Παρέμβαση της Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε», Δημοτικής Συμβούλου και Προέδρου του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου και της ΚΟΙΝΣΕΠ «Το Μπατίκι», Αναστασίας Ψάλτη,
στο Συμπόσιο με τίτλο: «Μεταξύ Τοπίου & Αρχιτεκτονικής: Ένα Ανθεκτικό και Βιώσιμο Μέλλον»
Η Τήνος πρέπει να μπει άμεσα σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία θα διασφαλίζει τον χαρακτήρα του νησιού μας, ευκαιρίες για όλους, καλύτερη καθημερινότητα, καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η ταυτότητα του τόπου μας, η ταυτότητα που θέλουμε να διατηρήσουμε, είναι συνυφασμένη με το περιβάλλον, το φυσικό και το δομημένο. Η σχέση μεταξύ τοπίου και αρχιτεκτονικής είναι θεμελιώδης για τη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού και βιώσιμου μέλλοντος για τις σύγχρονες κοινωνίες.
Η Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε», Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου και της ΚΟΙΝΣΕΠ «Το Μπατίκι», Αναστασία Ψάλτη, χαιρέτησε πριν από λίγες ημέρες, τις εργασίες του Συμποσίου με τίτλο: «Μεταξύ Τοπίου & Αρχιτεκτονικής: Ένα Ανθεκτικό και Βιώσιμο Μέλλον», που διοργάνωσαν το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Reggio Calabria στο Μουσείο Κ. Τσόκλη.
Στην τοποθέτησή της, σημείωσε ότι «η Τήνος, όπως και τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους. Αντιμετωπίζουν προκλήσεις, οι οποίες δείχνουν ικανές να αναδιατάξουν τόσο την κοινωνική λειτουργία όσο και το φυσικό και δομημένο περιβάλλον τους. Αναφέρομαι στα γνωστά θέματα του υπερτουρισμού, της υπερδόμησης, της έλλειψης υποδομών και της έλλειψης στρατηγικής ως προς την αναπτυξιακή στρατηγική. Ανάμεσα σε αυτά, η υπερδόμηση και, μάλιστα, η αλόγιστη, η χωρίς σύνδεση με τον τόπο, η χωρίς συμπεριληπτικότητα και κοινωνική ισοτιμία, όπως αναφέρεται και στην εισαγωγική του Συμποσίου, μόνο καταστροφική μπορεί να είναι για τους τόπους μας».
Λίγο πριν από το κλείσιμο του Συμποσίου είχε την ευκαιρία για μία ακόμα παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι: «Η τεχνητή νοημοσύνη όπως προαναφέρθηκε είναι σημαντική όταν δεν έχουμε τον αρχιτέκτονα που αισθάνεται, παρακολουθεί, αγαπά και φροντίζει το τοπίο. Είμαι σίγουρη διότι άκουσα ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσπαθούν να εκπαιδεύουν νέους αρχιτέκτονες να το κάνουν αυτό. Να αισθάνονται το τοπίο και, μετά από αυτό, να μελετούν. Από την άποψη της κοινότητας, γνωρίζουμε το τοπίο μας και θέλουμε να το διατηρήσουμε ως έχει. Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι βοήθεια από τους επαγγελματίες που εργάζονται στη γη μας και από τις πολιτικές, τις νομοθεσίες που θα μας βοηθήσουν να σώσουμε το τοπίο μας».
Το Συμπόσιο ήταν πραγματικά ενδιαφέρον και οι συζητήσεις υψηλού επιπέδου. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις των ειδικών θα βοηθήσουν και το νησί μας. Ελπίζουμε να έχουμε τους ανθρώπους αυτούς μαζί και πάλι σύντομα. Θα ήταν κρίσιμο και πολύ θετικό αν η τοπική αυτοδιοίκηση υποστήριζε ή διοργάνωνε δράσεις σαν αυτές.
► Δείτε τις παρεμβάσεις της Αναστασίας Ψάλτη στο Συμπόσιο εδώ: