Σάββατο 27 Ιουλίου
26.7 C
Tinos

Ο Βασιλιάς Παύλος Α΄και η εικόνα της Παναγίας Τήνου στο Τατόι, το 1964

Ταξιδεύουμε στο 1964 όπου ο Παύλος της Ελλάδας (1901 – 1964) ήταν βασιλιάς της Ελλάδας από το 1947 έως το θάνατο του, το 1964.

Από το φθινόπωρο του 1963 η υγεία του ήταν αρκετά κλονισμένη ενώ κατά τις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του παρουσιαζόταν εμφανώς καταβεβλημένος από την ασθένειά του (καρκίνος στομάχου).

Το 1964 με απόφαση της συζύγου του (Φρειδερίκης), ο βασιλιάς Παύλος δε μετακινήθηκε από το Τατόι ενώ για τις ανάγκες της νοσηλείας του ένα δωμάτιο των ανακτόρων είχε μετατραπεί σε χειρουργείο. Την παραμονή του χειρουργείου, η ανακοίνωση των γιατρών ανέφερε ότι πρόκειται για “στένωσιν του πυλωρού συνεπεία παλαιού έλκους” που “ενδείκνυται να εγχειρισθή”. Τα ίδια ανέφερε και η ανακοίνωση μετά την εγχείρηση που έγινε το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου. Τα ιατρικά δελτία εκείνης της ημέρας πρόσθεσαν ότι η μετεγχειρητική κατάσταση του βασιλιά ήταν “ικανοποιητική”.

Αποφασίσθηκε η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας από την Τήνο, όπως είχε γίνει και το 1915 για να σωθεί ο Κωνσταντίνος, πατέρας του Παύλου, που έπασχε από πνευμονία. Με κυβερνητική εντολή, το αντιτορπιλικό Ιέραξ έφερε στις 3 Μαρτίου από την Τήνο την εικόνα. Στην αποβάθρα περίμεναν ο διάδοχος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, υπουργοί, ο αρχιεπίσκοπος, μητροπολίτες, ο αρχηγός του Γ.Ε.Ν. κ.ά. Τελικά πέθανε μετά από τρεις μέρες, στις 6 Μαρτίου 1964. Οι απλοί πολίτες για να μπορέσουν να δουν από κοντά και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, έπρεπε απαραίτητα να περάσουν από το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού του Παύλου στη Μητρόπολη Αθηνών.

el.wikipedia.org

Δείτε τα δημοσιεύματα της εποχής:

Αφιέρωμα του 1964 για τη δράση του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου

"Το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας έχει απλώσει τη δράσι του...

“Το όραμα της Αγίας Πελαγίας” στην Τήνο από πρωτοσέλιδο του 1964

Του συνεργάτου μας κ. ΙΩΑΝ. Σ. ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ Η ιστορία της...

“Έκλεψε την Μεγαλόχαρη”,η περιγραφή του 1964 για την Δεύτερη Εύρεση στην Τήνο

Του κ.Ν. ΠΑΡΝΑΣΣΑ, έτος 1964 Πριν από 122 χρόνια (αναφορά...