Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου
17.1 C
Tinos

Συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση τροφίμων και ποτών

Σε θέματα του πρωτογενούς τομέα, στα οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνει μεγάλη σημασία, αναφέρθηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης –από κοινού με τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων κ. Νίκο Χριστοφόρου.


«Μετά από την πετυχημένη παρουσία της ΠΝΑι μαζί με παραγωγούς μας, και σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων στη Θεσσαλονίκη, επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή μας, στην διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών FOODEXPO (18 – 20 Μαρτίου) που θα γίνει στο Metropolitan Expo στην Αθήνα. Η ΠΝΑι θα συμμετέχει με δύο περίπτερα (ένα με οινοποιούς από τα νησιά μας και το άλλο με διάφορα είδη τροφίμων). Μαζί μας θα είναι 30 παραγωγοί που θα παρουσιάσουν τα κρασιά και τα προϊόντα που παράγονται στην περιφέρειά μας.


Οι συμμετοχές είναι από τα νησιά: Κάσος, Κως, Ρόδος, Αμοργός, Άνδρος, Κέα, Νάξος, Σέριφος, Πάρος, Σύρος, Σίκινος, Τήνος, Σχοινούσα και Φολέγανδρος. Στην έκθεση θα προβληθούν προϊόντα ελιάς, μέλισσας, αμπέλου, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλίπαστα αλλά και νέα, καινοτόμα προϊόντα όπως μπισκότα από βελανίδια, ντουρμάες της Κάσου, καλλυντικά, βότανα, αρώματα, λαδόπιτες και άλλα πολλά τα οποία παράγονται στα νησιά της περιφέρειάς μας!


Θέλουμε να σημειώσουμε ότι η Γαστρονομία μας πρέπει να προβάλλεται μέσα από τοπικά προϊόντα που παράγονται στα νησιά της περιοχής ευθύνης μας», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Ζαννετίδης.


Ο κ. Χριστοφόρου αναφερόμενος στα αποτελέσματα της προηγούμενης έκθεσης που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη (DETROP) όπου η ΠΝΑι και οι παραγωγοί πήραν μέρος με τα τοπικά μας προϊόντα, υπογράμμισε τα εξής:
«Κάναμε μια πολύ δυναμική παρουσία και αυτό που μας εξέπληξε ευχάριστα, είναι ότι πολλοί αντιπρόσωποι και έμποροι από βαλκανικές χώρες, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τα προϊόντα μας –αφού δοκίμασαν τις συνταγές που ετοιμάσαμε. Στην διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών FOODEXPO θα έχουμε ένα τριήμερο όπου θα παρουσιάσουμε τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας, με παραδοσιακές συνταγές και πολλούς εκθέτες. Ακόμη και κάποιοι που δεν θα μπορέσουν να έρθουν, μας έστειλαν τα προϊόντα τους για να τα δειγματίσουμε εκεί…».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΟΜΒΡΙΑ
Πέραν της έκθεσης, ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε και σε ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα –και μάλιστα σε όλα τα νησιά της περιφέρειας: «Αυτό το διάστημα, το πρόβλημα με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι είναι η συνεχιζόμενη και παρατεταμένη ανομβρία.
Παρά τις βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί, οι ποσότητες δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους μας. Έχουμε μεταφέρει την ανησυχία αυτή επανειλημμένα στο αρμόδιο Υπουργείο και ζητάμε από τον ΕΛΓΑ, να προβλέψει αποζημιώσεις και για την ανομβρία. Το έχουν συμπεριλάβει στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οργανισμού, και αναμένουμε την σχετική έγκρισή του».

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
Είπε ακόμη ότι αυτή την περίοδο, είναι στον ‘αέρα’ μια σειρά από μέτρα και επιδοτήσεις που αφορούν όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. «Έχει ήδη βγει σχετική πρόσκληση, για την υλοποίηση επενδύσεων με αντικείμενο την ανθεκτικότητα, την βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (τα λεγόμενα σχέδια βελτίωσης). Η ΠΝΑι έχει λάβει 3.780.000 ευρώ και οι αιτήσεις, που έχουν ξεκινήσει από τις 15 Μαρτίου 2023, θα γίνονται δεκτές έως τις 26 Μαρτίου 2023, το μεσημέρι.


Το μέτρο αυτό έχει εκχωρηθεί προς την ΠΝΑι και αφορούν στο πρόγραμμα 2014-2020 (από τα υπόλοιπα). Θυμίζω ότι στο σύνολο της χώρας, είναι 180 εκ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι παραγωγοί που θα είναι επιλέξιμοι, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο και να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν υποβάλει παραδεκτή ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι, να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι) ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους, στο μέτρο. Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι –εξαιρουμένων των περιπτώσεων λόγω αναπηρίας. Να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους, να προέρχεται από την άσκηση γεωργίας κ.λπ.».


Σημειώνεται ακόμη, πως ήδη δημοσιεύτηκε η α’ πρόσκληση για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 4,7 εκ. ευρώ (όλες τις κατηγορίες, αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, πτηνοτροφία και χοιροτροφία) με προθεσμία από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου 2023.
Τέλος, εγκρίθηκαν 12 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των μελισσοκόμων της χώρας –λόγω της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία- τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για όσους δεν είναι επαγγελματίες / κατά 50% για 110 κυψέλες και άνω.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Η ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Μιλώντας ο κ. Ζαννετίδης για την ελαιοκομική περίοδο, χαρακτήρισε την χρονιά που πέρασε ως ‘εξαιρετικά παραγωγική’ για τα Δωδεκάνησα:
«Στα Δωδεκάνησα είχαμε 3.234 τόνους από τους οποίους οι 2.868 τόνοι είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι 358 τόνοι είναι παρθένο ελαιόλαδο και λαμπάντε 8 τόνοι.


Για την Ρόδο, είχαμε 2.407τόνους από τους οποίους οι 2.080 τόνοι είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι 320 τόνοι είναι παρθένο ελαιόλαδο και λαμπάντε 7 τόνοι. Συνολικά για την Ρόδο, η παραγωγή είναι τριπλάσια σε σχέση με πέρσι και μάλιστα, με εξαιρετική ποιότητα…».


Ερωτηθείς σχετικά με την ανομβρία, απάντησε ότι η εικόνα που αφορά στα νησιά μας, είναι πολύ αποθαρρυντική: «Υπάρχουν νησιά όπου έβρεξε μόνον μία φορά (!) με πολύ σοβαρές συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα. Και αυτό, μας απασχολεί όλους προκειμένου να δούμε πώς θα μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας, αφού αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα» -ανέφερε.


Καταλήγοντας, ο εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα της ΠΝΑι, ανακοίνωσε πως αναμένονται (ίσως πριν το Πάσχα) δύο μόνιμες προσλήψεις κτηνιάτρων για την Επαρχία Καλύμνου και την Επαρχία Καρπάθου – Κάσου, κάτι που θα βοηθήσει και θα ανακουφίσει την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΝΑι.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Είμαστε μια οικογένεια – Διανομή τροφίμων στην Ιερά Νήσο Τήνο

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ανακοινώνεται...

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Εορτασμού Οσίας Φιλοθέης (ΠΙΙΕΤ)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών και φιλεόρτων...

Οι Βρετανοί ψηφίζουν Τήνο για μήνα του μέλιτος

Είτε αναζητάτε έναν αξέχαστο μήνα του μέλιτος, το τέλειο...

Κοπή Αγιοβασιλειόπιτας Κατώτερων Κατηχητικών Σχολείων Τήνου στον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –...