Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου
19.6 C
Tinos

Τα παράξενα τυριά της Τήνου – Στο τυροκομείο Μανταλένα του Λορέντζο Βιδάλη

Από τον Χρήστο Νέζο

Γνωρίζουμε τα παράξενα, ξεχωριστά τυριά της τοπικής γαστρονομίας της Τήνου, που η παράδοση έχει σφραγίσει με την μοναδικότητα τους, στο τυροκομείο Μανταλένα του Λορέντζο Βιδάλη

Σε 10 χιλιόμετρα από την χώρα της Τήνου ανηφορίζοντας το μεγάλο βουνό του νησιού τον Τσικνιά και με θέα το Αιγαίο στη διαδρομή, θα συναντήσουμε στο χωριό Κέχρος με τους 50 κατοίκους, τον Τετάρτης γενιάς κτηνοτρόφο Λορέντζο Βιδάλη που με βοηθό και δάσκαλο τον πατέρα του έχουν φτιάξει το παραδοσιακό τυροκομείο τους Μανταλένα

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Οι κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι Λορέντζο Βιτάλη με τον πατέρα Μάρκο έξω από το μικρό τυροκομείο τους Μανταλένα στο χωριό Κέχρος της Τήνου

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Μέσα στο κυκλαδίτικο άγριο τοπίο στο βουνό Τσικνιάς στην περιοχή Λειβάδα του χωριού Ταραμπάδος βρίσκεται η φάρμα του Λορέντζο Βιδάλη που εκτρέφει τις δικές του αγελάδες, παράγοντας το δικό του γάλα. Χειμώνα καλοκαίρι σε καθημερινή βάση, πρωί βράδι ο Λορέντζο φροντίζει τα ζώα του για να κατέβει μετά στο τυροκομείο του στο χωριό Κέχρος για να τυροκομησει  και να φτιάξει τα παραδοσιακά τυριά του νησιού. Το Πέτρωμα, το Μπαλάκι-Βολάκι το Καρίκι  και το αγαπημένο Αλμυρό άλειμμα της Τήνου, την Μυτζήθρα,  που σήμερα  ονομάζεται  π.ο.π. Κοπανιστή Κυκλάδων.

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Το τυροκομείο Μανταλένα του Λορέντζο Βιδάλη

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Τα παραδοσιακά προϊόντα του τυροκομείου Μανταλένα της Τήνου

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Η φάρμα της οικογένειας Βιτάλη στον Κάμπο της Τήνου όπου παράγουν το γάλα τους από τις δικές. τους αγγελάδες που τρέφονται με χόρτα και καρπούς του νησιού

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Στα παραδοσιακά τυριά των προγόνων μας λέει ο Λορέντζο προσθέσαμε Τηνιακά βότανα όπως τη Ρίγανη, το Θυμάρι, την Πιπεριά και το Σκόρδο, δίνοντας έξτρα γεύση με αρώματα στην βουτυράτη γεύση τους.

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Λορέντζο και Μάρκος Βιτάλης στο τυροκομείο τος Μανταλένα

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Έξω από το τυροκομείο καλλιεργούνται οι κολοκύθες για το Καρίκι και τα αρωματικά που χρησιμοποιούνται για την παραδοσιακή παραγωγή

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Καρίκι παραδοσιακό τυρί της Τήνου που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθες

Το Καρίκι είναι ένα κίτρινο, σκληρό τυρί με έντονη οσμή και πολύπλοκη, πληθωρική πραγματικά απίθανη!  γεύση. Η όψη, αλλά και η γεύση του, θυμίζουν  το Γαλλικό ροκφόρ, η το Αγγλικό στίλτον ενώ θρυμματίζεται σαν την Ιταλική παρμεζάνα. Η διαδικασία παραγωγής του παράξενου αυτού τυριού καρικιού είναι μακρόχρονη. Ωριμάζει μέσα σε κολοκύθες αυτές που οι παλιοί θα θυμούνται να χρισιμοποιουνται σαν δοχεία νερού η σαν διακοσμητικά ζωγραφισμένα αντικείμενα. Οι κολοκύθες αυτές δεν τρώγονται πρέπει να πούμε, μαζεύονται από τα χωράφια και κόβονται όταν αρχίσουν να ξεραίνονται. Αφήνονται δύο με τρεις περίπου μήνες, μέχρι να ξεραθούν εντελώς, αδειάζονται από τα σπόρια και τις ίνες, καθαρίζονται και γεμίζονται με στρώσεις από τυρί πέτρωμα και χοντρό αλάτι, τα οποία πιέζονται για να φύγει ο αέρας. Κατόπιν οι κολοκύθες κλείνονται και σφραγίζονται με αλευρόκολλα ενώ πάνω τους αναγράφεται η ημερομηνία σφράγισης.

Στη συνέχεια τοποθετούνται σε ράφια και φυλάσσονται σε θερμοκρασία 18-22 βαθμών Κελσίου για τέσσερις και πάνω  μήνες, ανάλογα με το μέγεθος της κάθε κολοκύθας. Η κολοκύθα γεμίζεται ως πάνω με τυρί, όπου κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης χάνει υγρά, και συνεπώς όγκο. Το τυρί δεν παίρνει τίποτα από το άρωμα της κολοκύθας που ωριμάζει, όμως, με φυσικό τρόπο μέσα σε αυτή με τους μύκητες που αναπτύσσονται. Σε αυτή τη μέθοδο είχαν καταλήξει οι Τηνιακοί επειδή δεν υπήρχαν τα ψυγεία.

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Λορέντζο Βιτάλη στο τυροκομείο Μανταλένα στο χωριό Κέχρος της Τήνου

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

ΠΕΤΡΩΜΑ

Το πέτρωμα είναι και αυτό ένα εξαιρετικό τυρί. Φρέσκο και χωρίς αλάτι, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή Τηνιακή κουζίνα σαν βάση τόσο αλμυρών όσο και γλυκών φαγητών. «Το τυρί μπαίνει ανάμεσα από πέτρες, οι οποίες το πιέζουν για να φύγει το τυρόγαλο. Το όνομα του προέρχεται από τις μαρμάρινες πλάκες (πετρωτύρι) όπου το πίεζαν παλιά. Είναι λευκό υπόξινο συμπαγές και μαλακό.

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Χειμώνας στη Φάρμα της Τήνου

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

ΜΠΑΛΑΚΙ – ΒΟΛΑΚΙ

Πρόκειται για το μικρό στρογγυλό τυράκι της Τήνου που προκύπτει με το πλάσιμο στο χέρι δίνοντας του το σχήμα μικρής μπάλας. Γίνεται και αυτό από αγελαδινό γάλα έχει αλάτι και ανάλογα το βαθμό ωρίμανσης του μπορεί να είναι μαλακό ή σκληρό… με αντίστοιχα την ένταση της γεύσης τους και της σπιρτάδας.

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Μπαλάκι – Βολακι το παραδοσιακό τυρί της Τήνου

ΜΥΤΖΗΘΡΑ

Πικάντικο αλμυρό άλειμμα όπου παράγεται επίσης από το πέτρωμα πάλι, αφού αλεσθεί ζυμώνουμε με αλάτι και το βάζουμε σε δοχεία να γίνει η ζύμωση του (να θυμώσει, να ζυμωθεί το τυρί) … μόλις θυμώσει αρκετά και καίει (γίνει μάνα) τότε το ζυμώνουμε πάλι με φρέσκο πέτρωμα και το φτάνουμε σε πιο ήπια μορφή πικάντικη.

Το μαλαθούνι ωριμάζει στον αέρα σε 10 με 25 ημέρες. Μπαίνει σε ένα χειροποίητο πλεκτό καλαθάκι με αλάτι, αλλά και το συγκεκριμένο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται για τα διάφορα είδη που προσφέρει το τυροκομείο, και παραμένεισε εσωτερικό χώρο όπου στραγγίζει το τυρόγαλο. Κατόπιν κρέμεται σε τουλπάνι σε εξωτερικό χώρο όπου στεγνώνει μόνο του σε φυσικό αέρα για 10 περίπου ημέρες το καλοκαίρι και για 20-25 ημέρες το χειμώνα, όταν η υγρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη. Στο τελευταίο στάδιο παραγωγής γίνεται η απολύμανση και η συσκευασία του τυριού.

Στο τυροκομείο«Μανταλένα» στην Τήνο στο χωριό Κέχρος του Λορέντζου Βιδάλη μπορείς να βρεις τα τυριά που παράγει ο ίδιος και που ταξιδεύουν πλέον και εκτός Τήνου σε ντελικατέσεν μαγαζιά της Αθήνας. Από τη Φάρμα με τα ζώα, στο Τυροκομείο για τυροκόμηση, στο κτήμα για τις τροφές των ζώων, στο μποστάνι για κολοκύθες και βότανα και από εκεί στις πωλήσεις, ο Λορέντζος ασχολείται όπως καταλαβαίνετε με όλα.

Τα παράξενα τυριά της Τήνου:Από την Μανταλένα

Πληροφορίες για τα μοναδικά προϊόντα του παραδοσιακού ιδιωτικού τυροκομείου Μανταλένα στο τηλέφωνο 6977501450

πηγή: wetravel.gr

Πανηγύρι στην Αγία Βαρβάρα Τήνου

Σήμερα 4 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε το Πανηγύρι στην Αγία Βαρβάρα...

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίου Νικολάου Πύργου Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών καί...

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίου Νικολάου πόλεως Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΤΗΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ Φέρεται εις γνώσιν...

ΕΛΤΑ Courier Τήνου : Εορταστική προσφορά 45% με αποστολή Θυρίδα – Θυρίδα!

Προνομιακές τιμές για όλες τις αποστολές σας έως -45%...

Προσθήκη σχολίου

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!