Πέμπτη 30 Νοεμβρίου
20.1 C
Tinos

Οι χάρτες της Τήνου των Πέντε Αρχιτεκτόνων

Γράφει ο Κώστας Δανούσης

Επειδή προέκυψε κάποια ασάφεια σχετικά με τον χάρτη της Τήνου των πέντε αρχιτεκτόνων (εκδόσεις 1892 /1926), θα πρέπει να διασαφηνίσουμε τα ακόλουθα:

(α) Ο χάρτης του 1892 ήταν σχεδόν άγνωστος, τουλάχιστον μέχρι δέκα χρόνια πριν. Ο κ. Γιώργος Βίδος πρόσφερε στην Αδελφότητα το αυθεντικό αντίτυπο που υπήρχε στην οικογένειά του, πλην, τελικά, επειδή το αντίτυπο αυτό είχε κάποια τραύματα, η επανέκδοση έγινε από «pdf» του κ. Αριστείδη Κοντογιώργη. Επανεκτυπώθηκε ο χάρτης σε δύο μεγέθη, ένα φυσικό (c. 50 x 70) και ένα σε μικρότερο. Σήμερα τα αντίτυπα του μικρού μεγέθους έχουν εξαντληθεί. Όποιος επιθυμεί ένα αντίτυπο, μπορεί να απευθυνθεί στο σωματείο.

(β) Το 1926, επί προεδρίας Ιωάννη Μοσχωνά, η Αδελφότητα ανατύπωσε τον χάρτη του 1892 συμπληρωμένο, διορθωμένο και βελτιωμένο (χρώμα). Αυτός ο χάρτης ανατυπώθηκε ήδη δύο φορές, πλην έχει εξαντληθεί. Οπωσδήποτε θα πρέπει να επανεκδοθεί. Θα μπορούσε να ψηφιοποιηθεί, πλην αυτό είναι δικαίωμα του σωματείου. Η Αδελφότητα έχει τα πνευματικά δικαίώματα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ψηφιοποιήσει τον χάρτη να να διανείμει το αρχείο, έστω και δωρεάν (γι’ αυτό και δημοσιεύουμε μόνον αποσπάσΜατα).

Και οι δύο αυτόί χάρτες αποτελούν πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια για την ιστορία του νησιού μας. Το αρχείο της Αδελφότητας είναι πολύτιμο για τη νεότερη ιστορία μας. Κανείς δεν μπορεί να γράψει την Ιστορία της νεότερης Τήνου χωρίς το αρχείο του σωματείου.

Ναυάγια στις Ν.Α ακτές της Τήνου

Γράφει ο Κώστας Δανούσης. Οι ακτές ανατολικά από την Πόλη...

Μελάντιοι σκόπελοι

Γράφει ο Κώστας Δανούσης. Τους συναντάμε στα «Αργοναυτικά» του Απολλώνιου...

navigare necesse est: Οι Κυκλάδες στην Tabula Rogeriana

Γράφει ο Κώστας Δανούσης. O πρώτος παγκόσμιος χάρτης είναι...

Navigare neccesse est. Γράφει ο Κώστας Δανούσης

«Navigare neccesse est, vivere non est» (να ταξιδεύεις είναι...

Προσθήκη σχολίου

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!