Κυριακή 6 Οκτωβρίου
25.2 C
Tinos

Η Υδρούσα Τήνου (μέρος τρίτο)

ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΗΜΩΝΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ , ΛΟΓΩ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΏΝ ΠΡΑΞΕΩΝ 

Γράφει ο Γεωλόγος Ιωάννης Ψάλτης,  Τήνος 3 Σεπτεμβρίου 2024

ΥΔΡΟΥΣΑ 3.    ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ –ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ –ΒΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ-ΛΕΙΒΑΔΙΑ 

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Στα ανατολικά της πόλης Τήνου αναπτύσσεται  Περιοχή 6-8 Km  που αποτελούσε μέχρι χθες,  την σημαντικότερη  γεωργοκτηνοτροφική καταπράσινη  ζώνη του νησιού μας.

Πρόκειται για την κοιλάδα της Αγίας Τριάδας που εκτείνεται από τον Άγιο Φωκά ως τα Δυο Χωριά και το Κεχροβούνι,  με τα ατέλειωτα (άριστα σε ποιότητα ) νερά  της, τις πηγές της και τον χείμαρρο της Αγίας Τριάδας, που έτρεχε ολόγερής του χρόνου. 

Σήμερα  η περιοχή σβήνει και αποψιλώνεται, τα περιβόλια και τα θερμοκήπια  εγκαταλείφθηκαν, τα ζώα εξαφανίστηκαν, τα πηγάδια στέρεψαν, οι γεωτρήσεις με προδιαγραφές (νόμιμες)   ξεράθηκαν, , τα απόβλητα των χωριών που βρίσκονται στα βόρεια μολύνουν χημικά και μικροβιολογικά τον μοναδικό υδροφορέα (έγκοιλο της Γύρλας) και  η θάλασσα από το νοτιά μεταφέρει αλμυρό νερό στο εσωτερικό του νησιού.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ;;;;

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί   ο Δήμος Τήνου, ΑΠΟ ΤΟ 2000, αντλώντας  από την γεώτρηση που του παραχωρήθηκε από το ΙΓΜΕ το έτος 2000 , ποσότητες νερού ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ  από την φέρουσα ικανότητα του υδροφορέα,   εξάντλησε  τον υδροφόρο ορίζοντα (Έγκοιλο της Γύρλας) και  συνέβαλε στο να  αλλοιωθεί η ποιότητα του αντλούμενου νερού (μικροβιολογικά και χημικά), ΕΝΩ ΕΙΧΕ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ) ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ 1000ΚΜ, ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 

                                             ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ  

Γιατί δεν τηρήθηκαν στοιχειωδώς οι όροι βιωσιμότητας της γεώτρησης Γύρλας, όπως ορίστηκαν από το ΙΓΜΕ με το έγγραφό του αρ.πρωτ. 119/5-1-2000 (παράδοση)  και (παραλαβή) της γεώτρησης,  από τον Δήμο Τήνου αρ.πρωτ. 137/12-1-2000 παρ. 4 (ακριβές αντίγραφο)         ….{ Η τοποθέτηση της αντλίας αναρρόφησης στην γεώτρηση  να γίνει σε βάθος 30μ , η δε ανά 24ωρο απόληψη νερού να μην υπερβαίνει τα 250κμ.ημερησίως, καθώς επίσης και  η συνολική ημερήσια λειτουργία της γεώτρησης να μην είναι μεγαλύτερη των 16ωρών…}

 (υπογραφή) 

 Ο Διευθυντής:Υδρογεωλογίας Ν.Ελλάδος, Ν. ΚΑΚΑΒΑΣ

  Παραβιάζοντας τους παραπάνω όρους  , ο Δήμος αντλούσε 1000κμ νερού ανά 24ωρο (αντί των 250κμ), άντληση  24 ώρες ημερησίως (αντί 16 ώρες την ημέρα)   και από βάθος 43μ ( 25μ κάτω από την θάλασσα ), αντί 30μ από την επιφάνεια.,  

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΑΝ ΑΥΤΑ

Α. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση,  Διεύθυνση Υδάτινων πόρων Νοτίου Αιγαίου, Κατήργησε την προστατευτική ζώνη  της γεώτρησης  και έδωσε παράλληλα, αναρίθμητες άδειες για  διάνοιξη ιδιωτικών γεωτρήσεων πολλαπλάσιου βάθους, σε μικρή απόσταση από τη Δημοτική Γεώτρηση.

Β. Επετράπη  να αντλούνται και να μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες νερού ΜΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ από γεώτρηση της περιοχής , για άλλους σκοπούς , εκτός της παραπάνω περιοχής.

ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΗΤΑΝ  ΒΕΒΑΙΟ ΠΩΣ Η ΥΔΡΟΥΣΑ ΓΥΡΛΑ ΤΗΝΟΥ, ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΦΟΝΤΑΝ

Όλοι οι παράγοντες του τόπου έβλεπαν,  Πως με τις  λαθεμένες επιλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των  εγκληματικών ενεργειών και παραλήψεων υπηρεσιακών παραγόντων, θα οδηγούνταν   η  παραπάνω περιοχή σε οικολογική καταστροφή. Το υπόγειο νερό (ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ )  της περιοχής Γύρλας  και της Δημοτικής  Γεώτρησης της Γύρλας, ΣΗΜΕΡΑ , το ελάχιστο που τους έχει ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ,   είναι μολυσμένο και ακατάλληλο για κάθε χρήση , γι αυτό  και ο Δήμος Τήνου αδρανοποίησε, κατόπιν εορτής  την Γεώτρηση.. 

Η ΦΥΣΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ  Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ  ΓΥΡΛΑΣ (ΥΔΡΟΥΣΑ 3) , ΚΑΙ  ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ  ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ .

ΕΜΕΙΣ  ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;;;; ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ 

Βήμα 1ον . Να  προστατευθεί η περιοχή και η Δημοτική Γεώτρηση με προστατευτική ζώνη , κανονιστική προστασίας , όπως υπήρχε πριν από μερικά χρόνια και καταργήθηκε (400μ ανάντι και 600μ κατάντι όπως  η προηγούμενη από την Δημοτική Γεώτρηση )  , ώστε να μη υπάρξει πλέον άλλη διατάραξη του υδροφορέα της Γύρλας από ανθρώπινες δραστηριότητες ( νέες γεωτρήσεις, αντικαταστάσεις γεωτρήσεων , κλπ), δεδομένου ότι όλοι μπορούν να συνδεθούν σε δίκτυα ύδρευσης του Δήμου. 

Βήμα 2ον . Ο Δήμος Τήνου  να αδρανοποιήσει την Γεώτρηση της Γύρλας για 5-6 χρόνια ώστε να εμπλουτιστεί το Έγκοιλο από τα όμβρια, που τους χειμερινούς μήνες τρέχουν στην κοίτη του χειμάρρου της Γύρλας, και την κατείσδυσή τους,  μέσα στις λεκάνες των 14 φραγμάτων εμπλουτισμού που κατασκεύασε γιαυτό το σκοπό, ο Σύλλογος ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ .)

Με την ενέργεια αυτή αθα ανέλθει η ελεύθερη στάθμη του νερού μέσα στο έγκοιλο, β) το νερό με το βάρος του θα πιέζει προς τα κάτω και προς την θάλασσα το αλμυρό νερό που είναι παχύτερο, γ) το νερό θα φτάσει στο ύψος εκείνο μέσα στο έγκοιλο, σε σημείο ώστε  να εισέλθει σε όλα τα πηγάδια και τις νόμιμες γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής, που εξαιτίας των παραπάνω έχουν ξεραθεί (γιατί όλοι αντλούν από τον ίδιο ελεύθερο υδροφορέα του Εγκοίλου)  δ)  το έγκοιλο θα πάψει να δέχεται μόνο τα απόβλητα των χωριών και τη θάλασσα και έτσι η ποιότητά του νερού θα αποκατασταθεί μερικώς. 

Βήμα 4ον Ο Δήμος Τήνου να καθαρίσει τις λεκάνες των μικροφραγμάτων που καθαρίστηκαν για τελευταία φορά το 2010 από τα φερτά υλικά, χόρτα, φύλλα, ξύλα και λογής –  λογής σκουπίδια και μπαζα ώστε το νερό, διηθούμενο να μην μεταφέρει επι πλέον, διαλυμένες μολυσματικές ουσίες στον υδροφορέα.

Βήμα 3ον . Ο Δήμος Τήνου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ , να τηρήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του ΙΓΜΕ και να αντλεί νερό από την γεώτρησή του( μετά παρέλευση 5-6 ετών αδρανοποίησης της γεώτρησης  ) , σύμφωνα με τους κανόνες και τους περιορισμούς του ΙΓΜΕ ήτοι (από βάθος 30μ (10μ κάτω από την θάλασσα όπως ορίζει το ΙΓΜΕ  και όχι όπως συμβαίνει σήμερα από τα 43,5μ ,  23,5μ μέτρα κάτω από την θάλασσα , να αντλεί 250κμ νερό την ημέρα, όπως ορίζει το ΙΓΜΕ και όχι όπως συμβαίνει σήμερα 1000κμ  την ημέρα, και τέλος να αντλεί νερό για 16ώρες ημερησίως, όπως ορίζει το ΙΓΜΕ, και όχι όπως συμβαίνει σήμερα 24 ώρες το 24ωρο).

 Με την ενέργεια αυτή θα  εξασφαλίσει μια σταθερή παροχή νερού 

Βήμα 4ονΟι ιδιοκτήτες των   γεωτρήσεων της περιοχής να ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ  να αντλούν ποσότητες νερού, βάσει της αδείας,(ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΜΗ ΜΗΔΕΝΙΚΟΎ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΗ)  που έχει δοθεί σε κάθε μια από αυτές και για τον σκοπό που έχει εκδοθεί η άδεια κάθε γεώτρησης .

Βλημα 5ον . Να ελεγχθούν όλες οι γεωτρήσεις και να μπαζωθούν σε βάθος μέχρι 10 μέτρα κάτω από την θάλασσα για να σταματήσει η υφαλμύρωση της περιοχής Γύρλας, εφόσον και ο Γεωλόγος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνομολογεί ΠΛΕΟΝ, ότι όλες οι γεωτρήσεις αντλούν νερό από τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα.

Βήμα  5ον . Να συνδεθεί η  τουριστική μονάδα που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Γύρλα , με πισίνα Ολυμπιακών προδιαγραφών και κάθε άλλη που θα αναπτυχθεί στο μέλλον , με το δίκτυο Ύδρευσης του Δήμου,  ώστε να γνωρίζει ο Δήμος τις ποσότητες που χρειάζεται η μονάδα καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία της, αλλά και να ελέγχει τις ποσότητες των αποβλήτων που εισέρχονται στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης Τήνου( Διαφυγόντα έσοδα του Δήμου τα οποία πληρώνουμε οι απλοί πολίτες).

Ο Δήμος  Τήνου έχει τεράστια ευθύνη για την οικολογική καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΓΥΡΛΑΣ ΚΛΠ,  και θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του .

Αν γίνουν όλα αυτά , θα ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ Η ΝΥΔΡΟΥΣΑ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ , τότε το νερό θα επανέλθει στην κοίτη του χειμάρρου τους περισσότερους μήνες το χρόνο, θα αναστηθούν οι κήποι, οι ελιές στις παρόχθιες ιδιοκτησίες ,θα επανέλθουν  η χλωρίδα και η πανίδα  που τώρα βρίσκονται σε λήθαργο,  θα ανοίξει η πηγή Δεληγιάννη  , και η διαλείπουσα πηγή του Αγίου Γεωργίου από όπου ποτίζονταν οι κήποι και οι κάμποι στα  Λειβάδια Χώρας Τήνου.

ΑΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ , ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΗΣΕ.

ΑΠΕΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΝΟΥ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΟΝΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ Πως ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ( ελαφρότατες, φαιδρότητες και γραφικότητες) όπως τα μεταφράζει εκείνος, αλλά η ουσία του προβλήματος της οικολογικής καταστροφής  της Τήνου και πρέπει να διορθωθούν. 

Ιωάννης Μ. Ψάλτης 
Γεωλόγος
Συν Καθηγητής Φυσιογνώστης

Ακολουθεί η συνέχεια, μέρος τέταρτο

Περιήγηση στο Α’ Κοιμητήριο Δήμου Αθηναίων | Ανακαλύπτοντας Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή τον φετινό...

Παμμηλιακός-ΠΑΣ Τήνου Live Streaming (18.00)

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση (5/10 | 18:00) από το...

Πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας του Ροδαρίου στη Ξινάρα Τήνου

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 8:00 μ.μ – Αρχιερατικός Εσπερινός Κυριακή...

Ενημερωτικό Υλικό για την προανάρτηση Κτηματολογίου

Ξεκίνησε η διαδικασία Προανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων για όσους δήλωσαν...