, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τον Πρόεδρο της ΤΚ Υστερνίων, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, εκκλησιαστικούς επιτρόπους, τους ιεροψάλτες, τους διακονητές, τους εκπροσώπους Συλλόγων και Φορέων του νησιού και τους ευλαβείς Χριστιανούς που συνέρρευσαν από όλο το νησί αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος.

Στο τέλος του Εσπερινού προσκύνησε όλο το πλήθος των προσκυνητών τον Τίμιο Σταυρό καθώς και την τιμία Κάρα της Οσίας Πελαγίας, δίδοντας και λαμβάνοντας συγγνώμη και παίρνοντας δύναμη να διαπλεύσουν το μέγα πέλαγος της νηστείας.

Ως πνευματικό εφόδιο διενεμήθη σε όλους βιβλίο πνευματικού περιεχομένου της περιόδου, εικονίδιο ευλογία από την επέτειο των 200 ετών από την Εύρεση της αγίας Εικόνος, καθώς και το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τα οποία προσεφέρθησαν ως ευλογία της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Ο ναυαγός ανοιχτά της Τήνου, η ιστορία του και οι εικόνες της διάσωσης που ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο

Ο ναυαγός διασώθηκε στο Αιγαίο, με τις εικόνες που κόβουν την ανάσα,...

Ολυμπιακός – Χαμός στην Τήνο για τα ευρωπαϊκά τρόπαια (ΦΩΤΟ)

Οι φίλοι του Ολυμπιακού έκαναν χαμό και στην Τήνο...

MyCoast – 35 Καταγγελίες από έναν πολίτη στην Τήνο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Yπουργείου Οικονομικών, Οδυσσέας Τσάπαλος, μίλησε...