Παρασκευή 4 Ιουλίου
22.8 C
Tinos

Πασχαλινά κουλούρια σε σχήμα σαύρας από την Τήνο

Ακούστε αυτό το άρθρο

Παραδοσιακά ανεβατά κουλούρια με ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου και με το τηνιακό, φρέσκο, αγελαδινό τυρί «πέτρωμα» 

«Τη Δευτέρα του Πάσχα με ένα μικρό τυράκι, ένα κόκκινο αυγό κι ένα ανεβατό κουλούρι σε σχήμα κωλοσαύραδου (σαύρας) ξεφαντώναμε στον Άη Γιώργη στην Τήνο αδέλφια και ξαδέλφια. Εγώ πρόσθεσα το περγαμόντο για να σκάει η ανάμνηση στο στόμα δυνατά». Η Αντωνία Ζάρπα λοιπόν συνοδεύει τα κουλούρια της με ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου και με το ντόπιο, φρέσκο, μαλακό αγελαδινό τυρί «πέτρωμα», το οποίο όμως δεν βρίσκουμε στην Αθήνα και το αντικαθιστούμε με φρέσκο βολάκι ή ξινοτύρι.

Ετοιμάστε εγκαίρως το προζύμι για τα κουλούρια: θα χρειαστεί να ξεκινήσετε πέντε ημέρες πριν. Μπορείτε να φτιάξετε τα κουλούρια και με μαγιά, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό.

Υλικά

Τεμάχια: 35

  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  250 γρ. ζάχαρη
  •  150 γρ. προζύμι ή 8 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

Πυρκαγιά ξέσπασε στον χώρο δεματοποίησης απορριμμάτων στο Κοσσινί

Φωτιά εκδηλώθηκε στον χώρο δεματοποίησης απορριμμάτων στην περιοχή Κοσσινί. Νεότερες...

Δειτε live: “Οι Φίλοι του Πράσινου” – 50 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου

Πρόγραμμα Γενικής Συνέλευσης της 8ης Ιουνίου 2025 ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΑ 50...

Pilates Δίπλα στη Θάλασσα – Δωρεάν Μάθημα στο Ξενοδοχείο ΟΡΙΟΝ

Αν αγαπάς την ευεξία, τη φύση και την κίνηση,...

Η εορτή του Αγίου Δωροθέου στη Μεγαλόχαρη Τήνου

Με τη δέουσα λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη...