Παραδοσιακά ανεβατά κουλούρια με ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου και με το τηνιακό, φρέσκο, αγελαδινό τυρί «πέτρωμα»
«Τη Δευτέρα του Πάσχα με ένα μικρό τυράκι, ένα κόκκινο αυγό κι ένα ανεβατό κουλούρι σε σχήμα κωλοσαύραδου (σαύρας) ξεφαντώναμε στον Άη Γιώργη στην Τήνο αδέλφια και ξαδέλφια. Εγώ πρόσθεσα το περγαμόντο για να σκάει η ανάμνηση στο στόμα δυνατά». Η Αντωνία Ζάρπα λοιπόν συνοδεύει τα κουλούρια της με ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου και με το ντόπιο, φρέσκο, μαλακό αγελαδινό τυρί «πέτρωμα», το οποίο όμως δεν βρίσκουμε στην Αθήνα και το αντικαθιστούμε με φρέσκο βολάκι ή ξινοτύρι.
Ετοιμάστε εγκαίρως το προζύμι για τα κουλούρια: θα χρειαστεί να ξεκινήσετε πέντε ημέρες πριν. Μπορείτε να φτιάξετε τα κουλούρια και με μαγιά, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό.
Υλικά
Τεμάχια: 35
- 150 ml ελαιόλαδο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. προζύμι ή 8 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)