Πέμπτη 24 Απριλίου
18.8 C
Tinos

Διαγωνισμός για ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες της Τήνου – Στόχος η ασφάλεια το καλοκαίρι του 2025

Ακούστε αυτό το άρθρο

Γράφει ο Θοδωρής Καρατζούνης,
για την Κοινή Γνώμη

H τουριστική περίοδος πλησιάζει και όλα τα νησιά των Κυκλάδων ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες, με την ασφάλεια να βρίσκεται πολύ υψηλά στην ατζέντα τους.

Έτσι και στην Τήνο, εγκρίθηκε άμεσα από την Δημοτική Επιτροπή, η μελέτη της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών, για τον καθορισμό των όρων της διακήρυξης του ανοικτού ηλεκτρονικού δημόσιου διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσίας «Υπηρεσία ναυαγοσωστικής κάλυψης πολυσύχναστων παραλιών Δήμου Τήνου για το έτος 2025».

Β. Κορνάρος: “Ελπίζω και εύχομαι όπως κάθε χρόνο να βρεθεί ανάδοχος”

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Τήνου, Βαγγέλης Κορνάρος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το ζήτημα που είναι εξαιρετικής σημασίας για το νησί, επισημαίνοντας πως “η αναγκαιότητα είναι πάρα πολύ σημαντική, επειδή παρέχουμε ασφάλεια και προστατεύουμε τους λουόμενους. Ελπίζω και εύχομαι όπως κάθε χρόνο να βρεθεί ανάδοχος και ήδη ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα τη διαδικασία του διαγωνισμού για να είμαστε 1η Ιουνίου έτοιμοι και να έχουν εγκατασταθεί όλοι οι ναυαγοσώστες στις παραλίες που προβλέπονται από τη μελέτη, οι οποίες είναι αρκετές και το ποσό είναι αρκετά μεγάλο.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, οι προσφορές από τους αναδόχους θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι λίγο μετά το Πάσχα, για να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή όσο γίνεται πιο γρήγορα τις διαδικασίες. “Η ασφάλεια των λουομένων προέχει και εφόσον είναι και από τη νομοθεσία υποχρεωτικό δεν μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά γιατί προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Από το κράτος καλύπτεται μόνο το 50% και τα υπόλοιπα πρέπει να τα πληρώνει ο Δήμος”

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε πως “είναι ένα σημαντικό ζήτημα αυτό των αναδόχων, γιατί έχουμε σοβαρό θέμα με τις παραλίες και το με ποιο τρόπο αυτές καθορίζονται ως πολυσύχναστες ή μη και για το αν χρειάζονται ναυαγοσωστική κάλυψη ή όχι. Αναγκαζόμαστε σε παραλίες που ναι μεν έχουν φόρτο τον Αύγουστο, εμείς να έχουμε ναυαγοσώστη από τον Ιούνιο, παρόλο που τότε μπορεί να πηγαίνουν μόνο πέντε άτομα στην παραλία τη συγκεκριμένη. Από το κράτος καλύπτεται μόνο το 50% και τα υπόλοιπα πρέπει να τα πληρώνει ο Δήμος και φέτος μιλάμε για ένα ποσό κοντά στις 500.000 ευρώ γιατί έχουν προστεθεί ακόμα πέντε παραλίες οπότε θα κληθούμε να πληρώσουμε πολλά χρήματα”.

Οι παραλίες του νησιού που θα καλυφθούν

Σύμφωνα με το πρακτικό της Επιτροπής που εκδόθηκε από το Λιμεναρχείο Τήνου, οι παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις και επιβάλλεται η επιτήρησή τους από ναυαγοσώστες είναι οι εξής:

  • Παραλία Άγιου Φωκά Δημοτικής Ενότητας Τήνου Δήμου Τήνου από την περιοχή του Βρυόκαστρου και χίλια μέτρα (1000μ.) δυτικότερα αυτής (τρεις (3) ναυαγοσώστες, ένας (1) συντονιστής, ένας χειριστής του σκάφους και ένα ναυαγοσώστης πάνω στο σκάφος)
  • Παραλία Λαούτη – Αγίας Κυριακής Δημοτικής Ενότητας Δήμου Τήνου μήκους 400 μ. (ένας (1) ναυαγοσώστης)
  • Παραλία Τσαμπιά Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου Δήμου Τήνου μήκους 400μ. ( ένας (1) ναυαγοσώστης)
  • Παραλία Κολυμπήθρας (Μικρή Άμμος) Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου Δήμου Τήνου μήκους 90μ. (ένας (1) ναυαγοσώστης)
  • Παραλία Κολυμπήθρας Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου Δήμου Τήνου μήκους 300μ. (ένας (1) ναυαγοσώστης)
  • Παραλία Άγιος Σώστης Δημοτικής Ενότητας Δήμου Τήνου μήκους 480μ. (δύο (2) ναυαγοσώστες)
  • Παραλία Άγιος Ιωάννης Δημοτικής Ενότητας Δήμου Τήνου μήκους 300μ. (ένας (1) ναυαγοσώστης)
  • Παραλία Ρόχαρη Δημοτικής Ενότητας Πανόρμου μήκους 210 μ. (ένας (1) ναυαγοσώστης)
  • Παραλία Καλύβια Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου μήκους 170μ. (ένας (1) ναυαγοσώστης)
  • Παραλία Παχιά Άμμος Δημοτικής Ενότητας Τήνου μήκους 95 μ. (ένας (1) ναυαγοσώστης)
  • Παραλία Βουρνή Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου μήκους 80 μ. (ένας (1) ναυαγοσώστης)
  • Παραλία Γιαννάκη Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου μήκους 340 μ. (ένας (1) ναυαγοσώστης)
  • Παραλία Σχοινάκι Υστερνίων Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου μήκους 100 μ. (ένας (1) ναυαγοσώστης)
  • Παραλία Αγία Θάλασσα Δημοτικής Ενότητας Πανόρμου μήκους 110 μ. (ένας (1) ναυαγοσώστης)
  • Παραλία Σάντα Μαργαρίτα Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου μήκους 160 μ. (ένας (1) ναυαγοσώστης).

Απαιτείται από τον ανάδοχο η καθημερινή παρουσία ναυαγοσωστών στις ενδεδειγμένες παραλίες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ενώ η παρουσία τους θα είναι καθημερινά από την 1η Ιουνίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου και ώρες 10:00 πμ έως 18:00 μμ το απόγευμα.

Τι προβλέπεται για τους χειριστές των σκαφών

Για τα σκάφη, απαιτείται από τον ανάδοχο η καθημερινή παρουσία ναυαγοσώστη και χειριστή σκάφους (από την 1η Ιουνίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου και ώρες 10:00 πμ έως 18:00 μμ το απόγευμα) να είναι σε ετοιμότητα για να παρέχουν άμεσα βοήθεια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επισημαίνετε πως ο χειριστής του σκάφους θα πρέπει να έχει σχετική εμπειρία. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι όση και η περίοδος που θα πρέπει να παρέχεται η εν λόγω υπηρεσία, δηλαδή τέσσερις μήνες, από την 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου 2025 καθώς είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχει ο Δήμος βάση της ισχύουσας νομοθεσίας. Σε περίπτωση που η συμβασιοποίηση της υπηρεσίας γίνει μεταγενέστερα της 01.06.2025, τότε δίνεται η δυνατότητα να μειωθεί μέρος του φυσικού αντικειμένου για τις Δαπάνες Προσωπικού και αναλογικά να γίνει μείωση του οικονομικού αντικειμένου για τις αντίστοιχες ημέρες μείωσης του φυσικού αντικειμένου.

Μεθοδολογία εκτέλεσης εργασιών και απαραίτητος εξοπλισμός

Ο ανάδοχος υποχρεούται να υποδείξει στην προσφορά του όλα τα τεχνικά και μηχανικά μέσα που προβλέπονται από τη νομοθεσία και τις σχετικές διατάξεις, ως απαραίτητα για την εκτέλεση της υπηρεσίας και συγκεκριμένα:

Τον απαραίτητο αριθμό από μηχανοκίνητα, επαγγελματικά μικρά σκάφη. Στο μέσο των πλευρών του μικρού σκάφους, δεξιά και αριστερά, θα πρέπει να είναι γραμμένη η ένδειξη ΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη RESCUE BOAT, μπλε απόχρωσης. Η έλικα του μικρού σκάφους οφείλει να είναι προφυλαγμένη με πλέγμα για την αποτροπή ατυχήματος.

Παράλληλα πρέπει να διαθέτει αδιάβροχο φακό, κιάλια μεγέθυνσης τουλάχιστον επτά επί πενήντα mm, ναυαγοσωστικό σωσίβιο, σανίδα διάσωσης, τουλάχιστον 2,20 μέτρων, σωστικό σωλήνα (ο εφοδιασμός με σωστικό σωλήνα είναι προαιρετικός), φορητό φαρμακείο και φορητό αυτόματο εξωτερικό, απινιδωτή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια ενηλίκων και βρεφών, πτυσσόμενο φορείο και σανίδα ακινητοποίησης επιπλέουσα, με ιμάντες πρόσδεσης και σύστημα ακινητοποιητή κεφαλής συμβατό με τη σανίδα ακινητοποίησης, δύο σημαντήρες, χρώματος πορτοκαλί, με σχοινί μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων και διαμέτρου τουλάχιστον 10mm, ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ – LIFEGUARD, καπέλο στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και κάτωθεν αυτής η ένδειξη LIFE GUARD, γυαλιά ηλίου, πινακίδα χρώματος πορτοκαλί διαστάσεων 80*100 εκ., με την ένδειξη ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη FIRSTAID, μπλε απόχρωσης, ισοθερμικές κουβέρτες, καταδυτικό μαχαίρι, μάσκα βυθού, βατραχοπέδιλα, σημαία Ναυαγοσώστη, χρώματος πορτοκαλί και σημαία χρώματος ερυθρού, ίσων διαστάσεων με την προηγούμενη.

Τέλος απαραίτητα είναι, ένα κινητό τηλέφωνο για κάθε βάθρο, με διαφορετικό αριθμό κλήσης έκαστο, ο αριθμός κλήσης του οποίου δημοσιοποιείται, φορητή μεγαφωνική συσκευή (τηλεβόα), κοινή σφυρίχτρα, πράσινη σημαία (κολυμπάτε ελεύθερα), κίτρινη σημαία (κολυμπάτε με προσοχή), κόκκινη σημαία (Απαγορεύεται η είσοδος στο νερό), φορητή συσκευή VHFmarine και τέλος κατάλληλη, ειδική, πλαστική ή χάρτινη κάρτα εντός πλαστικής μεμβράνης ή θήκης, η οποία περιέχει το όνομα του ναυαγοσώστη, τη φωτογραφία του, τον αριθμό πρωτοκόλλου της άδειας ναυαγοσώστη που κατέχει, καθώς και τη Λιμενική Αρχή έκδοσης της άδειας.

Προϋπολογισμός και περίοδος εκτέλεσης της υπηρεσίας

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 515.198,08 ευρώ.

Η περίοδος που θα παρέχεται η εν λόγω υπηρεσία θα είναι για τέσσερις μήνες από 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου 2025 καθώς είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχει ο Δήμος Τήνου βάση της ισχύουσας νομοθεσίας. Σε περίπτωση που η συμβασιοποίηση της υπηρεσίας γίνει μεταγενέστερα της 01-06-2025, τότε δίνεται η δυνατότητα να μειωθεί μέρος του φυσικού αντικειμένου και αναλογικά να γίνει μείωση του οικονομικού αντικειμένου για τις αντίστοιχες ημέρες μείωσης του φυσικού αντικειμένου.

LIFO: Οι ξερολιθιές της Τήνου και πώς αντέδρασαν στις σφοδρές βροχοπτώσεις

Βίντεο δείχνει πώς αντιδρούν οι ξερολιθιές στην Τήνο όταν το έδαφος...

Ραγδαία άνοδος στην Οικοδομική Δραστηριότητα της Τήνου το 2024 σε σύγκριση με το 2023

Απότομη αύξηση σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα και στην Τήνο,...

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Τήνου: Οι προτάσεις του Δήμου για ένα βιώσιμο μέλλον

Γράφει ο Θοδωρής Καρατζούνης, για την Κοινή Γνώμη Το στενό...

Τήνος – 6 λόγοι που θα σε κάνουν να την Ερωτευτείς

Η Τήνος, ένα από τα πιο γοητευτικά νησιά των Κυκλάδων,...