Σάββατο 27 Ιουλίου
26.7 C
Tinos

Μάρθα Μαυροειδή – Φέτος το Tinos World Music Festival είναι φθινοπωρινό! 

Η Μάρθα Μαυροειδή, καλλιτεχνική διευθύντρια του Tinos World Music Festival (TWMF), γράφει στο CultureNow για αυτή τη σημαντική διοργάνωση που αναδεικνύει μουσικούς που μετασχηματίζουν παραδοσιακά ακούσματα της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το 9ο Tinos World Music Festival θα διεξαχθεί 3-5 Νοεμβρίου στην Τήνο, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Χώρα (3-4.11) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο (5.11).

Η ιδέα για την δημιουργία του TWMF ανήκει στον Γιώργο Κουμεντάκη, και είναι μια από τις πολλές πρωτοβουλίες του που στόχο έχουν την ανάπτυξη καλλιτεχνικών δράσεων στο νησί της Τήνου. Ο Γιώργος Κουμεντάκης είχε την αρχική ιδέα για ένα φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής και μου ανέθεσε την καλλιτεχνική διεύθυνση. Σύντομα αποφασίσαμε να διευρύνουμε την θεματική του φεστιβάλ έτσι ώστε να περιλαμβάνει μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου και έτσι προέκυψε το Tinos World Music Festival.

Το φεστιβάλ το συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και η εταιρεία Δημιουργικό Μουσικό Νησί. Η ταυτότητα του φεστιβάλ εξελίσσεται μέσα στον χρόνο, και νομίζω ότι με τον κύκλο «Μετασχηματισμοί» βρίσκει τον πυρήνα της.

Ο τριετής κύκλος«Μετασχηματισμοί» στοχεύει στο να αναδείξει την νέα μουσική κοινότητα που αναπτύσσεται γύρω από τις παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου και που αναζητά νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων που εξελίσσουν τις τεχνικές των οργάνων τους, μετασχηματίζουν τα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα δημιουργώντας νέα μουσικά είδη, σφραγίζοντας το αποτέλεσμα ο καθένας με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του ταυτότητα. Οι μουσικοί αυτής της κοινότητας σπάνια έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε έναν θεσμό αφιερωμένο σε αυτά τα είδη.