Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου
15.8 C
Tinos

Πασχαλινά κουλούρια σε σχήμα σαύρας από την Τήνο

Παραδοσιακά ανεβατά κουλούρια με ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου και με το τηνιακό, φρέσκο, αγελαδινό τυρί «πέτρωμα» 

«Τη Δευτέρα του Πάσχα με ένα μικρό τυράκι, ένα κόκκινο αυγό κι ένα ανεβατό κουλούρι σε σχήμα κωλοσαύραδου (σαύρας) ξεφαντώναμε στον Άη Γιώργη στην Τήνο αδέλφια και ξαδέλφια. Εγώ πρόσθεσα το περγαμόντο για να σκάει η ανάμνηση στο στόμα δυνατά». Η Αντωνία Ζάρπα λοιπόν συνοδεύει τα κουλούρια της με ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου και με το ντόπιο, φρέσκο, μαλακό αγελαδινό τυρί «πέτρωμα», το οποίο όμως δεν βρίσκουμε στην Αθήνα και το αντικαθιστούμε με φρέσκο βολάκι ή ξινοτύρι.

Ετοιμάστε εγκαίρως το προζύμι για τα κουλούρια: θα χρειαστεί να ξεκινήσετε πέντε ημέρες πριν. Μπορείτε να φτιάξετε τα κουλούρια και με μαγιά, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό.

Υλικά

Τεμάχια: 35

  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  250 γρ. ζάχαρη
  •  150 γρ. προζύμι ή 8 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

“Ευχαριστώ” από την Ενορία Σκαλάδου στον Αείμνηστο Π. Δημήτρη

Με πρωτοβουλία του εφημερίου μας π. Μάρκου Φώσκολου τελέσαμε...

Τήνος – Μέσα σε μία χρονιά στέγνωσαν 10 από τις 30 γεωτρήσεις του νησιού

Η «Κ» βάζει στο μικροσκόπιο το πρόβλημα της διαχείρισης...

Αμπασάδα – Σήμερα αρχίζει το 2ο Σχολείο Ξερολιθιάς

Το 2ο Σχολείο Ξερολιθιάς, και μαζί του η Εβδομάδα...

Ημιβύθιση ερασιτεχνικού σκάφους στην Τήνο

Τις πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής της...