Τετάρτη 16 Οκτωβρίου
22.4 C
Tinos

Δήμαρχος Τήνου – Πρέπει να δοθούν και θεσμικά κίνητρα στους ιατρούς για να έρχονται στα νησιά

Για την Κυκλαδική,
Του Λάμπρου Δεμερτζή

Παναγιώτης Κροντηράς, Δήμαρχος Τήνου: Πρέπει να δοθούν και θεσμικά κίνητρα στους ιατρούς για να έρχονται στα νησιά

Την ανάγκη η πολιτεία να συνδράμει στα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα κέντρα υγείας στα νησιά, τόνισε ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, κατά τη συζήτηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες.

Ο κ. Κροντηράς ζήτησε να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς ώστε να επιλέγουν να μεταβαίνουν στα νησιά για εργασία που εκτός από οικονομικά πρέπει να είναι και θεσμικά.

Ο Δήμαρχος Τήνου επεσήμανε ότι είναι σημαντικό η κεντρική διοίκηση να καταλάβει τι σημαίνει νησιωτικότητα και να προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις που να συνάδουν με την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών και των προκλήσεων που αυτές αντιμετωπίζουν.

Κε. Κροντηρά πριν λίγες ημέρες είχατε επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τα την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας του νησιού και απαιτήσατε άμεση λύση. Τι προέκυψε από αυτή τη συνάντηση, ανταποκρίθηκε ο υπουργός στα αιτήματά σας;

Εδώ και χρόνια όλη η νησιωτική Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα με τα Κέντρα Υγείας και γενικότερα με την υγεία. Δεν ξεφεύγει από αυτήν την κατάσταση και το Κέντρο Υγείας της Τήνου. Αντιμετωπίζουμε χρόνια πολλά προβλήματα με τους γιατρούς που δεν έρχονται και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να έρθουν να δουλέψουν στο Κέντρο Υγείας.

Το έκτακτο θέμα που δημιουργήθηκε στην Τήνο ήταν ότι η καρδιολόγος που υπηρετούσε στο νησί, πήρε μετάθεση πριν λίγες ημέρες για την Ίο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στο  Κέντρο Υγείας της Τήνου να υπηρετεί μόνο μία κλινικός γιατρός, η οποία είναι παιδίατρος και οι αγροτικοί ιατροί. Καταλαβαίνετε ότι με αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας, οπότε ζήτησα ένα ραντεβού για δεύτερη φορά με τον υπουργό Υγείας.

Συζητήθηκε το θέμα γενικότερα και η προσωρινή λύση που δόθηκε είναι να δώσουν άμεσα την άδεια σε δύο ιατρούς, έναν ορθοπεδικό και έναν παθολόγο γενικής Ιατρικής, με παροχή υπηρεσιών, να έρθουν στο Κέντρο Υγείας.

Είναι ιδιώτες οι γιατροί αυτοί;

Ναι είναι ιδιώτες ιατροί που θα έχουν τη δυνατότητα να είναι κάποιες ώρες στο Κέντρο Υγείας.

Το δεύτερο που συζητήθηκε είναι ότι τον Μάϊο θα προκηρυχθούν 3 θέσεις για ιατρικό προσωπικό στην Τήνο, που θα αφορά 2 γενικούς γιατρούς παθολόγους και μία θέση καρδιολόγου.

Επίσης, θα έρθουν 2 επικουρικοί γιατροί για την καλοκαιρινή σεζόν.

Το θετικό είναι ότι μέσα σε λίγες μέρες περνάει ξανά τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα να έρθουν στρατιωτικοί γιατροί στα νησιά, το οποίο θεωρώ σημαντικό.

Συζητήθηκε ότι γενικότερα θα πρέπει να αλλάξει ολόκληρο το πλαίσιο σε ό,τι αφορά την υγεία και τα νησιά και η τοποθέτησή μου στον Υπουργό Υγείας για δεύτερη φορά- είχα τοποθετηθεί και στον κύριο Χρυσοχοΐδη-  είναι ότι πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα αναγνωρίζοντας τη νησιωτικότητα, κίνητρα που δεν θα πρέπει να είναι μόνο οικονομικά αλλά και θεσμικά.

Έγινε συγκεκριμένα μια πρόταση να γίνει ενοποίηση των ΔΥΠΕ προκειμένου να υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή γιατρών -στο λεκανοπέδιο μιλάμε για 35.000 ιατρούς- και τα νοσοκομεία να είναι υποχρεωμένα να δίνουν  τη δυνατότητα σε γιατρούς να μεταβαίνουν στα κέντρα υγείας στα νησιά για ένα χρονικό διάστημα και γυρίζοντας στα νοσοκομεία η υπηρεσία τους σε νησιά να μετράει στην εξέλιξή τους διπλά. Ετσι, και σε συνδυασμό με τα οικονομικά κίνητρα και με την υποχρέωση των δήμων να τους παρέχουν κατοικία, θεωρώ ότι ίσως δημιουργηθεί  κίνητρο για έρθουν στα νησιά γιατί δεν έρχονται οι γιατροί στα νησιά.

Συνήθως βγαίνουν και άγονοι οι διαγωνισμοί που προκηρύσσουν ιατρικές θέσεις στα νησιά…

Ακριβώς έτσι έγινε στην Τήνο τον Μάρτιο, βγήκε άγονος ο διαγωνισμός, παρόλο που υπήρχε και το οικονομικό κίνητρο αλλά και η υπόσχεση από τον Δήμο ότι θα παρέχει κατάλυμα για το γιατρό.

Επειδή λοιπόν οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι, θεωρώ ότι πρέπει να δοθούν και θεσμικά κριτήρια. Πρέπει να υπάρχει το κίνητρο για τον ιατρό να δουλέψει για 3 χρόνια στο νησί και γυρίζοντας πίσω να έχει ένα συν στην εξέλιξή του.

Υπήρξε συζήτηση για τη χρονική επέκταση του «αγροτικού»; 

Όχι, υπάρχει άλλη πρόταση που συζητήσαμε και αυτή είναι να είναι υποχρεωτικό το αγροτικό, εφόσον αποκτηθεί ειδικότητα.

Συζητώντας το με τον υπουργό, αναγνωρίζει το πρόβλημα ότι δεν έρχονται γιατροί και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αλλάξει αυτό.

Οπότε αναμένεται να  βρεθεί η λύση από το υπουργείο, γιατί δεν φτάνει η διαπίστωση του προβλήματος εκ μέρους του υπουργείου…

Ναι βέβαια και ούτε φτάνει να πει εγώ αυτό μπορώ (μόνο) να κάνω.  Εγώ αυτή τη στιγμή εκπροσωπώ 10.000 κατοίκους που κινδυνεύουν, αυτή είναι η πραγματικότητα και άλλους δεκάδες χιλιάδες που έρχονται το Πάσχα και το καλοκαίρι στην Τήνο.

Η δυνατότητα και αρμοδιότητά μας ως Δήμου είναι συγκεκριμένη. Μεταφέρω το πρόβλημα και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε.

Τέθηκε στη συζήτηση το ζήτημα της ανάγκης απρόσκοπτων και άμεσων αεροδιακομιδών για τους νησιώτες;

Συζητήσαμε με τον υπουργό το θέμα των αεροδιακομιδών που είναι όμως αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών .

Εμείς ως Δήμος στην προηγούμενη θητεία μας, πριν την προηγούμενη δημοτική αρχή, είχαμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα και είχαμε ασφαλίσει όλους τους Τηνιακούς για αεροδιακομιδή.  Το πρόγραμμα της ασφάλισης αερομεταφοράς όμως μετά κόπηκε  γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν το αναγνώριζε ως αρμοδιότητά του, παρόλο που το είχα εφαρμόσει ως Δήμαρχος μια τετραετία.

Δυστυχώς αν υπάρχει έκτακτο περιστατικό, δεν είναι δυνατόν η λύση για τον ασθενή να είναι το καραβάκι που πηγαινοέρχεται.

Επίσης,  το άλλο θέμα που συζητήσαμε είναι ο μηχανισμός ώστε να μπορεί να πληρώνεικαι ο δήμος για θέματα που έχουν σχέση με την υγεία. Φέτος για παράδειγμα, ο εσωτερικός έλεγχος έκοψε το ένταλμα με το οποίο θα υπήρχε η δυνατότητα ο δήμος να πληρώσει την εταιρεία που παρείχε την υπηρεσία τηλεϊατρικής  στο Κέντρο Υγείας.

Τα νησιά κ. Κροντηρά, πέρα από τα θέματα υγείας, αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα, ανάμεσα σε αυτά, τη διαχείριση απορριμμάτων, λειψυδρία, υποστελέχωση, μεταφορικό ισοδύναμο. Η πολιτεία αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο νησιώτης;

Δεν διαφέρουν τα προβλήματα από νησί σε νησί και εκτός από το θέμα της υγείας, υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα που μας απασχολούν και θα πρέπει να τα δούμε και συλλογικά όλα τα νησιά. Θα πρέπει να καταλάβει η κεντρική διοίκηση, τι σημαίνει νησιωτικότητα και αυτή η θεσμοθετημένη πλέον συνταγματικά νησιωτικότητα να γίνεται πράξη όταν νομοθετούμε και όταν βλέπουμε προβλήματα να αναγνωρίζουμε ότι η ζωή στα νησιά είναι διαφορετική από την ηπειρωτική Ελλάδα, αυτό είναι το σημαντικό για μένα.

Χαιρετισμός Δημάρχου Τήνου στην εκδήλωση της Αδελφότητας για τον Κώστα Δανούση

Αγαπητοί συμπατριώτες, Σήμερα και έχοντας ανά χείρας την επετειακή έκδοση...

Μήνυμα Δημάρχου Τήνου για τη γιορτή της μητέρας

Η σημερινή ημέρα αποτελεί σημείο αναφοράς για το Πρόσωπο...

Συνάντηση Δημάρχου Τήνου με τον Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα

Είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπισκόπο Jan...

Η εκπομπή “Τα εν Δήμω” της ΕΡΤ με καλεσμένο το Δήμαρχο Τήνου (video)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δράσεις της αλλά και τα...