Σάββατο 27 Ιουλίου
26.7 C
Tinos

Φίλιππος Φόρτωμας: Η ισότιμη αντιμετώπιση των νησιωτών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης

«Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για κατάργηση του μεταφορικού ισοδύναμου, αυτά είναι λόγια των λαϊκιστών αυτών που κατήργησαν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις Κυκλάδες. Και φέρουν την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ» λέει ο Φίλιππος Φόρτωμας ενώ σημειώνει ότι οι βουλευτικές έδρες των Κυκλάδων στις επερχόμενες εκλογές θα παραμείνουν τέσσερις.

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στα κυβερνητικά στελέχη ότι «η δουλειά συνεχίζεται». Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι υπουργοί, οι οποίοι  σε χαλαρή διάθεση ούτε λίγο ούτε πολύ στοιχηματίζουν για την ημερομηνία των εκλογών. Στο 90’ που βρισκόμαστε έχει σημασία αυτή  η εκλογολογία;

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά της. Βέβαια μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη. Και καθώς πια οδεύουμε προς το τέλος της θητείας μας, μπορούμε με αυτοπεποίθηση να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε: Nαι, σε αντίθεση με αυτά τα οποία έκαναν οι προηγούμενοι, εμείς ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Και διεκδικούμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε τον τόπο για ακόμη μία τετραετία για να συνεχίσουμε αυτή την πορεία την οποία έχουμε χαράξει. Οι εκλογές θα  γίνουν προς το τέλος της τετραετίας, όπως έχει επαναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανιζόμενος συνεπής λόγων και έργων και σε αυτό τον τομέα.

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για  τις εκλογές, έχετε κάποια πληροφόρηση ότι μπορεί να είναι σύντομα μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2023; Επίσης τι γίνεται με τις  έδρες στις Κυκλάδες; Είχε ανακοινωθεί ότι το Δεκέμβριο θα έχουμε μια σαφή εικόνα.  Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί θα μιλάμε για τρεις έδρες με πολλές πιθανότητες η Νέα Δημοκρατία να βγάζει 1 η 2 βουλευτές.  

Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Υπάρχει μια έντονη παραφιλολογία μετά την απογραφή που έγινε εν μέσω κορονοιού -και όχι με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το νομό. Επειδή γίνεται (ή για την ακρίβεια άρχισε να γίνεται) κουβέντα για την απογραφή του 2021 και το αν θα ισχύσει ή όχι στις εκλογές του 2023: O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.”

Πιθανότατα οι έδρες θα είναι 4 για το νομό μας αλλά ας περιμένουμε τις ανακοινώσεις του Υπουργείου γύρω από το θέμα. Σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση που είχαμε με τον αρμόδιο Υφυπουργό τον κ. Λιβάνιο, με διαβεβαίωσε ότι θα είναι τετραεδρικός ο νομός και δεν χωρεί κανένα σημείο ανησυχίας. Ας περιμένουμε όμως την έκδοση του ΦΕΚ και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Επομένως, υπομονή. Αμέσως μετά την δημοσίευση, το Προεδρικό Διάταγμα για την κατανομή των εδρών πρέπει να εκδοθεί σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και οι εκλογές να γίνουν υποχρεωτικά με τη νέα απογραφή. Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, είναι υποχρέωση.

Θέλω να πάμε και στα εθνικά θέματα. Η Ντόρα Μπακογιάννη σε πρόσφατη δήλωσή της ανέφερε πως ανησυχεί για την αντίδραση της Τουρκίας στο ενδιάμεσο πρώτου και δεύτερου γύρου εκλογών, στο κενό εξουσίας. Όταν μάλιστα αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει τοξικό κλίμα που «ακουμπάει» και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ με το θέμα των παρακολουθήσεων.

Μετά το 1974 κανένας πολιτικός φορέας δεν είχε επιχειρήσει να εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην κομματική αντιπαράθεση. Το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πιστά την τακτική «Τσίπρας προαναγγέλλει – Βαξεβάνης δημοσιεύει – ΣΥΡΙΖΑ υπερθεματίζει».

Στηριζόμενος σε υλικό που διοχετεύουν ρυπαρά δίκτυα, έφτασε στο έσχατο σημείο πολιτικής ατιμίας -σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα- επιχειρώντας να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού.

Οι λογικές ναρκοθέτησης των θεσμών που γίνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αγγίζουν την κοινωνία, όσο επικίνδυνες και αν είναι για το πολιτικό σύστημα. Οι θεσμοί μας είναι ισχυρότατοι και ο λαός μας, με απόλυτη σύμπνοια, απαιτεί το εθνικό και το συλλογικό να μένουν απρόσβλητα από κάθε σκοπιμότητα. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων και στους θεσμούς συνολικά.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου. Εκτός των οφειλόμενων όμως δεν έχει ανοίξει ούτε η πλατφόρμα για την κατάθεση των παραστατικών των επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2022, γεγονός που επαυξάνει το πρόβλημα. Μήπως η κυβέρνηση οδεύει προς την κατάργηση του ΜΙ;

Ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η στήριξη της νησιωτικής Ελλάδας, με αναβάθμιση των υποδομών, νομοθετικές ρυθμίσεις, οικονομική στήριξη των νησιωτών και των επιχειρήσεων τους αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού. Το καταφέραμε, εφαρμόζοντας μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που αναγνωρίζει έμπρακτα τη σημασία του νησιωτικού χώρου.

Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου συνεχίζεται κανονικά και πλέον έχει ενταχθεί ως ένα σταθερό μέτρο ενίσχυσης της νησιωτικότητας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής που εφαρμόζουμε στο υπουργείο.

Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό του, με παράλληλη υιοθέτηση κινήτρων ή ενισχύσεων για βελτίωση της νησιωτικής ανταγωνιστικότητας. Στόχος μας είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο να διατηρηθεί και να διευρυνθεί για τις κατηγορίες που απαιτείται. Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για κατάργηση, αυτά είναι λόγια των λαϊκισμών αυτών που κατήργησαν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις Κυκλάδες. Και φέρουν την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια…

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξασφαλίζει τη συνεχή ροή πληρωμών του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, αξιολογώντας το και βελτιώνοντάς το, ώστε να έχει ακόμα καλύτερο  αντίκτυπο για τους πολίτες και να στηρίξει όλο και μεγαλύτερο μέρος των νησιωτών. Συνεχίζουμε, με πράξεις

Αν θα κάναμε αυτή την συζήτηση 4 χρόνια πριν, θα είχαμε στο τραπέζι το ζήτημα της υγείας στα νησιά μας και του μεταφορικού. Και πολύ φοβάμαι πως και τέσσερα χρόνια αργότερα, πάλι τα ίδια θα συζητάμε. Και δυστυχώς στο θέμα της υγείας -σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία των Κυκλάδων και τα Κέντρα Υγείας- δεν υπήρξε βελτίωση, παρά το γεγονός ότι η πανδημία ήταν μια καλή ευκαιρία για την ανασύσταση του ΕΣΥ.

Η υγεία είναι το βασικότερο αγαθό του ανθρώπου και η προστασία της είναι ευθύνη και προτεραιότητα όλων μας. Σκοπό μας να επιτύχουμε την ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας σε όλους τους πολίτες, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων περιοχών. Το θέμα της υγείας και ιδιαίτερα των διακομιδών και της στελέχωσης των νησιωτικών δομών αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα για τις Κυκλάδες, στοίχημα για μας. Αποτέλεσε και αντικείμενο της πρόσφατης συζήτησης μου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς εξέφρασα την άποψη ότι πρέπει να το δούμε συνολικά από την αρχή και να επιφέρουμε σημαντικές βελτιώσεις.

Ο τομέας της Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για τις νησιωτικές περιοχές, καθώς οι ειδικές συνθήκες της νησιωτικότητας, απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς και προγραμματισμό. Η ισότιμη αντιμετώπιση των νησιωτών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι και προσωπική μου προτεραιότητα η επίλυση των επί μέρους θεμάτων, που αφορούν στη λειτουργία των Νοσοκομείων Σύρου, Νάξου και Σαντορίνη καθώς και των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων. Είμαι δίπλα στη Διοίκηση και το προσωπικό τους. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε τις μάχες και θα βγούμε πιο δυνατοί.

Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα και είμαι βέβαιος ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα ενσκύψει στις ανάγκες των νησιωτών και θα δώσει ακόμα περισσότερες  λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Συνεχίζουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της υγείας και την κάλυψη των αναγκών των συμπολιτών μας.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη, δημόσια διαβούλευση για την εκπόνηση Περιβαλλοντικών Μελετών για την προστασία των περιοχών “ΝATURA 2000”. Ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει τις Κυκλάδες και τους κατοίκους και ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων αφού έγινε λίγο ‘’υπόγεια’’ και την μελετητική εταιρεία που ανέλαβε να ολοκληρώσει τη μελέτη να πιάνεται λίγο αδιάβαστη τρεις μέρες πριν λήξει η προθεσμία, η οποία μάλιστα πήρε παράταση, -αν και κατά τη γνώμη μου, ο ένας μήνας που έδωσε το Υπουργείο περιβάλλοντος δεν είναι αρκετός. 

Η διαβούλευση για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία, στην οποία πρέπει όλοι να έχουν λόγο. Πολύ ορθά το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε την παράταση. Θα καταστεί εφικτό να κατατεθούν όλες οι προτάσεις και απόψεις των ενδιαφερόμενων, κατοίκων, ιδιοκτητών των περιοχών Natura, αλλά και οι θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ουσιαστική, και όχι η προσχηματική, προστασία του φυσικού κάλλους της πατρίδας μας. Αυτό γίνεται εφικτό μόνο όταν το καθεστώς προστασίας λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Ας σημειωθεί ότι οι περιοχές Natura καλύπτουν το 28,5% της χερσαίας έκτασης της χώρας. Θέτουμε κανόνες και πλαίσια σε θέματα που λιμνάζουν χρόνια και ταλανίζουν τα νησιά μας. Για εμάς, είναι ηθική ευθύνη και καθήκον να διαφυλάξουμε την ελληνική φύση και τις ελληνικές θάλασσες, που αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, και να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

πηγή: kykladiki.gr

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για την επίσπευση των συμβάσεων απλής χρήσης αιγιαλού

Παρέμβαση του βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππου Φόρτωμα, για την επίσπευση ολοκλήρωσης των συμβάσεων...

Τηνος – Τα μέλη εφορευτικών επιτροπών εκλογικών τμημάτων για τις Ευρωεκλογές (ονόματα)

Μέλη εφορευτικών επιτροπών εκλογικών τμημάτων για τις Ευρωεκλογές της...

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» στην Βουλή με πρωτοβουλία του Φίλιππου Φόρτωμα

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα,...

Μήνυμα του Βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππου Φόρτωμα, για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Αγαπητοί μαθητές,  Ξεκινά ένα όμορφο ταξίδι που θα σας οδηγήσει...