Σάββατο 27 Ιουλίου
25.4 C
Tinos

Η Δ’ Κυριακή των Νηστειών στη Μεγαλόχαρη Τήνου (ΦΩΤΟ)

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ τελέσθηκε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου τόσο η Θεία Λειτουργία της Δ´ Κυριακής των Νηστειών, όσο και ο Κατανυκτικός Εσπερινός αυτής.

Προσκεκλημένος λειτουργός και ομιλητής του Σεβ. κ. Δωροθέου B’, ήταν ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Κηφισίας, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικάνωρ Καραγιάννης, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βασίλειο Κολοκυθά, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας.

Το πρωί της Κυριακάτικης Ευχαριστιακής Συνάξεως, ο π. Νικάνωρ μεταξύ άλλων τόνισε ότι στο δρόμο μας για το Πάσχα μέσα από την μεγάλη Σαρακοστή που συμβολίζει την σύνολη ζωή μας. 

Συναντούμε έναν εχθρό που δεν θέλουμε να πιστέψουμε καν ότι υπάρχει τον διάβολο. Το διάβολο που στα ελληνικά σημαίνει τον κατήγορο, τον συκοφάντη, τον αλαζόνα. 

Τον σατανά, που στα εβραϊκά σημαίνει τον αντίπαλο, τον αντίδικο του Θεού και του ανθρώπου που στέκεται ανάμεσα στους δύο και μέσα από το πολύμορφο κακό, μας βασανίζει και μας ταλαιπωρεί. Μπροστά σε αυτό το κακό αισθανόμαστε κάποτε φόβο, δειλία να το αντιμετωπίσουμε. 

Ο Χριστός αναμετρήθηκε μαζί του και το νίκησε εκεί πάνω στο Σταυρό, γι’ αυτό μας προσκαλεί να πάρουμε την θέση Του στο Σταυρό για να το συναντήσουμε αναστημένο.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο π. Νικάνωρ, ομίλησε για τις αλληλένδετες έννοιες της προσευχής και της νηστείας οι οποίες αποτελούν αθλήματα της Ορθόδοξης άσκησης. 

Όμως αυτά τα αθλήματα τα αμφισβητεί η λογική του κόσμου. Άλλωστε η σπουδαιότητα της προσευχής και της νηστείας έγκειται στο γεγονός ότι αποτελούν μέσα και όχι σκοπούς της κατά Θεόν ζωής. Μέσον είναι η προσευχή, μέσον είναι η νηστεία, μέσον είναι η μετάνοια που αποκτούν αξία μόνο στον βαθμό και το μέτρο που επιτυγχάνουν τον σκοπό που δεν είναι άλλος από την σωτηρία.

Συμμετείχαν, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Διονύσιος Λαζαρίζης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ιλίου, οι Εφημέριοι και οι Διάκονοι, ο Γενικός Γραμματέας, και τα μέλη της Διοικούσης του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Επιτροπής, ο Πρόεδρος των Φίλων της Τήνου κ. Παντελής Κουβέλης, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και ευλαβείς Χριστιανοί.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον π. Νινάκωρ για την ευλογητή παρουσία του εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου και ευχαρίστησε τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βασίλειο Κολοκυθά, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Διονύσιο Λαζαρίδη, τους συμμετέχοντες, και τους ευλαβείς Χριστιανούς από όλη την Ελλάδα και την Τήνο.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι ιεροψάλτες του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Μάριου Κυριάκου.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Στην επομπή Κοινωνία Ώρα Mega για τον Τουρισμό ο Γιάννης Εξιλζές [Βίντεο]

Με τον υδράργυρο να χτυπάει «κόκκινο» την στιγμή που...

Σύλληψη για ναρκωτικά στην Τήνο

Στη σύλληψη δύο (02) ημεδαπών, ηλικίας 26 και 28 ετών, προέβησαν μεσημβρινές ώρες την 10/07/2024, Στελέχη του...

Ο Καπετάνιος που έσωσε τον Σέρβο ναυαγό από τη θάλασσα, στο ACTION24

Ο Καπετάνιος που έσωσε τον Σέρβο ναυαγό από τη...

Αφιέρωμα στους «φυσικούς θησαυρούς της Τήνου και της Σύρου» από το γαλλικό περιοδικό Désirs de Voyages

Εκτενές αφιέρωμα σε 13 νησιά των Κυκλάδων φιλοξενεί το δημοφιλέστερο περιοδικό στη Γαλλία...