Σάββατο 25 Μαΐου
19.8 C
Tinos

Ο Ελληνισμός της Ουκρανίας στην Βουλή με πρωτοβουλία του Φίλιππου Φόρτωμα

Ακόμα μία εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση για τον ελληνισμό της διασποράς έλαβε χώρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.  Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, με θέμα «Ο ελληνισμός της Ουκρανίας: παρελθόν, παρόν, μέλλον», συζητήθηκε το θέμα του Ελληνισμού της Ουκρανίας, η μακραίωνη ιστορία του, αλλά και το μέλλον του.  

Την Επιτροπή ενημέρωσαν μέσω υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης ο κ. Φραγκίσκος Κωστελλένος, Πρέσβης της Ελλάδας στη Δανία, επικεφαλής της επιχείρησης εκκένωσης της Μαριούπολης και ο κ. Εμμανουήλ Ανδρουλάκης, Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουκρανία, ενώ με φυσική παρουσία παρέστησαν και μίλησαν στην Επιτροπή, ο κ. Παντελής Μπούμπουρας, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας σε Κριμαία και Χερσώνα, επιχειρηματίας, ο κ. ΣτεπάνΜαχσμά, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και η κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πιτσατζή, Πρόεδρος της Ένωσης τωνΕλλήνων της Ουκρανίας στην Ελλάδα και Επίτιμη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την ιστορική ύπαρξη 2.500 ετών του Ελληνισμού στην Ουκρανία και δη, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καθώς και για τις κρίσιμες στιγμές που έχει ζήσει ο Ελληνισμός μετά την εισβολή και την κατοχή εδαφών από την Ρωσία, ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην αναγκαιότητα γιαδιατήρηση του ελληνικού στοιχείου.

Μετά την συνεδρίαση, ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής μας σημαντικούς Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία και μάχονται για την διατήρηση του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή. Του ελληνικού στοιχείου που μετρά μία παρουσία 2.500 ετών και αυτήν την στιγμή λόγω του πολέμου, τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον του. Η διατήρηση του Ελληνισμού σε αυτές τις ιστορικές κοιτίδες είναι ιδιαίτερη προτεραιότητά μας».

Παράκληση για τους διαγωνιζομένους μαθητές στη Μεγαλόχαρη (ΦΩΤΟ)

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου...

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Μέση Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝΜΕΣΗΣ ΤΗΝΟΥ Φέρεται εις γνώσιν...

Ενοικιάζεται Κατάστημα στην Τήνο (πρώην Ρεμέτζο)

Ενοικιαζεται το καταστημα (πρωην Ρεμετζο) χωρίς τον εξοπλισμο. Για...

Λαμπρό Συλλείτουργο στην Ιερά Νήσο Τήνο (ΦΩΤΟ)

Το Ιερό νησί της Τήνου κατά το έθος το...