Παρασκευή 21 Ιουνίου
27.8 C
Tinos

Δελτίο Τύπου ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ για τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου 9-11

Τα θέματα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πολλά αλλά η διάρκεια της συνεδρίασης αναλογικά μικρή. Όσοι και όσες παρακαλουθήσαμε διά ζώσης ή μέσω ίντερνετ το συμβούλιο αναμέναμε η συνεδρίαση να…ξημερώσει και ίσως αυτό θα έπρεπε να συμβεί δεδομένης της σοβαρότητας τους. Ως προς κάποια από τα κύρια θέματα της συνεδρίασης:


Το συμβούλιο ορθά προχωρεί σε ένσταση για την κατάργηση του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου και η νομική έκθεση από το ΔΣ του νομικού προσώπου για την τεκμηρίωση της ένστασης ήταν πολύ καλή.

Σε ό,τι αφορά τις αναμορφώσεις του Δημοτικού Προϋπολογισμού: Αναρωτιόμαστε αν ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει, επιτρέπει ή δικαιολογεί σε μία κοινή συνεδρίαση τις ΔΩΔΕΚΑ αναμορφώσεις που έκανε η απερχόμενη πλειοψηφία για ένα έτος και μάλιστα εκλογικό, το 2023.

Αναρωτιόμαστε αν επιτρέπεται η δημοτική αρχή να κάνει τόσες μεταφορές πιστώσεων. Σημειώνουμε δε ότι η νεοεκλεγείσα παράταξη και μέχρι τώρα μείζων αντιπολίτευση δεν ρώτησε καν την απερχόμενη πλειοψηφία από ποιους κωδικούς μετέφερε χρήματα σε ποιους άλλους, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διαφορετικούς από τους προγραμματισμένους.

Ελπίζουμε ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την ίδια τακτική, καθώς δεν έλεγξε και δεν καταδίκασε το προφανώς ζήτημα διαφάνειας που προκύπτει.
Η διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου οφείλουμε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα και της δημοτικής αρχής ΚΑΙ του υπόλοιπου Δημοτικού Συμβουλίου.

Για την ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων πρασίνου του Δήμου, επί του προκειμένου για τις γνωστές δύο πλατείες, Πέτρου Βιδάλη (“Μανέλα”) και “Αραπάκι”. Δυστυχώς, ουδείς βεβαιώνει και τίποτε δεν πείθει ότι η εργολήπτρια εταιρία θα παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο μέσα στη νέα προθεσμία που έδωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Εκ των πραγμάτων, τόσο η απερχόμενη δημοτική αρχή όσο και η νέα δείχνουν να αποδέχονται την καθυστέρηση και τα υπόλοιπα προβλήματα στο έργο, καθώς και την παραπομπή της λύσης των προβλημάτων του χρόνου.
Η ολοκλήρωση των έργων και η λειτουργικότητά τους στη βάση των συμφωνημένων συνδέονται με την εξ αρχής λήψη και την απόλυτη εφαρμογή αποφάσεων – αποφάσεων τις οποίες οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να λάβουν και να
εφαρμόσουν.

Σχετικά με τον βιολογικό καθαρισμό: Πολύπαθο έργο. Η απερχόμενη αρχή παρέλαβε τη μονάδα και δεν κατάφερε έως σήμερα να επιλύσει το πρόβλημα της κακής λειτουργία της.

Κατά τη νέα δημοτική αρχή, όλα θα λυθούν πολύ εύκολα, όπως η ίδια συμπεραίνει από τη συζήτηση που είχε με την ανάδοχο εταιρία, τη σημερινή υπεύθυνη για τη λειτουργία της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού.

Βλέπει τη λύση σε μια απλή μεταφορά της συγκεντρωμένης λυμματολάσπης μετά από τη διάχυση χημικών και απορεί γιατί δεν έχει ήδη εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μέθοδος.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατά την άποψή μας, είναι απαραίτητη η τεχνική έκθεση από ανεξάρτητο μάλιστα φορέα, κίνηση που δεν βλέπουμε να απασχολεί καμία άλλη δημοτική παράταξη (απερχόμενη ή νέα δημοτική αρχή) αντίθετα οι μόνοι που ενδιαφέρονται είναι μια ομάδα κατοίκων της περιοχής γύρω από την εγκατάσταση που έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

Αναμένουμε να δούμε αν η επιλογή της νέας δημοτικής αρχής για το πρόβλημα, όπως δήλωσε στη συνεδρίαση αυτή, θα φέρει αποτέλεσμα ή αν απλώς θα διευκολυνθεί η ανάδοχος του έργου, η ιδιωτική δηλαδή εταιρία που έχει στόχο το κέρδος με το μικρότερο κόστος και πληρώνεται από το Δήμο, με το υφιστάμενο πρόβλημα να παρατείνεται σε βάρος των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό και για την επίλυση τεχνικών και λοιπών θεμάτων του Δήμου Τήνου: Ξαφνικά η απερχόμενη δημοτική αρχή αποφάσισε ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του Δήμου Τήνου στον οργανισμό.

Αναρωτιόμαστε: Μήπως αυτό προέκυψε επειδή, τελικά, ούτε ο Δήμος Μυκόνου θα συμμετέχει στην οργάνωση ή στη λειτουργία
αυτού του οργανισμού;

Επίσης αναρωτιόμαστε: Υπήρξε αρχική μελέτη σκοπιμότητας με ευθύνη της δημοτικής πλειοψηφίας ώστε να τεκμηριώνεται η ανάγκη για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού όπως αποφάσισε;

Παρατηρούμε ότι η νέα δημοτική αρχή αποδέχτηκε την απόφαση της απερχόμενης πλειοψηφίας να αποχωρήσει χωρίς καν να ρωτήσει το γιατί αποχωρεί από το σχήμα που είχε υποστηρίξει.

Και ρωτάμε: Τα χρήματα που ήταν δεσμευμένα για τον οργανισμό πώς αποφασίστηκε να διατεθούν; Σε ποιο κωδικό μεταφέρονται;
Σχετικά με τις δημοτικές γεωτρήσεις: Ελπίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο, που δέχτηκε ομόφωνα κονδύλιο από το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για το έργο “Διάνοιξη νέων γεωτρήσεων για την ενίσχυση του παραγόμενου ύδατος”, να μην συναινεί στην ανεξέλεγκτη διάνοιξη έντεκα γεωτρήσεων χωρίς τουλάχιστον μελέτη σκοπιμότητας.

Οι διανοίξεις θεωρούμε ότι είναι καταστροφικό μέτρο ακόμη και αν οι αρμόδιοι επικαλούνται γι’ αυτές την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης στο νησί.

Τέλος, ως νέα παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο, εξακολουθούμε να θεωρούμε απαραίτητο το να πληροφορηθούμε τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου που έγινε το καλοκαίρι στον δήμο Τήνου καθώς και τα στοιχεία των σχετικών οικονομικών καταστάσεων.

Το είχαμε ζητήσει προεκλογικά για λογαριασμό των πολιτών, το ζητούμε μαζί τους και μετεκλογικά.

Αναστασία Ψάλτη
Επικεφαλής της παράταξης “ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ

Δήλωση Αναστασιας Ψάλτη για τα διαθέσιμα εργαλεία και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και δημοτικών κτιρίων

Δήλωση της Αναστασίας Ψάλτη, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε»...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη νήσο Τήνο

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων λόγω εκτέλεσης εργασιών επισκευής του οδοστρώματος...

Μήνυμα Δήμου Τήνου για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Σήμερα τιμούμε τους εθελοντές αιμοδότες που με την πράξη...

Διακοπή υδροδότησης στην πόλη της Τήνου

Σας γνωρίζουμε ότι λόγω ζημιάς στο  κεντρικό δίκτυο θα...