Σάββατο 25 Μαΐου
19.8 C
Tinos

Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει ποικίλες δράσεις στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου.


Αναλυτικότερα:
• Εργαστήρι μονοτυπίας για ενήλικες «Τροφή και στέγη σε ένα εργόχειρο» – Σάββατο 18 Μαΐου (ώρες 11:00-14:00)
Αντλώντας έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον της Τήνου, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις ξερολιθιές, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν, με την καθοδήγηση της εικαστικού Αντιγόνης Μιχαλακοπούλου, γεωμετρικές συνθέσεις σε καρέ, χρησιμοποιώντας την τεχνική της μονοτυπίας με μέσο σφράγισης μπουκιές ψωμιού και σινική μελάνη.


• Ομιλία Παραδίδοντας «παραδόσεις» στην (α)τοπική αρχιτεκτονική των «λίθινων» και «ξηρών» νησιών – Σάββατο 18 Μαΐου (ώρα 19:00)
Ο Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα μιλήσει για την ξερολιθιά, ως στοιχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
• Προβολές ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το CineDoc
Κυριακή 19 Μαΐου (ώρα 19:00)
Αφροδίτη της Μήλου: H πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου (Venus di Milo: Disarming beauty), Σκην: Natacha Giler | Ελλάδα, Γαλλία | 2022 | 60 ‘
Από την ανακάλυψή της το 1820, η Αφροδίτη της Μήλου εξακολουθεί να γοητεύει εκατομμύρια επισκέπτες που συρρέουν στο Λούβρο για να τη θαυμάσουν. Δύο μέτρα από αρχαίο λευκό μάρμαρο γεμάτα μυστήριο, πάνω στα οποία προβάλλονται οι φαντασιώσεις δύο αιώνων. Τι της δίνει αυτή την αύρα, αυτή τη δύναμη; Πώς, από όλα τα αρχαία αριστουργήματα, εκείνη ξεχώρισε ως μοναδικό, διαχρονικό και παγκόσμιο pop-icon;


Κυριακή 26 Μαΐου (ώρα 19:00)
Το οδοιπορικό των μαρμάρων (A Marble Travelogue), Σκην: Sean Wang | 2021| Ελλάδα, Kίνα | 98 ‘
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί το οδοιπορικό των μαρμάρων από την Ελλάδα έως την Κίνα, όπου οι γλύπτες τα μετατρέπουν σε τουριστικά σουβενίρ, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφουν στην αγορά της Ευρώπης και πωλούνται στους Κινέζους τουρίστες. Η ταινία περιγράφει τις περίπλοκες συνδέσεις αυτής της καταναλωτικής αλυσίδας και αναδεικνύει με χιούμορ τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της κινεζικής μεσαίας τάξης.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου η είσοδος στα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ είναι ελεύθερη. Επιπλέον, στα πωλητήρια των Μουσείων ΠΙΟΠ, στο MUSEUMSHOP Αθήνας και στο MUSEUMSHOP Θεσσαλονίκης, τα αντικείμενα θα διατίθενται με έκπτωση 10% και οι εκδόσεις του Ιδρύματος με έκπτωση από 10% έως και 45%.

ΠΙΟΠ | Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr

Ζωγραφίζοντας πασχαλινά αυγά στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υποδέχεται το Πάσχα με ένα...

Τήνος: Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας...

Εκδήλωση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας (23/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα...

ΠΙΟΠ: Εργαστήρι κοσμήματος στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3), το...