Τρίτη 27 Φεβρουαρίου
13.4 C
Tinos

Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου Τήνου – Οι ομορφιές της γειτονιάς μας!

Την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του σχολείου περπατήσαμε μέχρι το γειτονικό μας χωριό του Κάμπου. Η διαδρομή μας αποζημίωσε με τα χρώματα και τα αρώματα που συναντήσαμε!

Στον Κάμπο σταθήκαμε στην πλατεία του χωριού για να ξαναποστάσουμε. Εκεί μας συνάντησε η κ. Μαρία Δενεκαρία, γραμματέας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου του Κάμπου, μας κέρασε εκ μέρους του συλλόγου και μας παρουσίασε την ιστορία του χωριού και του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης, που χτίστηκε το 1774 επί Ρωσοκρατίας µε την οικονοµική ενίσχυση του αρχηγού του ρωσικού στόλου, ναυάρχου Ορλώφ. Έπειτα, επισκεφτήκαμε τον Ναό για να θαυμάσουμε από κοντά το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το οικόσημο πάνω από την κεντρική είσοδο. Για τον Ναό μας μίλησε, επίσης, και ο κ. Νίκος Απέργης, εγγονός του κ. Ι. Δώριζα, ενός σημαντικού προσώπου που πρόσφερε στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό του τόπου μας και το όνομα της οικογένειάς του είναι συνδεδεμένο με τον Ιερό Ναό. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Δενεκαρία και τον κ. Απέργη για τις πολύ σημαντικές πληροφορίες που μας μετέφεραν.

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε τον τελευταίο σε λειτουργία ανεμόμυλο στην άκρη του χωριού και καταλήξαμε στο προαύλιο του Μουσείου Κώστα Τσόκλη, όπου τα παιδιά προσπάθησαν να αποτυπώσουν στο χαρτί την ουρά του δράκου, του εμβληματικού έργου του εικαστικού, ακολουθώντας την κορυφογραμμή του Εξώμβουργου και των απέναντι λόφων. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κώστα Τσόκλη και την κ. Χρυσάνθη Κουτσουράκη, υπεύθυνη του Μουσείου, για τη φιλοξενία και το χρήσιμο υλικό που μας πρόσφεραν.

Στιγμές από την ημέρα μας μπορείτε να δείτε στην παρουσίαση που ακολουθεί στον παρακάτω σύνδεσμο:

πηγή: http://dim-exomv.kyk.sch.gr/?p=1663&fbclid=IwAR22oIfcb38-CAAlOCOur54_kD-105Y5PwdBf2rZGV3HH72tDMSGvfwTaOM

Περίληψη Διακήρυξης Πλειοδοτικού Διαγωνισμού Μίσθωσης ενός (1) ακινήτου του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς νήσου Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ – ΤΗΝΟΥ – ΑΝΔΡΟΥ-ΚΕΑΣ –ΜΗΛΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΕΡΑΣ...

Τήνος – Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου

Στις 2 Φεβρουαρίου, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού...

Ευχαριστήριο προς το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Τήνου από το ΕΠΑΛ

Το Επαγγελματικό Λύκειο Τήνου εκφράζει ευχαριστίες προς το Πυροσβεστικό...

Ζωντανή παρουσίαση για το βυζαντινό σχέδιο στην Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας του ΠΙΙΕΤ

Μια ζωντανή παρουσίαση για το βυζαντινό σχέδιο, πως κατασκευάζεται...