Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου
12.4 C
Tinos

Εκδήλωση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας (23/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου (ώρες 11:00-12:30) ομιλία, με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τον κ. Ηλία Τζαβελόπουλο, καθηγητή Φυσικής και ερευνητή, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αποκαλούμενος και ως πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής, χρονολογείται στο 150-100 π.Χ. περίπου, με πιθανότερο τόπο κατασκευής τη Ρόδο. Παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε με την αντίληψη ότι η Γη βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, αποτέλεσε εργαλείο που αναπαριστούσε με ακρίβεια την κίνηση των πλανητών. Οι δύο πόρτες του μηχανισμού φέρουν επιγραφές αστρονομικών και μετεωρολογικών ειδήσεων που συμβαίνουν μια φορά ετησίως. Ο μηχανισμός, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανασύρθηκε από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελείται σήμερα από 82 σωζόμενα θραύσματα.

Οι μαθητές θα ενημερωθούν, μέσω αναλυτικών στοιχείων, για τη χρονολογία και τη θέση του Ναυαγίου, τα αντικείμενα που ανελκύστηκαν από αυτό και την επιστημονική μελέτη για τη διερεύνηση του Μηχανισμού. Κατά την ομιλία, θα δοθούν, επίσης, πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του Μηχανισμού για αστρονομικές παρατηρήσεις, για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης και για την τήρηση ημερολογίου.

Η συμμετοχή στην ομιλία είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

ΠΙΟΠ | Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Εορτασμού Οσίας Φιλοθέης (ΠΙΙΕΤ)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών και φιλεόρτων...

Οι Βρετανοί ψηφίζουν Τήνο για μήνα του μέλιτος

Είτε αναζητάτε έναν αξέχαστο μήνα του μέλιτος, το τέλειο...

Κοπή Αγιοβασιλειόπιτας Κατώτερων Κατηχητικών Σχολείων Τήνου στον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –...

Την αγιοβασιλόπιτα στο Λιμεναρχείο Τήνου ευλόγησε ο Σύρου Δωρόθεος

Παρουσία του Διοικητού της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ, του Λιμενάρχου και...