Σάββατο 20 Απριλίου
15.4 C
Tinos

Συνάντηση εργασίας με το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ

Στα πλαίσια της ενημέρωσης της νέας Δημοτικής Αρχής και θέλοντας να δρομολογηθούν άμεσα οι εξελίξεις στο ιδιαίτερο κομμάτι της Ανακύκλωσης, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο Δήμο Τήνου υπό τον Δήμαρχο Τήνου κ. Παναγιώτη Κροντηρά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του κ. Δημάρχου, οι συνεργάτες του Δήμου από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) κ.κ. Κομνηνός Κωνσταντίνος, Γενικός Διευθυντής και Μπακογιάννη Δέσποινα, Υπεύθυνη τομέα Διαχείρισης Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Ξενόπουλος Αντώνιος, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Κορνάρος Ευάγγελος, ο άμισθος σύμβουλος δημάρχου για τα θέματα Ανακύκλωσης κ. Μάνθος Δελατόλα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονή – Κελιά» και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Στη συνάντηση, τέθηκαν επί τάπητος οι ενέργειες που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσει στην Τήνο η εφαρμογή του έργου «LIFE-IP CEI Greece – Circular Economy Implementation in Greece», το οποίο κατά την πλήρη εφαρμογή του θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διαχείριση των απορριμμάτων και την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας, ενισχύοντας την ανακύκλωση και υλοποιώντας δράσεις πρόληψης παραγωγής αποβλήτων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εφαρμογή της νέας υπηρεσίας αποκομιδής “πόρτα-πόρτα”, χωριστά διαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών από επιχειρήσεις, με χρήση μικρών ηλεκτρικών οχημάτων.

Αμέσως μετά την έγκριση του Προϋπολογισμού του οικ. Έτους 2024, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εφαρμογή του έργου (προμήθειες κάδων, πρέσας, οχημάτων κλπ).

Δύο λόγια για το έργο «LIFE-IP CEI Greece – Circular Economy Implementation in Greece»

Το ολοκληρωμένο έργο «LIFE-IP CEI Greece – Circular Economy Implementation in Greece», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πράσινο Ταμείο και ιδίους πόρους των εταίρων, αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για την Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τομέα των αποβλήτων. Φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και του επιχειρησιακού σχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία. Με το έργο αναδεικνύεται μια νέα αντίληψη στον τομέα των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νέας νομοθετικής δέσμης μέτρων της ΕΕ για τα απόβλητα.

Το έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας (ΥΠΕΝ) και υλοποιείται σε συνεργασία με άλλους εταίρους μεταξύ των οποίων το Πράσινο Ταμείο, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Αλοννήσου, τον Δήμο Πάρου, τον Δήμο Αντιπάρου, τον Δήμο Τήνου, τον Δήμο Θήρας, τον Δήμο Ναυπακτίας, τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, τη Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. -ΔΙΑΔΥΜΑ, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), την Terra Nova Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική Ε.Π.Ε., την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) και τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

Το έργο LIFE18 IPE/GR/000013 συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ και το Πράσινο Ταμείο.

Έγκριση προμήθειας και εγκατάστασης νέων μονάδων αφαλάτωσης στον Δήμο Τήνου

Μετά από συντονισμένες κινήσεις και αλλεπάλληλες συναντήσεις του Δημάρχου...

Δήμος Τήνου – Επιστολή διαμαρτυρίας για τις τιμές στο ΚΤΕΟ

Επιστολή διαμαρτυρίας από το Δήμο Τήνου προς την επιχείρηση...

Ο Δήμαρχος Τήνου για το Ειρηνοδικείο και τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δικαιοσύνης

Με μεγάλο σκεπτικισμό υποδεχθήκαμε το σχέδιο νόμου γιακατάργηση του...