Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου
13.4 C
Tinos

Η Προσφορά του Π. Μάρκου Φώσκολου στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Τήνου

Το σωματείο «Φίλοι της Τήνου» οργάνωσε μια μοναδική εκδήλωση την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, βραβεύτηκαν πέντε αξιόλογα άτομα με σημαντική συνεισφορά στην ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Τήνου. Ένας εξ αυτών ήταν και ο πατέρας Μάρκος Φώσκολος. Το σωματείο τον βράβευσε για την ανάδειξη και αρχειοθέτηση της Ιστορίας της Τήνου.

Ο π. Μάρκος Φώσκολος γεννήθηκε στη Στενή της Τήνου στις 7 Νοεμβρίου 1948 και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων (Αθήνα) το 1966. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Γρηγοριανού και του Αγγελικού Πανεπιστημίου της Ρώμης (1972). Φοίτησε επίσης στις Σχολές Βιβλιοθηκονομίας, Ελληνικής και Λατινικής Παλαιογραφίας της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού και στη Σχολή Αρχειονομίας του Μυστικού Αρχείου του Βατικανού και παρακολούθησε μαθήματα Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Μελετών (Ρώμη).

Πραγματοποίησε ιστορικές έρευνες στο Αρχείο του Βατικανού, στο Αρχείο της Ιεράς Συνόδου για τη Διάδοση της Πίστεως (S.C.de Propaganda Fide), στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας και στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού. Εργάστηκε για μια επταετία ως βιβλιοθηκάριος στο Ελληνικό Κολλέγιο του Αγ. Αθανασίου Ρώμης και από το 1974 είναι Αρχειοφύλακας και Βιβλιοθηκάριος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου, της οποίας τακτοποίησε τα Αρχεία (Αρχιεπισκοπής και ενοριών).

Πολλά θρησκευτικά και ιστορικά άρθρα δημοσίευσε στο Δελτίο των Καθολικών ενοριών της Τήνου “Τηνιακά Μηνύματα” (το οποίο διευθύνει από το 1974 και μετά), στην εφημερίδα ”Καθολική” και διευθύνει την επιστημονική ιστορική επετηρίδα «Τηνιακά Ανάλεκτα», όργανο του Αποστολικού Κέντρου «Πίστη και Πολιτισμός» της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου. Με δική του φροντίδα εκδόθηκαν και δυο τόμοι της ιστορικής επετηρίδας «Anno Domini». Δημοσίευσε αυτοτελείς μελέτες ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου και έλαβε μέρος σε αντίστοιχα διεθνή συνέδρια. Για τη συνεισφορά του στην ιστορία της Τήνου τιμήθηκε από τον Δήμο της Τήνου, το ΕΙΕ και την Ακαδημία Αθηνών (2010).

Ευχή όλων μας είναι ο Θεός και η Παναγία Μητέρα μας να του χαρίζουν υγεία, δύναμη και σθένος , ώστε να συνεχίσει το ανεκτίμητης αξίας για την Αρχιεπισκοπή και το νησί μας έργο του.

Μάρκος Παλαμάρης – kantam.gr

Άγιος Αντώνιος χώρα Τήνου – Πρόγραμμα Φεβρουαρίου

ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Παλλάδα Χώρα Τήνου Πρόγραμμα...

Βρυσί: Πρόγραμμα Φεβρουάριος 2024

Προσκύνημα Παναγίας Βρυσιώτισσας Τις Πέμπτες: 8 Φεβρουαρίου - 15 Φεβρουαρίου...

Πρόσκληση νέων μελών για την Χορωδία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής στην Τήνο

Η Χορωδία της καθολικής Αρχιεπισκοπής αρχίζει πρόβες για τους...

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.12-1.1.2024

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου για Σάββατο 30,...