Σάββατο 22 Ιουνίου
23.7 C
Tinos

Γιαννάκος: Τραγική η στελέχωση των νοσοκομείων στα νησιά – Η κατάσταση στην Τήνο

Κανένας παθολόγος δεν υπηρετεί στα νοσοκομεία της Σαντορίνης και της Κω. Στο νοσοκομείο της Νάξου, το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα λειτουργεί 15 ημέρες τον μήνα. Αυτές είναι μερικές από τις ελλείψεις στα νοσοκομεία των νησιών που καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Τραγική η στελέχωση των υγειονομικών μονάδων των νησιών μας», επισημαίνει και επικεντρώνεται στα ενοίκια, που είναι απαγορευτικά για τους μισθούς των υγειονομικών.

«Κάποιοι δείχνουν να εκπλήσσονται με τη δημοσιοποίηση της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Σκιάθου των Σποράδων, από την άρνηση γιατρών να υπηρετήσουν στο νησί, επειδή τα ενοίκια των σπιτιών είναι ακριβά. Λες και δεν είναι ίδια η κατάσταση σε όλα τα νησιά μας», γράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Γιατί εκπλήσσονται κάποιοι με το ύψος του ενοικίου ενός σπιτιού σε ένα νησί όπως η Σκιάθος όταν άκουσαν για 2.500 ευρώ το μήνα», αναρωτιέται και τονίζει: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καλυφθούν οι θέσεις υγειονομικών στα νησιά μας με αυτούς τους μισθούς. Με 1.850 ευρώ γιατρό, με 800 ευρώ νοσηλευτή ή διασώστη δεν βρίσκεις για τα νησιά; Ο μισθός που λαμβάνουμε δεν καλύπτει ούτε το ενοίκιο του σπιτιού. Οι τοπικοί φορείς σφυρίζουν αδιάφορα και δεν παρέχουν κίνητρα αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων», επισημαίνει.

«Γιατί ένας γιατρός από την Αττική, Θεσσαλονίκη να πάει στο νοσοκομείο Σαντορίνης ή σε άλλο νησί να δουλέψει και να μην πάει στην Κύπρο», είναι το ερώτημα που θέτει, επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο ο γιατρός παίρνει 80.000 ευρώ τον χρόνο και ο νοσηλευτής 40.000 ευρώ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία των νησιών

Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Γιαννάκος παρουσιάζει ενδεικτικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των νησιών. Αναλυτικά γράφει:

Νοσοκομείο Νάξου

Τι σόι νοσοκομείο είναι αυτό όταν δεν λειτουργεί το διαγνωστικό τμήμα και ο χειρουργικός τομέας.
Υπηρετεί 1 ακτινολόγος με μετακίνηση και θέλει να φύγει και αυτός. Λειτουργεί το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα 15 ημέρες το μήνα. Τις υπόλοιπες κλειστό. Υπηρετεί 1 Χειρουργός και 1 αναισθησιολόγος. Γίνονται μαστογραφίες και η διάγνωση γίνεται σε άλλο νοσοκομείο. Έχουν μόνο 1 μόνιμο γυναικολόγο και 1 με μετακίνηση.

Νοσοκομείο Σαντορίνης

Το νοσοκομείο είναι το μοναδικό στο ΕΣΥ που λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας και συχνά αποθεώνεται το καθεστώς λειτουργίας του. Και όμως αργοπεθαίνει. Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, κανένας μικροβιολόγος, 1 γενικός γιατρός, 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος με μετακίνηση, 1 παιδίατρος, κανένας νευρολόγος. Ένας υπήρχε και έφυγε.

Κέντρο Υγείας Τήνου

Χωρίς παθολόγο. Υπηρετούν δύο γιατροί 1 παιδίατρος και 1 μικροβιολόγος. Μόνο αυτοί. Παθολογικά περιστατικά τα βλέπει η παιδίατρος. Έρχεται με μετακίνηση 1 ορθοπεδικός με μπλοκάκι βλέπει τακτικά περιστατικά. Για τα έκτακτα πληρώνεται από τους ασθενείς. Αν είναι δυνατόν!!!!! Ασθενοφόρο ένα τη βάρδια όπως και στα άλλα νησιά. Πού είναι τα δύο που δεσμεύτηκαν πέρυσι. Μόνο λιγοστές βάρδιες δεύτερο.

Νοσοκομείο Σύρου

Νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Στα επείγοντα κανένας γιατρός από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις. Υπηρετεί μόνο ένας Γενικός Ιατρός. Στην παθολογική κλινική από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις παθολόγων έχουν απομείνει 2 και 1 με παράταση. Καρδιολόγοι από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί 1 και ακόμη 1 σε παράταση. Συνεπικουρεί και 1 καρδιολόγος της ΜΑΦ. Αναισθησιολόγοι από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν 2 και βοηθάει και η Διευθύντρια της ΜΑΦ. Έτσι υπολειτουργεί η ΜΑΦ. Δεν υπηρετεί κανείς ψυχίατρος, κανείς νευρολόγος. Νεφρολόγοι από τις 3 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις υπηρετεί 1 και 1 σε σε παράταση

Αμοργός

1 καρδιολόγος και 4 νοσηλεύτριες. Μόνο αυτοί.

Ίος

Έχει γιατρούς αλλά δεν έχει νοσηλευτές και διασώστες. Υπηρετούν μόνο 2 νοσηλευτές και 3 διασώστες. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από νοσηλευτικό και ασθενοφόρο.

Μήλος

Έχει 4 γενικούς ιατρούς και 1 ορθοπεδικό. Δεν έχουν παιδίατρο. Δεν έχουν καρδιολόγο. Έχουν μόνο 6 νοσηλευτές δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Έχουν 3 διασώστες και υπάρχουν πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Άνδρος

Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 γενικός γιατρός, 1 ακτινολόγος, 1 παθολόγος. Υπηρετούν μόνο 5 νοσηλεύτριες. Δεν υπηρετεί μικροβιολόγος.

Νοσοκομείο Κέρκυρας

Ξέμεινε με 2 παθολόγους στη παθολογική κλινική. Μεγάλο ζήτημα τελευταία με το ογκολογικό τμήμα που λειτουργεί στο παλαιό νοσοκομείο. Απεβίωσε η μοναδική ογκολόγος και έμεινε το ογκολογικό τμήμα μόνο με μια παθολόγο που συνεπικουρεί. Μετακινείται ογκολόγος από άλλα νοσοκομεία. Όμως υπάρχουν κενές ημέρες με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλει το σωματείο την απίστευτη ταλαιπωρία και τα έξοδα των ασθενών με καρκίνο να αναζητούν εκτός νησιού σε άλλα νοσοκομεία της χώρας τη θεραπεία τους.

Νοσοκομείο Κυθήρων

Χωρίς αναισθησιολόγο, χωρίς μικροβιολόγο, με 1 χειρουργό, 1 παιδίατρο, 1 καρδιολόγο.

Νοσοκομείο Κω

Προκηρύξεις γιατρών γίνονται αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, υπηρετεί 1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος, 1 ακτινολόγος.

Νοσοκομείο Λευκάδας

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, μαιών και τεχνολόγων. Προβλήματα με γιατρούς στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν δύο χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι, 1 αναισθησιολόγος και 1 με μπλοκάκι. Γίνονται μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι. Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί και τα περιστατικά του νοσοκομείου Πρέβεζας, λόγω σοβαρότατων ελλείψεων ιατρών που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Πρέβεζας.

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Σοβαρές ελλείψεις παθολόγων. Από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί 1, ακόμη 1 με μπλοκάκι και 1 με μετακίνηση. Αναισθησιολόγοι από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί μόνο 1. Στο κέντρο ψυχικής υγείας από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων κανένας.

Κέντρο υγείας Σκιάθου

Έχει ξεμείνει με 2 ειδικευμένους γιατρούς που κάνουν εφημερίες και 2 αγροτικούς για 60.000 πληθυσμό το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει ασφάλεια στις εφημερίες. Όταν χρειασθεί διακομιδή ασθενούς συνοδεία γιατρού, το κέντρο υγείας για πολλές ώρες δεν θα καλύπτεται από γιατρό. Πώς θα εξετάζονται οι ασθενείς το πρωί, ποιος θα κάνει συνταγογράφηση, ποιος θα εκδίδει πιστοποιητικά υγείας τα οποία για να εκδοθούν χρειάζεται η ακτινογραφία να διαγνωσθεί από το νοσοκομείο Βόλου και κάνει 10 ημέρες.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr

Η υγεία στην Τήνο “Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου”

Ζωτικής σημασίας ήταν πολλά από τα ζητήματα που τέθηκαν...

Θέμα 1ο: Κέντρο Υγείας (1η Ειδική Συνεδρίαση – Βίντεο)

Από την πρόσκληση της Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής...

Κόπηκε η Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα στο Κέντρο Υγείας Τήνου με ευχές για υγεία (ΦΩΤΟ)

Tην Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024, στο Κέντρο Υγείας Τήνου,...

Προκηρύχθηκε θέση Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Τήνου

Η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας αποφάσισε την έγκριση της...