Σάββατο 27 Ιουλίου
28.8 C
Tinos

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου

Όσα συντάραξαν τον κόσμο και οι άνθρωποι που σημάδεψαν την ιστορία.

Σαν σήμερα στις 30 Ιανουαρίου του 1923 υπογράφεται στη Λωζάνη η σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το 1948 δολοφονείται ο Μαχάτμα Γκάντι, ενώ το 2007 φεύγει από τη ζωή ο Νίκος Κούρκουλος.

Γεγονότα:

1595 Το αριστούργημα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.

1822 Οι Έλληνες, υπό την αρχηγία του Γερμανού φιλέλληνα Καρλ φον Νόρμαν-Έρενφελς, αποκρούουν τις οθωμανικές επιθέσεις στο Νεόκαστρο.

1823 Ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου, μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας.

1923 Υπογράφεται στη Λωζάνη η σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Από την εφαρμογή της σύμβασης εξαιρούνται οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και οι μουσουλμάνοι της ελληνικής Θράκης.

1929 Παραχωρείται στις Ελληνίδες το δικαίωμα ψήφου. Πάντως, σε βουλευτικές εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά το 1952.

1933 Ο Αδόλφος Χίτλερ ορκίζεται καγκελάριος της Γερμανίας.

1945 Σοβιετικό υποβρύχιο τορπιλίζει και βυθίζει στ’ ανοιχτά του Ντάντσιχ το γερμανικό πλοίο «Βίλχελμ Γκούστλοφ», με συνέπεια να βρουν το θάνατο περίπου 8.000 γερμανοί επαναπατριζόμενοι. Το επεισόδιο αυτό θα εμπνεύσει τον νομπελίστα γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας στο μυθιστόρημά του «Σαν τον κάβουρα».

1965 Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρευρίσκονται στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ, τη μεγαλύτερη μέχρι τότε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1972 Ματωμένη Κυριακή: Στο Ντέρυ της Βορείου Ιρλανδίας,  Άγγλοι στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά μιας ειρηνικής πορείας 10.000 καθολικών, που ζητούν την αποχώρηση των βρετανών από τη Βόρειο Ιρλανδία και την ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. 13 διαδηλωτές σκοτώνονται, ενώ πολλοί πυροβολούνται πισώπλατα.

2003 Το Βέλγιο γίνεται η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Ολλανδία, που επιτρέπει το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Γεννήσεις:

1882 Φραγκλίνος Ρούζβελτ, 32ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1899 Μαξ Τάιλερ, Νοτιοαφρικανός βακτηριολόγος. Το 1951 κέρδισε βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, χάρη στην παρασκευή ενός εμβολίου κατά του ιού του κίτρινου πυρετού.

1930 Τζιν Χάκμαν, Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1971 Ο άνθρωπος από τη Γαλλία, καθώς και με Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1992 Οι ασυγχώρητοι.

1937 Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Αγγλίδα ηθοποιός. Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος της έγινε στην ταινία Μόργκαν: Ο Τρελός Εραστής (Morgan: A Suitable Case for Treatment) το 1966. Για την ερμηνεία της στην ταινία έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών.

1974 Κρίστιαν Μπέιλ, Άγγλος ηθοποιός. Μεταξύ άλλων, το 2010  υποδύθηκε τον Ντίκι Έκλουντ στην ταινία The Fighter. Έλαβε εξαιρετικά θετικές κριτικές για την ερμηνεία του και κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου και τη Χρυσή Σφαίρα.

1981 Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, Βούλγαρος ποδοσφαιριστής, γνώστος για την τεχνική του κατάρτιση και την ικανότητα του στο σκοράρισμα. Υπήρξε αρχηγός της εθνικής ομάδας της Βουλγαρίας από το 2006 έως το 2010 και είναι ο κορυφαίος σκόρερ της όλων των εποχών.

Θάνατοι:

1948 Μαχάτμα Γκάντι, Ινδός αγωνιστής και ειρηνιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί, από έναν εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε.

1951 Φέρντιναντ Πόρσε, Αυστριακός μηχανικός αυτοκινήτων. Το διασημότερο σχέδιο του, είναι το αυτοκίνητο που ονομάστηκε «Σκαραβαίος».

1982 Λάιτνινγκ Χόπκινς, Αμερικανός μουσικός, θεωρούμενος ως ένας από τους σημαντικότερους μπλουζ μουσικούς της μεταπολεμικής περιόδου.

1991 Τζον Μπαρντίν, Αμερικανός φυσικός. Είναι ο μόνος άνθρωπος στην Ιστορία που τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής: το 1956 για το τρανζίστορ (μαζί με τους Σόκλεϋ και Μπράταιην) και το 1972 για τη θεωρία της υπεραγωγιμότητας (μαζί με τους Κούπερ και Σρίφερ).

2007 Νίκος Κούρκουλος, διάσημος Έλληνας ηθοποιός. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σε κοινωνικά δράματα, όπως Ο κατήφορος (1961), Ορατότης μηδέν (1970). Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πήρε δύο φορές το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στις ταινίες Αδίστακτοι (1965) και Ο Αστραπόγιαννος (1970).

2011 Τζον Μπάρι, Άγγλος συνθέτης. Βραβεύτηκε 5 φορές με το Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής για τις ταινίες Γεννημένη ελεύθερη (1966, 2 Όσκαρ, επένδυσης και τραγουδιού), Το λιοντάρι του χειμώνα (1968), Πέρα από την Αφρική (1985), και Χορεύοντας με τους λύκους (1990). Πέρα από τις βραβεύσεις αυτές, είχε πλήθος άλλων διακρίσεων σε Γκράμι, Έμμυ, Χρυσές Σφαίρες, και BAFTA.

thessnews.gr

Στην επομπή Κοινωνία Ώρα Mega για τον Τουρισμό ο Γιάννης Εξιλζές [Βίντεο]

Με τον υδράργυρο να χτυπάει «κόκκινο» την στιγμή που...

Σύλληψη για ναρκωτικά στην Τήνο

Στη σύλληψη δύο (02) ημεδαπών, ηλικίας 26 και 28 ετών, προέβησαν μεσημβρινές ώρες την 10/07/2024, Στελέχη του...

Ο Καπετάνιος που έσωσε τον Σέρβο ναυαγό από τη θάλασσα, στο ACTION24

Ο Καπετάνιος που έσωσε τον Σέρβο ναυαγό από τη...

Αφιέρωμα στους «φυσικούς θησαυρούς της Τήνου και της Σύρου» από το γαλλικό περιοδικό Désirs de Voyages

Εκτενές αφιέρωμα σε 13 νησιά των Κυκλάδων φιλοξενεί το δημοφιλέστερο περιοδικό στη Γαλλία...