ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΗΜΩΝΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ , ΛΟΓΩ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ
Γράφει ο Γεωλόγος Ιωάννης Ψάλτης, Τήνος 4 Σεπτεμβρίου 2024
Η ΥΔΡΟΥΣΑ (4) ΤΗΣ ΕΞΩ ΜΕΡΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΑΝΗ-ΥΣΤΕΡΝΙΑ –ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ Ο ΠΥΡΓΟΣ
για να θυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι
Συμπολίτες μου ,
Η μεγαλύτερη χαρά των σχολικών μας χρόνων, ήταν η εκδρομή με τους δασκάλους μας στην Έξω Μεριά , να περάσουμε μέσα από το καταπράσινο τοπίο και τον καταρράκτη της Καρδιανής στην στροφή του αμαξιτού δρόμου , να απολαύσουμε τα νερά, να τρέχουν από τις πλαγιές του βουνού και μέσα από τα διαμορφωμένα μαρμάρινα αυλάκια, στις άκρες των πλακόστρωτων δρόμων του χωριού της ΚΑΡΔΙΑΝΗΣ , στα υπόγεια των εκκλησιών της και να παρατηρήσουμε το νερό των φυσικών πηγών που βρίσκονταν μέσα στα κατηφορικά δρομάκια της , να τρέχουν με ορμή και με ένα χαρακτηριστικό ήχο προς την κατωφέρεια. Να θαυμάσουμε τα περιβόλια της περιοχής, που εκτείνονταν μέχρι την θάλασσα.
Την ίδια εμπειρία είχαμε και σαν μεγαλώσαμε επισκέπτες ποια, τους Πανέμορφου χωριού της ΚΑΡΔΙΑΝΗΣ, ως φοιτητές επισκέπτες ή προσκυνητές στα πανηγύρια της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Μηνά κλπ .
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
Το πως μειώνονται χρόνο με το χρόνο , τα νερά των πηγών επαφής της Καρδιανής , τα νερά της πηγής της Ζωδεμένης , της Κόρης ο Πύργος , της Καλλονής κλπ μέχρι που θα ξεραθούν τελείως !!! Το γνωρίζουν πολύ καλά οι Διοικούντες , γιατί εδώ και δεκαετίες οι τρείς επιστήμονες του νησιού, Ιωάννης Ψάλτης Μ. Γεωλόγος, Μάνθος Βίλλας Γεωπόνος και Παντελής Αρμάος Γεωπόνος , έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και τους έχουμε ενημερώσει προφορικά και γραπτά, για την αιτία του κακού , έχουμε δώσει εξήγηση του φαινομένου αλλά και την κατάλληλη απλή και εφικτή λύση, για την επαναφορά της ΥΔΡΟΥΣΑΣ 4, στην αρχική της κατάσταση.
ΑΛΛΑ ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ. Το μόνο που τους απασχολεί είναι, το πως θα ανοίξουμε καμιά γεώτρηση ακόμη.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΙΑΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ
Α. ΦΥΣΙΚΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ : Η Καρδιανή είναι κτισμένη στην νότια πλαγιά του όρους ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ , στην κορυφή του οποίου αναπτύσσεται μια μεγάλη κυκλοειδής λεκάνη υπό μορφή μιας φυσικής λιμνοδεξαμενής, στη βάση μιας ιδιαίτερα μεγάλης υδρογεωλογικής λεκάνης , η οποία υποδέχεται τα όμβρια νερά σημαντικής έκτασης . Κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων , το νερό παρέμενε μέσα στην χοάνη της φυσικής λιμνοδεξαμενής και διαπερνώντας τους επιφανειακούς κατακερματισμένους σχιστόλιθους κατείσδυε στο υπέδαφος, τροφοδοτώντας μετά τον κορεσμό της, διαμέσου των αποσαρθρωμένων σχιστόλιθων και των καρστικοποιημένων μαρμάρων, τις πηγές, της Καρδιανής, της Ζωδεμένης κλπ. Το φαινόμενο αυτό λειτουργούσε επί αιώνες δίνοντας την μαγευτική εικόνα στην ευρύτερη περιοχή σε νερά και πράσινο μέχρι την καταστροφική πλημύρα της 6 Οκτωβρίου 1976.
Β. ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ :
Το πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε το νησί μας Στις 6 Οκτωβρίου 1976, άφησε ανεξίτηλές πληγές σε ολόκληρο το νησί μας ……….. και μαζί με όλα τα άλλα , κατέρρευσε προς Βορά ένα αμφιθεατρικό τμήμα στης φυσικής λιμνοδεξαμενής του ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ και από τότε η φυσική λιμνοδεξαμενή, δεν μπορεί να συγκρατήσει νερά και το σύστημα αυτό αργοπεθαίνει. Λιγότερη κατείσδυση , μικρότερη παροχή στις πηγές και βήμα προς βήμα θα ξεραθούν τα πάντα. Κατά την απογραφή των ζημιών σε επίπεδο νησιού (μετά την κατασροφή) επισημάναμε το γεγονός αυτό από την πρώτη στιγμή , ως ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΣΜΩΝ Τήνου λόγω και της συμμετοχής μας, ως μέλος της τότε επιτροπής απογραφής των χημειών .
Γίνεται φανερό πως η περίπτωση της ΥΔΡΟΥΣΑΣ ΚΑΡΔΙΑΝΗΣ, δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την ΑΝΟΜΒΡΙΑ ούτε με την ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ , έχει να κάνει με την επούλωση της αμφιθεατρικής πληγής της φυσικής λιμνοδεξαμενής του ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ.
Γ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ
Η αποκατάσταση της αμφιθεατρικής πλευράς της φυσικής λιμνοδεξαμενής σε συνάρτηση με τον χρόνο , αποτελεί μονόδρομο για την τύχη του πράσινου και της ζωής γενικότερα του όμορου χωριού της ΚΑΡΔΙΑΝΗΣ και των άλλων γειτονικών χωριών.
Στην περσινή Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Καρδιανής που πραγματοποιήθηκε στην Καρδιανή, το καλοκαίρι του 2023 , είχα την τιμή να κάνω μια μικρή παρέμβαση , αναφέρθηκα στο γεγονός αυτό, και οι συντονιστές της, δεσμεύτηκαν ότι το 2024 θα φρόντιζαν να υλοποιηθεί το έργο της αποκατάστασης της φυσικής λιμνοδεξαμενής .
ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΑΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΚΑΛΑ ,
Να σημειώσω εδώ πως από τα στοιχεία που διατηρούμε όσον αφορά τον ετήσιο Μ.Ο. βροχής , τα τελευταία 23 χρόνια καταγραφών , ο Μ.Ο. παραμένει σταθερός( Μετεωρολογικός σταθμός Αγροτικού Συνεταιρισμού, Μάνθος Βίλλας). Αυτός σημαίνει ότι χρειάζεται καλύτερη διαχείριση των όμβριων νερών από μέρους της Τ. Α.
ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ(ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΣΕ ΔΑΠΑΝΗ ΕΡΓΟ) ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΗΜΥΡΙΚΟ ΝΕΡΟ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΣΑΤΑΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΤΟ ΝΕΡΟ ΘΑ ΕΛΘΕΙ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ ΒΕΒΑΙΟΙ ΓΙΑΥΤΟ, ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ;;;;;;;;;;;
Η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης που θα μεταφέρει νερό από τα χαμηλά στα υψηλά είναι μια από τις λύσεις , ωστόσο μόνιμη θέση μου ως γεωλόγου είναι ,το νερό να επανέλθει με φυσική ροή από τα πάνω προς τα κάτω , από τις πηγές που προανέφερα, και από κεντρικό αγωγό συνδεδεμένο δια μέσου του αμαξιτού δρόμου με την Δεξαμενή του Κέχρου που είναι και το ψηλότερο σημείο , όσον αφορά τις θέσεις των χωριών του νησιού μας..