Κυριακή 6 Οκτωβρίου
25.2 C
Tinos

«Η κοινή στρατηγική ανάπτυξης και προστασίας της ταυτότητας των νησιών μας ενώνουν τους “Αλλάζουμε” και το “Δίκτυο για τις Βιώσιμες Κυκλάδες”»

 

Συνέντευξη της Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Αλλάζουμε”, Δημοτικής Συμβούλου και 
μέλους του Συντονιστικού του Δικτύου, Αναστασίας Ψάλτη, στον Ρ/Σ FM1 Radio 101

 

«Κοινό μας ενδιαφέρον και στόχος είναι η διατήρηση της φυσιογνωμίας, της κοινωνίας, του τοπίου των νησιών μας», τόνισε η Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε», Δημοτική Σύμβουλος Αναστασία Ψάλτη, μιλώντας στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μαραγκό και τον ραδιοφωνικό σταθμό FM1 Radio 101, για το ψήφισμα του Δικτύου για τις Βιώσιμες Κυκλάδες, του οποίου αποτελεί μέλος του Συντονιστικού. Όπως εξήγησε, αυτό που κινητοποίησε τα μέλη που συμμετέχουν είναι «η κατάσταση που βιώνουμε στα νησιά μας καθημερινά. Ζούμε σε τόπους -αναφέρομαι στα μικρά νησιά μας- που, δυστυχώς, τα πολλά τελευταία χρόνια έχουν κάνει πολύ μικρά βήματα σε σχέση με τις βασικές υποδομές τους και ακόμη μικρότερα βήματα σε σχέση με τη στρατηγική ανάπτυξης και τον προγραμματισμό τους». Πρόσθεσε ότι «αυτούς τους τόπους σήμερα έρχονται να αγγίξουν με έντονο τρόπο η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, η έξαρση του real estate και ο υπερτουρισμός. Είναι τρεις συνθήκες, τις συνέπειες των οποίων, δυστυχώς, δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τα νησιά μας, κατά την άποψή μου ούτε και μεμονωμένα».

Η ίδια, αφού υπογράμμισε ότι «ακόμα και καθυστερημένα, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, να δώσει το στίγμα της προς την κεντρική πολιτική εξουσία με σκοπό να διαφυλάξει τα αγαθά που αυτά τα νησιά πλουσιοπάροχα μας προσφέρουν», παρέθεσε τους βασικούς άξονες της πρότασης του Δικτύου, όπως κατατέθηκαν προς συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια και στις Δημοτικές Αρχές, αναφέροντας, μεταξύ άλλων την άμεση εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία του τοπίου, της νομολογίας του Σ.τ.Ε. καθώς και των διατάξεων των υφιστάμενων ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και του τοπίου, τον άμεσο περιορισμό της νέας μεγάλης τουριστικής δόμησης κυρίως με την κατάργηση των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, των ΕΣΧΑΣΕ και των ΕΣΧΑΔΑ στις Κυκλάδες και γενικότερα στα νησιά, τον περιορισμό και όχι την ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τουριστικών κλινών εάν οι φέρουσες ικανότητες των νησιών το επιβάλλουν, τη μεταφορά των πόρων του τέλους ανθεκτικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση για υλοποίηση πράσινων υποδομών ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των νησιών, την ενίσχυση -μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης- έργων που θα αφορούν στην επισκευή και αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων για τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, την άμεση χρηματοδότηση μελέτης για την εκτίμηση της Φέρουσας Ικανότητας των νησιών και αναπτυξιακών μελετών, ώστε να εξεταστεί αν αντέχουν άλλη τουριστική μεγέθυνση και την εκπόνηση της οδικής χάρτας για τη μετάβαση τους σε κατάσταση βιώσιμης ανάπτυξης πριν την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Η ίδια υπογράμμισε ότι «από το 2000 θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει και πλέον να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής που θα έδιναν πνοή στον τόπο μας με την επίλυση του προβλήματος του νερού, για παράδειγμα, καθώς και αναπτυξιακές μελέτες για να διασφαλίσουν την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη όλων των παραγωγικών κλάδων και για να μην επιτρέψουν στην γεωργία και την κτηνοτροφία να “πεθάνουν”, όπως συνέβη στο νησί μου, την Τήνο». Κατά την ίδια, το επιχειρείν στα περισσότερα νησιά δεν αναπτύσσεται για να εξυπηρετήσει τις ντόπιες ανάγκες αλλά την τουριστική σεζόν και μόνο. «Η ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας, η φροντίδα του περιβάλλοντος, η διαχείριση των υποδομών θα φέρουν, ξεκάθαρα, ποιότητα ζωής τόσο στους κατοίκους όσο και σε αυτούς που θα ήθελαν να έρθουν και να ζήσουν μόνιμα εδώ», είπε. 

Θύμισε δε ότι «στην Τήνο έχουμε σε εξέλιξη την αναπτυξιακή μελέτη του νησιού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε και τα τελικά μας εργαστήρια για τη μελέτη αυτή με τον καθηγητή κ. Σπιλάνη και το Μπατίκι».

Σε σχέση με την «ταυτότητα» του Δικτύου, είπε ότι «το αποτελούν ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες, ενώ στην προσπάθειά μας συμβάλλει και η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), γνωστή για το σημαντικό της έργο στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και όχι μόνο. Μία συμβολή – αναγνώριση του έργου του Δικτύου, των συμμετεχόντων, αλλά και της ανεξαρτησίας -από κομματικές ή άλλες “δεσμεύσεις”- του φορέα».  

 

► Ακούστε χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης της Αναστασίας Ψάλτη εδώ:

1ο Απόσπασμα: https://fb.watch/uwgSGxTPae/

2ο Απόσπασμα: https://fb.watch/uwgTTx91T8/

3ο Απόσπασμα: https://fb.watch/uxo1fWQUZN/

 

Απάντηση της Αναστασίας Ψάλτη, στις αναφορές του Δημάρχου Τήνου

Απάντηση της Αναστασίας Ψάλτη, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε»...

Παρέμβαση Αναστασίας Ψάλτης για τη μεταφορά της λυματολάσπης του Βιολογικού

Παρέμβαση της Αναστασίας Ψάλτη, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε»...

Δήλωση Αναστασιας Ψάλτη για τα διαθέσιμα εργαλεία και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και δημοτικών κτιρίων

Δήλωση της Αναστασίας Ψάλτη, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε»...