Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου
12.4 C
Tinos

Διεθνές Θεματικό Εργαστήριο: Στα Νησιά Μηδενικών Αποβλήτων η Τήνος

*Το ολοκληρωμένο έργο LIFE έχει ως στόχο να συμβάλει στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα. Το έργο LIFE-IP CEI-Greece συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υλοποιείται σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, θα αναπτυχθούν μελέτες για την εφαρμογή του πακέτου κυκλικής οικονομίας της ΕΕ σε πέντε (5) ελληνικά νησιά διαφορετικού μεγέθους, δηλαδή την Αλόννησο, την Πάρο και την Αντίπαρο, την Τήνο και τη Σαντορίνη, μέσω της πιλοτικής επίδειξης κυκλικών σχημάτων διαχείρισης για διαφορετικά ρεύματα αποβλήτων.

Διεθνής ημερίδα με θέμα «Νησιά Μηδενικών Αποβλήτων» διοργανώνεται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece, με τίτλο: «Εφαρμογή Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» (LIFE18 IPE/GR/000013)*, την Τρίτη 4 Απριλίου 2023, 12.00-14.45 (ώρα Ελλάδος).

Η εκδήλωση είναι αποκλειστικά ψηφιακή, η γλώσσα είναι η αγγλική, με ταυτόχρονη μετάφραση σε ελληνικά, και η παρακολούθηση είναι δωρεάν για τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα διερευνηθεί η δυναμική των νησιών να αποτελέσουν περιοχές εφαρμογής στρατηγικών μηδενικών αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις και δυνατότητές τους.

Η έντονη εποχικότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων στο νησιωτικό χώρο, δεδομένης της επικέντρωσης αυτών στον τουρισμό, σε συνδυασμό με το αυξημένο μεταφορικό κόστος, την αδυναμία ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας αλλά και συχνά την σύγκρουση χρήσεων γης και την αδυναμία χωροθέτησης κρίσιμων υποδομών, είναι ορισμένες από τις πτυχές που καθιστούν την διαχείριση αποβλήτων στα νησιά μια μεγάλη πρόκληση και αυξάνουν τις πιέσεις στα ευαίσθητα και μοναδικά νησιωτικά οικοσυστήματα.

Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι τόσο να εμπνεύσει τους νησιωτικούς Δήμους να ενισχύσουν την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων, ενεργοποιώντας τη σταδιακή μετάβαση των νησιωτικών κοινοτήτων σε βιώσιμες και κυκλικές , όσο και η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών φορέων όπως η Διάσκεψη των Απομακρυσμένων και Θαλάσσιων Περιφερειών της ΕΕ (Conference of Peripheral Maritime Regions), και τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Zero Waste Europe και ACR+, θα μεταφέρουν τις εξελίξεις πολιτικής και χρηματοδότησης, ενώ εμπειρογνώμονες σε θέματα αποβλήτων, ΜΚΟ και αρχές από προηγμένα νησιά από την Ελλάδα και ολόκληρη την ΕΕ θα μοιραστούν τις εμπειρίες, τις πρακτικές και τις στρατηγικές τους στη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής έργων προς την κατεύθυνση “μηδενικών αποβλήτων”. Οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν απόψεις και θα μάθουν πώς οι καλές πρακτικές μπορούν να μεταφερθούν στη δική τους περιοχή, το πλαίσιο και τις ανάγκες τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κυβερνητικοί φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, πάροχοι τεχνολογίας, σύμβουλοι, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος από νησιωτικές περιοχές ενθαρρύνονται και προσκαλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή τη διεθνή εκδήλωση.

Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ και να δείτε την ατζέντα της εκδήλωσης εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δίκτυο Αειφόρων Ελληνικών Νησιών (ΔΑΦΝΗ)

Τηλέφωνο: 00302107220837

Email:.dbakogianni@dafninetwork.gr

Ιστοσελίδα του έργου LIFE-IP CEI-Ελλάδα:www.circulargreece.gr

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Εορτασμού Οσίας Φιλοθέης (ΠΙΙΕΤ)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών και φιλεόρτων...

Οι Βρετανοί ψηφίζουν Τήνο για μήνα του μέλιτος

Είτε αναζητάτε έναν αξέχαστο μήνα του μέλιτος, το τέλειο...

Κοπή Αγιοβασιλειόπιτας Κατώτερων Κατηχητικών Σχολείων Τήνου στον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –...

Την αγιοβασιλόπιτα στο Λιμεναρχείο Τήνου ευλόγησε ο Σύρου Δωρόθεος

Παρουσία του Διοικητού της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ, του Λιμενάρχου και...