Τρίτη 27 Φεβρουαρίου
17.1 C
Tinos

Πανηγύρι στην Αγία Βαρβάρα Τήνου

  • Σήμερα 4 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε το Πανηγύρι στην Αγία Βαρβάρα Τήνου 

Οι κάτοικοι τεσσάρων χωριών της Τήνου (Αρνάδου, Δύο Χωριών, Μπερδεμιάρου και Τριαντάρου) ίδρυσαν αδελφότητα υπό την προστασία της Αγίας Βαρβάρας και έχτισαν τον ιστορικό ναό αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας είναι εντυπωσιακός τόσο για το μέγεθος όσο και για την αρχιτεκονική του: είναι τρίκλιτη βασιλική (όπως και οι περισσότεροι ναοί στην Τήνο) ενώ οι εικόνες του τέμπλου είναι ιδιαίτερα προσεγμένες με στοιχεία ρωσσικής τέχνοτροπίας.

Σύμφωνα με την παράδοση η Αγία Βαρβάρα «Θεραπεύει πάσαν λοιμικήν νόσον», ασθένειες δηλαδή που ήταν ιδιαίτερα συχνές τους προηγούμενους αιώνες.

Η Εικόνα της Αγίας Βαρβάρας έχει φιλοτεχνηθεί μεταξύ των ετών 1790- 1810 και η λατρεία των κατοίκων των τεσσάρων χωριών είναι πραγματική και συγκινητική.

Το πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας διαρκεί ουσιαστικά ολόκληρο το χρόνο! Κάθε έτος, ένα χωριό είναι επιφορτισμένο με την ευθύνη του πανηγυριού.

Οι επίτροποι (γύρω στους 50) έχουν το προνόμιο να παίρνουν την Αγία Εικόνα στο σπίτι τους για περίπου μία εβδομάδα. Το διάστημα αυτό της συμπεριφέρονται σαν ζωντανό μέλος της οικογένειας τους.

Το πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας διαρκεί τρεις μέρες. Ξεκινά παραμονή το μεσημέρι με λιτανευτική πομπή, συνεχίζεται με εκκλησιαστικές λειτουργίες (δύο εσπερινοί και δύο Λειτουργίες) και ολοκληρώνεται με εορταστικές εκδηλώσεις. Ο σκοπός του πανηγυριού, «η κοινωνία με το Θεό και η επικοινωνία με τους ανθρώπους», επιτυγχάνεται.

Πρόσβαση: Συναντάτε την Αγία Βαρβάρα με κατέυθυνση από τη Χώρα προς Πόρτο.

πηγή: tinosecret.gr

Δείτε βίντεο του συντοπίτη μας Ραφαήλ Απέργης από το Πανηγύρι του 2016:

Περίληψη Διακήρυξης Πλειοδοτικού Διαγωνισμού Μίσθωσης ενός (1) ακινήτου του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς νήσου Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ – ΤΗΝΟΥ – ΑΝΔΡΟΥ-ΚΕΑΣ –ΜΗΛΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΕΡΑΣ...

Ευχαριστήριο προς το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Τήνου από το ΕΠΑΛ

Το Επαγγελματικό Λύκειο Τήνου εκφράζει ευχαριστίες προς το Πυροσβεστικό...

Ζωντανή παρουσίαση για το βυζαντινό σχέδιο στην Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας του ΠΙΙΕΤ

Μια ζωντανή παρουσίαση για το βυζαντινό σχέδιο, πως κατασκευάζεται...

Είμαστε μια οικογένεια – Διανομή τροφίμων στην Ιερά Νήσο Τήνο

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ανακοινώνεται...