Σάββατο 27 Ιουλίου
28.8 C
Tinos

Η συμμετοχή της ομάδας του Γυμνασίου στον Τελικό του διαγωνισμού SkillsClub του Βρετανικού Συμβουλίου

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν οι 5 μαθητές του Γυμνασίου Τήνου, Ανδριανή Λούβαρη, Ρίκα Μαλλιάρη, Γκέρτα Μπιτσάκου, Γιώργος Ζάρπας και Γιάννης Μαραμπώτος, που συμμετείχαν ως ομάδα με την επωνυμία«Αρωγός Όρασης»στον τελικό του διαγωνισμού Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας “SkillsClub” του Βρετανικού Συμβουλίου. Οι μαθητές μας, που προκρίθηκαν στην τελική δεκάδα ανάμεσα σε 42 συμμετοχές, ταξίδεψαν στην Αθήνα για να παρουσιάσουν την ιδέα τους στον τελικό στις 15 Μαΐου.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. H εκδήλωση ξεκίνησε με ένα συνεργατικό κυνήγι θησαυρού στους εξωτερικούς χώρους του Κέντρου Πολιτισμού. Τα σχολεία έπαιξαν ανά ομάδες με σκοπό να ανακαλύψουν τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Τα παιδιά του Γυμνασίου συνεργάστηκαν με την ομάδα που στη συνέχεια πήρε το πρώτο βραβείο, από το Διαπολιτισμικό ΓΕΛ Ευόσμου. Μέσα από αυτό το παιχνίδι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνεργαστούν με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, από έναν πολύ διαφορετικό τύπο σχολείου, και έτσι να διευρύνουν τις εμπειρίες τους.

Στη συνέχεια όλες οι ομάδες παρουσίασαν την ιδέα τους και απάντησαν σε ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής. Η ομάδα του Γυμνασίου παρουσίασε την ιδέα ενός προγράμματος επισκευής και επαναχρησιμοποίησης γυαλιών οράσεως με στόχο την υποστήριξη ατόμων από ευπαθείς ομάδες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται καινούργιους σκελετούς. Η πρόταση, εκτός από την κοινωνική προσφορά, στοχεύει και στην ανάδειξη του πολιτισμού της Τήνου, αφού τα παιδιά προτείνουν οι ανακατασκευασμένοι ή επισκευασμένοι σκελετοί να διακοσμούνται με τα ονόματα χωριών της Τήνου, ώστε να προβάλλονται οι ομορφιές του τόπου μας.

Οι ιδέες των 10 σχολείων ήταν πολύ ανταγωνιστικές και οι μαθητές μας δεν κατάφεραν να πάρουν κάποιο από τα τέσσερα βραβεία. Μέσα από αυτήν την διαδικασία όμως απέκτησαν πολύτιμες δεξιότητες και εμπειρίες. Ήρθαν σε επαφή με τις ιδέες της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, της συμμετοχής στα κοινά. της κοινωνικής προσφοράς και της ενσυναίσθησης. Εξέφρασαν την κοινωνική ευαισθησία και τη δημιουργικότητά τους. Εξασκήθηκαν στην προφορική και γραπτή τεκμηρίωση των ιδεών τους, τη δημιουργία παρουσιάσεων και την ομιλία μπροστά σε μεγάλο ακροατήριο. Δοκίμασαν τις δυνάμεις τους με τις αυθόρμητες απαντήσεις στις ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής, μπροστά σε κοινό.

Τα παιδιά μας αρχικά απογοητεύτηκαν που δεν πήραν ένα από τα βραβεία, όμως γρήγορα η λύπη παραμερίστηκε, από την υπέροχη και μοναδική εμπειρία που έζησαν. Οι αναμνήσεις θα είναι αξέχαστες, όμως εμείς θα τους ευχηθούμε να μη σταματήσουν να ονειρεύονται και να θέτουν πάντα υψηλούς στόχους.

Συγχαρητήρια!

Δράσεις του Γυμνασίου Τήνου με το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Την εβδομάδα 1-5 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο εκπαιδευτικές δράσεις...

To Γυμνάσιο Τήνου και το Χαμόγελο του παιδιού θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις για την Ενδοσχολική Βία

To Γυμνάσιο Τήνου με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την πραγματοποίηση...

Η Εκπ. Επίσκεψη του Γυμνασίου σε Ελβετία & Γαλλία

Η εκπαιδευτική εκδρομή του Γυμνασίου Τήνου στην Ελβετία &...