Αγαπητοί συμπολίτες,
ο μήνας Ιούνιος έχει ήδη “διανύσει” το 1/3 του και ουσιαστικά σε λίγες ημέρες, όπου θα τελειώσουν και όλες οι εκπαιδευτικές υποχρεώσεις των μαθητών όλων των βαθμίδων, μπαίνουμε στην καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά αλλά καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τα αντιμετωπίσουμε ώστε κάτοικοι, επισκέπτες αλλά και επαγγελματίες να έχουν το δυνατόν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.
Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η αυθαίρετη χρήση δημοσίων και κοινόχρηστων χώρων.
Παρατηρείται το φαινόμενο ο καθένας να τοποθετεί μπροστά από το σπίτι του ή την επιχείρησή του οτιδήποτε σκεφτεί προκειμένου να εμποδίσει κάποιον να σταθμεύσει ή ακόμα και να σταματήσει για λίγο με το αυτοκίνητό του ή τη μηχανή. Γλάστρες, επί του δρόμου, ποδήλατα και μηχανές σε ακινησία, παλέτες και φυσικά κώνους ή κολονάκια.
Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 48 “Κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου” του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
(Νόμος Ν.2696/23-3-1999 ΦΕΚ 57Α και αναπροσαρμογή Νομων Ν. 3542/2-3-2007 ΦΕΚ 50Α & Ν. 4530/30-3-2018 ΦΕΚ 59Α), ισχύουν τα κάτωθι:
- Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.
Επίσης στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου αναφέρει:
“5. Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι’ αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων”
Το διοικητικό πρόστιμο για τις παραπάνω παραβάσεις είναι τετρακόσια ευρώ (400,00 €).
Σχετική με τα παραπάνω είναι και η αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από επιχειρήσεις.
Για το συγκεκριμένο θέμα ισχύει η ΚΑΝΟΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ με αριθμό απόφασης 91/2015 (ΑΔΑ: ΩΡ2ΩΩΗ6-Ν4Φ) και όλοι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι θα πρέπει να κάνουν σχετική αίτηση, συνοδευόμενη με τοπογραφικό του χώρου που αιτούνται, για την έκδοση σχετικής άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου καταβάλλοντας τέλος, το ύψος του οποίου καθορίζεται κάθε χρόνο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Θα πρέπει όμως να τηρούνται από τους επιχειρηματίες οι διαστάσεις του παραχωρημένου χώρου και όχι να καταλαμβάνουν παραπάνω χώρο από τον αδειοδοτημένο.
Το Β.Δ. 20-10-1958/1958 (ΦΕΚ 171 Α/20-10-1958), με όσες τροποποιήσεις έχουν ακολουθήσει και συγκεκριμένα στο άρθρο 13 και στην παράγραφο 8 αναφέρει τις συνέπειες που θα έχει όποιος χρησιμοποιεί μη αδειοδοτημένο χώρο.
Επιγραμματικά αναφέρουμε:
- επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη το αναλογούν τέλος και ισόποσο πρόστιμο.
- επιδίδεται στον παραβάτη εντολή να άρει την αυθαίρετη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου, αφαιρώντας τα κάθε είδους αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν μέσα σε επτά (7) ημέρες από την επομένη της επιδόσεως. Αν ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί, τα εν λόγω αντικείμενα απομακρύνονται άμεσα από συνεργείο του δήμου
- Αν μετά την αφαίρεση των ανωτέρω αντικειμένων διαπιστωθεί δεύτερη παράβαση, αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών. Στην περίπτωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβάλλεται το διπλάσιο του προστίμου του δέκατου εδαφίου ή σφράγιση από μία (1) έως πέντε (5) ημέρες. Αν το ανωτέρω χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών δεν συμπληρώνεται εντός του ημερολογιακού έτους που αφορά η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, δεν χορηγείται στον παραβάτη νέα αντίστοιχη άδεια στο επόμενο ημερολογιακό έτος μέχρι συμπληρώσεως του χρονικού διαστήματος αυτού.”
Παρακαλούνται οι επιχειρηματίες να τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να μη δημιουργούνται προστριβές και προβλήματα.
Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών
Ευάγγελος Ν. Κορνάρος