Σάββατο 27 Ιουλίου
26 C
Tinos

Εορτή Αγίας Σκέπης και η επέτειος του ΟΧΙ στην Τήνο (ΦΩΤΟ)

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και την αρμόζουσα στην ημέρα μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Φωτοφόρος Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας στην ιερά νήσο Τήνο ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου, συμπαραστατουμένου υπό των των Ιερέων και Διακόνων του Πανιέρου Ναού και των Εφημερίων της ιεράς νήσου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 κατά την οποία τον Πανηγυρικό εκφώνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, αναφερόμενος, ότι η Αγία Σκέπη του Γένους μας, η Παναγία η Μεγαλόχαρη, είναι συνυφασμένη με την ψυχοσύνθεση των Ελλήνων και όπως λέει ο Σπύρος Μελάς, είναι η λατρεία μας και όπως λέει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Ανδρέας Κάλβος, Παναγία είναι το φώς το Τηλαυγές, το οποίο φώτιζε τα χρόνια της μαρτυρικής αγρυπνίας μας το Γένος.

Η Αγία Σκέπη, ήταν πάντοτε προστάτης και αρωγός των Ελλήνων και του Ελληνισμού. Ήρθε πρώτη στην Ελλάδα, αφού κατώκησε στο περιβόλαιον Της, τον τόπο της επιλογής Της της προσωπικής και από τότε μένει μέσα στους αιώνες, ως η μόνιμη όχι μόνο συγκάτοικός μας, αλλά προστασία μας. Γι’ αυτό και λέει ο ψαλμωδός «Οὐ σιωπήσωμεν ποτέ, Θεοτόκε, τὰς δυναστείας σου λαλεῖν οἱ ἀνάξιοι· εἰμὴ γὰρ σὺ προΐστασο, ὑπέρ ἠμῶν ἀεί πρεσβεύουσα». 

Είναι η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός, αλλά και η Κοσμοσώτειρα, κυρίως του Γένους των Ελλήνων. Γι’ αυτό σκέπει τον λαόν Αυτής νοερώς, όπως λέει το απολυτίκιο της ημέρας, το απολυτίκιο της Αγίας Σκέπης. 

Κατά το ένδοξο ηρωικό Έπος του ’40, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, στάθηκε εκείνη οδηγήτρια του Ελληνικού μας στρατού, από νίκη εις νίκη, αλλά και προστάτιδα στις δύσκολες ώρες της επιδρομής και νεφέλη η οποία σκέπαζε τους οπλίτες μας, για να τους προστατέψει από τους βομβαρδισμούς του  εχθρού, όπως επίσης στάθηκε εκείνη που τους οδήγησε μπροστά στην απελευθέρωση έστω και προσωρινή της Βορείου Ηπείρου μας.

Στην Παναγία, που είναι η Μεγαλόχαρη της Τήνου, προσβλέπουν όχι μόνο όλοι οι Έλληνες, αλλά και όλοι οι Ορθόδοξοι παντού, γιατί έχει αποδείξει με τα θαύματα της, ότι είναι η προστάτιδα του Γένους των Ορθοδόξων, εξού και  Κοσμοσώτειρα. Γι’ αυτό και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν είδε το μεγάλο θαύμα της εδώ στη νήσο Τήνο, επιβεβαιώθηκε, λέγοντας ότι, «η Παναγία έβαλε την υπογραφή Της και το Γένος μας θα απελευθερωθεί». 

Το ίδιο συνέβη και με το πρώτο χτύπημα το θυσιαστικό των Ελλήνων, στο πλοίο ΕΛΛΗ στο λιμάνι της Τήνου, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 και στάθηκε αυτή η θυσία των Ελλήνων, η βεβαίωση και η εγγύηση της Παναγίας μας, ότι θα ήταν ελευθερωτής ο ελληνικός λαός, όπως και στάθηκε ελευθερωτής και έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην μεγάλη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μαυσωλείο της «ΕΛΛΗΣ» και κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμαρχος Τήνου, η Αντιπεριφερειάρχης και Έπαρχος Τήνου  και ο Λιμενάρχης Τήνου.

Ακολούθως, εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τηνίων πεσόντων στην πλατεία Ελευθερίας και κατετέθησαν στεφάνια από τον Δήμαρχο Τήνου, την Αντιπεριφερειάρχη και Έπαρχο Τήνου, , τον Διοικητή του Α.Τ. Τήνου, τον Λιμενάρχη Τήνου, τον Αναπληρωτή  Προϊστάμενο Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου και τον Αντιπρόεδρο της Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ εις μνήμην των ηρώων και πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών και μαθητριών προ της πλατείας Παντανάσσης, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του ΠΙΙΕΤ, ενώ το προσορμισμένο ΠΛΣ 609 του Λιμενικού Σώματος απέδιδε τιμές.

Συμμετείχαν, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ρ/Καθολικών Τήνου-Νάξου, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, ο αρχηγός της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως και νεοεκλεγείς Δήμαρχος Τήνου, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Αναπληρωτής  Προϊστάμενος Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Διοικούσης Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, ο Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Τήνου, νεοεκλεγέντες Δημοτικοί σύμβουλοι, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως με τους Διευθυντές, τους Δασκάλους και τους Καθηγητές τους, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του νησιού και πλήθος ευσεβών Χριστιανών.

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Φωτογραφίες: Μιχαήλ Παναγιωτίδης

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Στην επομπή Κοινωνία Ώρα Mega για τον Τουρισμό ο Γιάννης Εξιλζές [Βίντεο]

Με τον υδράργυρο να χτυπάει «κόκκινο» την στιγμή που...

Σύλληψη για ναρκωτικά στην Τήνο

Στη σύλληψη δύο (02) ημεδαπών, ηλικίας 26 και 28 ετών, προέβησαν μεσημβρινές ώρες την 10/07/2024, Στελέχη του...

Ο Καπετάνιος που έσωσε τον Σέρβο ναυαγό από τη θάλασσα, στο ACTION24

Ο Καπετάνιος που έσωσε τον Σέρβο ναυαγό από τη...

Αφιέρωμα στους «φυσικούς θησαυρούς της Τήνου και της Σύρου» από το γαλλικό περιοδικό Désirs de Voyages

Εκτενές αφιέρωμα σε 13 νησιά των Κυκλάδων φιλοξενεί το δημοφιλέστερο περιοδικό στη Γαλλία...