Σάββατο 20 Απριλίου
15.4 C
Tinos

Σχεδιάζουμε ένα Δήμο με ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα! Αυτό είναι το όραμα μας για την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας του νησιού μας!

Όλοι μας στην παράταξη “Επιλογή Ευθύνης” θέλουμε να παραμείνουμε δημιουργικοί, με χαμόγελα και πίστη και να εργαζόμαστε στον ευλογημένο μας τόπο, επενδύοντας στον άνθρωπο και κυρίως στη νέα γενιά. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά στον τομέα του πολιτισμού και να παραδώσουμε σε λίγα χρόνια έναν Δήμο με μεγάλο πολιτιστικό αποτύπωμα διεθνώς!Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στην τοπική οικονομία ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο επίπεδο του δήμου  δεν αφορά, πλέον μόνο την πνευματική και ψυχαγωγική ικανοποίηση των πολιτών μιας περιοχής. Ονειρεύτηκαμε και σχεδιάζουμε ένα Δήμο με ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα, που θα μετατρέψει το νησί μας σ’ ένα νέο πολιτιστικό προορισμό και πόλο έλξης για κατοίκους κι επισκέπτες.

Πιο συγκεκριμένα  στον τομέα της ΙΣΤΟΡΙΑΣ  και του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Προγραμματίζουμε….

👉

την ανάδειξη εκ νέου του Φεστιβάλ Τήνου, όπως αυτό καθιερώθηκε και βοήθησε την Τήνο να αποτελέσει προορισμό τόσο για το κοινό, όσο και για τους καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Για τους σημαντικούς ανθρώπους  των Γραμμάτων και των Τεχνών, που μέσω του Φεστιβάλ, έμαθαν και αγάπησαν την Τήνο.

👉

 την υποστήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου Γιαννούλη Χαλεπά και των μουσείων Χαλεπά, Τηνίων Καλλιτεχνών και Βούλγαρη.

👉

 τη δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου Πανόρμου (Δεσπίνη).

👉

 τη στήριξη των μουσειακών χώρων του νησιού μας (Μουσείο Τσόκλη, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας) καθώς και την στήριξη των Συλλόγων που δραστηριοποιούνται και σε θέματα Πολιτισμού.

👉

 την Οργάνωση και Προστασία των Παραδοσιακών Οικισμών με σκοπό την Πολιτιστική ανάδειξή τους, την αρχιτεκτονική, τα ήθη και τα έθιμα τους.

👉

 την ανάδειξη της παλαιάς πόλης, την χαρτογράφηση των παραδοσιακών διαδρομών και την οργάνωση πολιτιστικών διαδρομών, δημιουργώντας πεζοδρομήσεις και δρώμενα. 

👉

 την προστασία, αναστήλωση ή ανάδειξη μνημείων της φύσης και του ανθρώπου (γεωλογικοί σχηματισμοί, Περιστεριώνες, Ανεμόμυλοι, ανενεργά λατομεία) και την ένταξή τους στο γενικό σχεδιασμό.

👉

 την ανάδειξη και διατήρηση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με αντίστοιχους χαρακτηρισμούς αυτών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. 

👉

 τη συντήρηση και επαναχρησιμοποίηση ως χώρων πολιτισμού των κτηριακών εγκαταστάσεων των πρώην Δημοτικών Σχολείων των παραδοσιακών οικισμών, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Συλλόγους.

👉

 τον θεσμό “Καλλιτεχνικό Στέκι”, που τόσα προσέφερε στους χειμερινούς μήνες  και την επαναλειτουργία του με σκοπό τη διαρκή δημιουργική απασχόληση ενηλίκων.

👉

 την ανάπτυξη μόνιμης έκθεσης Λαϊκών Λιθανάλυφων στα στέγαστρα του νέου λιμανιού.

👉

 την ανάδειξη του Δημοτικού Ιδρύματος Αγίας Τριάδος Γύρλας, ως ιστορικού μνημείου.

👉

 την ψηφιοποίηση των αρχείων των πρώην Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  καθώς και των Συλλόγων και Ιδρυμάτων της νήσου.

👉

 την έκδοση και επανέκδοση βιβλίων που αφορούν τον πολιτισμό και την ιστορία της Τήνου.

👉

 την στήριξη των δράσεων της Θεατρικής Ομάδας και της Κινηματογραφικής Λέσχης του τόπου μας.

👉

 την ανάδειξη, αξιοποίηση, προβολή και δικτύωση των πολιτιστικών φορέων και των αρχαιολογικών χώρων  για την ενίσχυση της επισκεψιμότητάς τους.

👉

 την διαμόρφωση πολιτιστικών τουριστικών διαδρομών σε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους.

👉

την συνεργασία του Τμήματος Πολιτισμού και Πολιτιστικών Δράσεων του Δήμου Τήνου με όλους του Διευθυντές των Πολιτιστικών Φορέων του Νησιού και να προταθούν ιδέες και συνέργειες που θα βοηθήσουν το πολιτιστικό προϊόν της Τήνου να διαδοθεί παντού και να γεννήσει νέες προτάσεις δημιουργίας.