Σάββατο 25 Μαΐου
19.8 C
Tinos

Πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Σεμινάριο Εμψυχωτών Νεολαίας στην Τήνο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΤΗΝΟΣ 9-12/5/2024

Από την Πέμπτη 9 Μαΐου έως και την Κυριακή 12 Μαΐου διεξήχθη στη Τήνο, στο προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στο Εξώμβουργο, το πανελλήνιο σεμινάριο εμψυχωτών νεολαίας, διοργανωμένο από την συνοδική επιτροπή για την ποιμαντική της νεολαίας και των κλήσεων της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας.

Τα σεμινάρια εμψυχωτών σκοπό έχουν την πνευματική επιμόρφωση των εμψυχωτών αλλά και την επιμόρφωση τους σε νέες ιδέες και πρακτικές στην ποιμαντική της νεολαίας  και των κλήσεων. Με αυτό το σκοπό, 24 εμψυχωτές, από όλη την Ελλάδα συγκεντρωμένοι για 3 ημέρες, υπό την καθοδήγηση του πατέρα Sergio Carrettoni, ιερέα της Επισκοπής του Λουγκάνο της Ελβετίας και μέλος της οργάνωσης “centro studio missione Emmaus”, επιμορφώθηκαν και εμπλουτίστηκαν πνευματικά για το καλό της καθολικής νεολαίας της Ελλάδας.

Η συνάντηση διεξήχθη σε 2 μέρη. Στο πρώτο μέρος μελετήθηκαν ερωτηματολόγια, που ήδη είχαν απαντηθεί από τους νέους των ομάδων νεολαίας ανά την Ελλάδα. Τα ερωτηματολόγια χωρισμένα σε 3 ηλικιακές ομάδες, εφήβων, νέων λυκείου και φοιτητών, περιλάμβαναν ερωτήσεις στον τρόπο που βλέπουν οι νέοι τους εμψυχωτές τους, την ποιμαντική τους αλλά και την ομάδα που συμμετέχουν. Με αυτό τον τρόπο οι εμψυχωτές γνωρίζοντας πως τους βλέπουν οι νέοι στις ομάδες τους, εργάστηκαν για να φέρουν περισσότερους καρπούς.

Στο δεύτερο μέρος της επιμόρφωσης μελετήθηκαν, μέσα από ομαδική εργασία των εμψυχωτών, τα ταλέντα που πρέπει να κατέχει ένας εμψυχωτής νεολαίας και που καλείται να τα δώσει στον κόσμο, στην προκειμένη περίπτωση στους νέους, και όχι να τα κρύψει στο χώμα, σύμφωνα με την παραβολή.

Στο σεμινάριο, φυσικά, υπήρχαν οι πνευματικές στιγμές με την καθημερινή συμμετοχή των νέων στη Θεία Λειτουργία, σε στιγμές προσευχής και την συμμετοχή των στον πανηγυρικό εορτασμό της Παναγίας της Βρυσιώτισσας όπου οι εμψυχωτές συμμετείχαν ενεργά με την παρουσία τους στην πορεία από το χωριό Ταραμπάδο, όπου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας, έως και το Βρυσί. Σε αυτή την πορεία- προσκύνημα, εμψυχωτές σήκωναν την εικόνα της Παναγίας.

Κορυφαία στιγμή του σεμιναρίου, η ομιλία του Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, προέδρου της συνοδικής επιτροπής για την ποιμαντική της νεολαίας και των κλήσεων, στο θέμα «Εμείς οι επίσκοποι έχουμε ανάγκη εσάς τους εμψυχωτές…» καλώντας τους επίσημα στην αποστολή «να κηρύξουν το Ευαγγέλιο στους νέους». Στην συνέχεια, οι εμψυχωτές, παρέδωσαν επιστολή αποδοχής της πρόσκλησης του Επισκόπου και δεσμεύτηκαν σε αυτήν την αποστολή.

Το λόφο του Εξωμβούργου επισκέφτηκε κατά το 3ήμερο του σεμιναρίου, ο Αποστολικός Νούτσιος στην Ελλάδα Σεβ. π. Jan Romeo Pawlowski, συνοδευόμενος από τον Σεβ. π. Ιωσήφ Πρίντεζη, Αρχιεπίσκοπο Νάξου- Τήνου, για μια σύντομη συνάντηση με τους εμψυχωτές νεολαίας.

Λεονάρδος Ξανθάκης
Γραμματέας της συνοδικής επιτροπής,
Υπεύθυνος για την Ποιμαντική της Νεολαίας και των κλήσεων της Ελλάδας

Σήμερα ο Παντηνιακός Δρόμος του Σταυρού

"Σε προσευχή με τον Ιησού, στο δρόμο του Σταυρού" Την...

Ακολουθία του “Στέκει Η Μάνα” και Δείπνο Αγάπης από την ΕΚΝΕ Τήνου

Παρασκευή 26 Απριλίου Ακολουθία «Στέκει η Μάνα» στις 7.30...

Κάριτας Νάξου – Τήνου: Κέντρο Ακρόασης Απριλίου

Πρόγραμμα Απριλίου 2024 Παρασκευή 12 Απριλίου 17.30 - 18.30 Τρίτη 16...

Πανελλήνιο Σεμινάριο Εμψυχωτών Νεολαίας στην Τήνο

Τήνος 9-12 Μαΐου 2024 Δηλώσεις Συμμετοχής & Πληροφορίες στους Υπεύθυνους...