Εντυπωσιακές μαρέγκες που συνηθίζονται πολύ στην Τήνο, είναι κρουστές και τραγανές απέξω, με μαστιχωτή καρδιά της.
«Αν ψήσεις τους μπεζέδες λιγότερο, θα είναι μέσα πιο μελάτοι, αν τους ψήσεις περισσότερο, θα γίνουν πιο στεγνοί. Τους σερβίρουν στις χαρές τους στην Τήνο, σε γάμους και βαφτίσεις, μαζί με ρακή και λικέρ», λέει η Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου που μας έφτιαξε τη συνταγή στο πλαίσιο του οδοιπορικού του «Γ» στις Κυκλάδες.
20′ προετοιμασία
1 ώρα και 15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35′
Υλικά
Τεμάχια: για περίπου 50 μπεζέδες
- 100 γρ. ασπράδια ολόφρεσκων αυγών (το ασπράδι από περίπου 3-4 μέτρια αυγά)
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τους μπεζέδες, ξεκινάμε βάζοντας την κρυσταλλική ζάχαρη και τα ασπράδια στο μίξερ και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά, μέχρι να στέκεται η μαρέγκα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, εφαρμόζουμε τη μύτη σε σχήμα αστεριού και «κόβουμε» περίπου 50 μπεζέδες σε μέγεθος περίπου 1 καρυδιού, σε μικρή απόσταση τον έναν από τον άλλον.
- Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τους διατηρούμε σε καλά κλεισμένο δοχείο (κρατάνε για πάρα πολλές μέρες αν δεν έχει υγρασία).
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.