Σάββατο 27 Ιουλίου
25.4 C
Tinos

Serviam Café – Εγκαίνια χώρου υγιεινής και φροντίδας ΑΜΕΑ & Βρεφών

Το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου 2024 τελέστηκε  από τον Αρχιεπίσκοπό Ιωσήφ και τον π. Γιάννη, εφημέριο Λουτρών, έπειτα από συνεννόηση με τα μέλη της Κάριτας, Θεία Λειτουργία προς τιμή του Αγίου Ιωσήφ προστάτη της οικογένειας αλλά και των εργαζομένων. Λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών η τελετή πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό Ιερό Ναό της Μονής και όχι όπως ήταν προγραμματισμένο στο παρεκκλήσιο του Αγίου που βρίσκεται στο μέσο περίπου του κήπου. Η αλλαγή βοήθησε στη καλύτερη συμμετοχή και άνεση των παρόντων πιστών που ήταν αρκετοί.

Κατά την τελετή χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά χειροποίητα κεραμικά ιερά σκεύη τα οποία δωρίθηκαν στην Αρχιεπισκοπή μας και στη τοπική Κάριτας από την αδελφοποιημένη από το έτος 2014 Ιταλική Κάριτας της Αρχιεπισκοπής του Reggio Calabria – Bova. Η παράδοσή τους έγινε στον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ και το πρόεδρο της τοπικής Κάριτας πριν από ένα μήνα περίπου κατά την επίσημη επίσκεψή τους στην ιταλική περιοχή στην οποία υπάρχει έντονο το Ελληνικό στοιχείο (Μεγάλη Ελλάδα). Η χρήση των ιερών αυτών αντικειμένων αποτελεί ένα επιπλέον ιδιαίτερο σημάδι εγγύτητας και χριστιανικής αγάπης που καλλιεργείται σταθερά εδώ και 10 χρόνια. Εκτός από τις πολιτιστικοκοινωνικές ομοιότητες που ιστορικά υπάρχουν η μεταξύ μας αδελφοποίηση έχει αποφέρει σημαντικούς καρπούς σε πολλά επίπεδα στο σήμερα. Αρχές Οκτωβρίου θα έχουμε τη χαρά και τη τιμή να υποδεχτούμε αντιπροσωπία της ιταλικής Κάριτας, προεξάρχοντος του Σεβ/του Fortunato Morrone  Αρχιεπισκόπου του Reggio Calabria – Bova ο οποίος έχει εκφράσει ενδιαφέρον να γνωρίσει τη περιοχή μας, τη τοπική εκκλησία και το κοινωνικό έργο της εδώ Κάριτας.

Μετά το πέρας της τελετής ο πρόεδρος της Κάριτας αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του αλλά κυριότερα για τη συνεχή υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κάριτας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευλάβεια που αποδεδειγμένα είχαν οι μοναχές Ουρσουλίνες της Τήνου στον Άγιο Ιωσήφ και στην ομόθυμη διάθεση αυτή η παράδοση/αφιέρωση να συνεχιστεί από τα μέλη της τοπικής Κάριτας. Συμπλήρωσε ότι οι ενέργειες προκειμένου να είναι ασφαλείς και προσβάσημοι οι χώροι της πρώην Μονής και Σχολής Ουσρουλινών και ιδιαίτερα ο κήπος δε σταματάνε και στο πλαίσιο αυτό είναι μεγάλη η χαρά των μελών της Κάριτας για την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου υγιεινής και φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες και βρεφών, μια δέσμευση που είχε αναλάβει το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο χωρίς η ύπαρξη αυτού του χώρου να προαπαιτείτε από την κείμενη νομοθεσία και ολοκληρώθηκε φέτος. Το κόστος των εργασιών καλύφθηκε από ίδια έσοδα της τοπική Κάριτας με συνεισφορά της Κάριτας Reggio Calabria και ιδιώτη χορηγού, τον οποίο και ευχαριστούμε. 

Όπως είχε συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση της Κάριτας Νάξου – Τήνου τον περασμένο Νοέμβριο ανατέθηκε στα μέλη του συμβουλίου σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο να επεξεργαστούν το τρόπο εκείνο με τον οποίο θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί η λειτουργία του Serviam Café τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και παροχών εφόσον η ανταπόκριση του κόσμου της Τήνου και των επισκεπτών ξεπέρασε τις προσδοκίες παραμένοντας βέβαια αναλλοίωτο το ύφος και ο κοινωνικός χαρακτήρας του. Έπειτα από διεξοδικές συζητήσεις και λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τους νομικούς και φορολογικούς κανόνες που διέπουν τα φιλανθρωπικά σωματεία προκρίθηκε η επινοικίαση του καταστήματος δηλαδή το κομμάτι εκείνο που αφορά στην εμπορική δραστηριότητα, στο Γιάννη Ψάλτη, Αντιπρόεδρο της Κάριτας. Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει αρμόδιο για κάθε άλλο ζήτημα συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών με φορείς, συλλόγους κλπ.  όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον του χώρου υγιεινής και φροντίδας και άλλες εργασίες βελτίωσης στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους δεν είχαν ολοκληρωθεί οπότε δεν ήταν δυνατόν να υποδεχτούμε και να εξυπηρετήσουμε τους φίλους του Serviam Café τη περίοδο του Πάσχα. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και οι εργασίες ποτέ δεν τελειώνουν όμως τη τελευταία εβδομάδα του Μαΐου προβλέπεται το καφέ να είναι έτοιμο να ξεκινήσει δυναμικά και τη φετινή περίοδο λειτουργίας του.

Πριν ο πρόεδρος προσκαλέσει όλους τους παρόντες να δουν τον νέο χώρο και να απολαύσουν το κέρασμα που είχε προετοιμαστεί εξέφρασε την ευχή με τη βοήθεια του Αγίου Ιωσήφ και τη παρουσία ντόπιων και επισκεπτών να είναι και αυτή η σαιζόν, εξίσου και περισσότερο, επιτυχημένη και γόνιμη σε όλα τα επίπεδα.

Πρόσκληση στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Κάριτας 2023 

Την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19.30 στο...

Serviam Cafe στα Λουτρά, στη Μονή Ουρσουλινών

Με πολύ μεράκι και ανιδιοτελή προσφορά η (Caritas) Κάριτας...

Κάριτας Τήνου: εκδήλωση Χριστουγεννιάτικο Τσάι

Μετά από δυο χρόνια με τη βοήθεια μεγάλου αριθμού...

Τσάι από την Κάριτας Τήνου

Η Κάριτας Τήνου-Νάξου έχει την χαρά να σας προσκαλέσει...