Σάββατο 27 Ιουλίου
26.7 C
Tinos

Φωτογραφική καταγραφή όλων των εκκλησιών και ξωκλησιών της Τήνου – του Μάνθου Πρελορέντζου

Στο 8ο Tinos Talks, με καλεσμένο τον Μάνθο, μας είχε αναφέρει την έρευνά του σχετικά με το ενδιαφέρον του να καταγράψει όλες τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια του νησιού. Ακολουθεί κείμενο του Μάνθου σχετικά με αυτή την έρευνα

Γράφει ο Μάνθος Πρελορέντζος

Ήταν καλοκαίρι του 2020 όταν το εγχείρημα με την πλήρη καταγραφή των περιστεριώνων είχε λάβει τέλος μαζί με την έκδοση του βιβλίου. Το 2021 μετά από ένα χρόνο απραξίας το νέο εγχείρημα είχε ήδη ζυμωθεί μέσα μου και η απόφαση για το ξεκίνημα ήταν οριστική. Μάλλον αυτός ο ένας χρόνος έδρασε στο σώμα μου «στερητικά» μετά από την 4ετη, σχεδόν καθημερινή εξόρμηση στο ύπαιθρο, για την εξερεύνηση των περιστεριώνων. Και αν το εγχείρημα με τους περιστεριώνες φάνταζε δύσκολο το καινούριο μοιάζει…ατελείωτο.

Πρόκειται για την φωτογραφική καταγραφή όλων των εκκλησιών και ξωκλησιών της Τήνου. Ένα εξίσου ενδιαφέρον θέμα ποικίλου ενδιαφέροντος αφού συνδυάζει την εκκλησιαστική έρευνα, την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τον πολιτισμό. Διότι εκτός από την έρευνα καταγραφής του αγίου στον οποίο είναι αφιερωμένος ένας ναός, αποτυπώνεται φωτογραφικά η αρχιτεκτονική του κτίσματος (δίκογχος, σπηλαιώδης ναός κλπ), οι αγιογραφίες του, τα επίγραφα μαρμάρινα στοιχεία του. Έτσι ο συνδυασμός όλων αυτών χαρακτηρίζουν τα ξωκλήσια σημαντικό πολιτιστικό κομμάτι της ιστορίας της Τήνου και μέγιστη κληρονομιά μαζί με τους περιστεριώνες. Διότι όσο γνωρίζουμε και προβάλουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας τόσο εδραιώνουμε τα θεμέλια της πορείας μας ως νησί, προτού λοξοδρομήσουμε στα μονοπάτια του εύκαιρου κέρδους.

Οι δυσκολίες όμως είναι περισσότερες σε σχέση με τους περιστεριώνες διότι εκτός του ότι οι ναοί είναι μεγαλύτεροι σε πλήθος από τους περιστεριώνες, οι περισσότεροι είναι κλειδωμένοι, άλλοι είναι νεόκτιστοι περιφραγμένοι στην ιδιοκτησία κάποιου σπιτιού καθώς επίσης θα πρέπει να γίνει και αναγνώριση σε ποιο δόγμα και άγιο είναι αφιερωμένοι.

Η μέχρι τώρα έρευνα έχει καταγράψει 900 ναούς με 600 περίπου από αυτούς να έχουν φωτογραφηθεί.

Οπότε αν γράφω αυτό το κείμενο, ελπίζω και ευελπιστώ στην βοήθεια όσων μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με την ονομασία ξωκλησιών που θεωρούν ότι είναι απομακρυσμένα ή περιφραγμένα και κάνουν την άντληση των πληροφοριών δύσκολη.

Η Παναγία της Τήνου σε Βρετανική τουριστική ιστοσελίδα

«Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας», αναφέρει μεταξύ...

Τήνος: Ερειπωμένοι Οικισμοί

Γράφει ο Μάνθος Πρελορέντζος Εκτός από τα χωριά που υπάρχουν...