Σάββατο 27 Ιουλίου
28.8 C
Tinos

Χειμωνιάτικο τριήμερο στην Τήνο. Μια διαφορετική απόδραση!

Γράφει η Ειρήνη Μπαϊμπά (από blog του ferryhopper.com)

Σίγουρα όταν σκέφτεσαι νησί, έρχονται στο μυαλό σου εικόνες καλοκαιρινές από παραλίες και ηλιοβασιλέματα. Παρόλα αυτά η ζωή στα νησιά δεν σταματάει με το τέλος του καλοκαιριού.

Έψαχνα από καιρό να επισκεφτώ τα πάτρια εδάφη (aka Τήνος) ένα χειμωνιάτικο σκ. Και ίσως δεν υπάρχει πιο όμορφη περίοδος να ταξιδέψεις στην Τήνο από τα τέλη Ιανουαρίου που γιορτάζονται τα Φαναράκια. Αν δεν ξέρεις τι είναι απλά συνέχισε να διαβάζεις και θα σου λυθεί η απορία.

Εντοπίζοντας τα Υστέρνια από το κατάστρωμα του πλοίου

Αποφάσισα να πάρω το πρωινό πλοίο από Ραφήνα για να κερδίσω το Σάββατο στο νησί. Έκλεισα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το Ferryhopper, φόρτωσα και 2 πράγματα στο scooter και έφυγα με το δρομολόγιο των 07:30 της Fast Ferries. Η μέρα ήταν ιδανική ακόμα και για κατάστρωμα οπότε δεν έχασα την ευκαιρία για λίγο sun gazing.

Tip: ένας καλός τρόπος για να καταλάβεις ότι κοντεύεις στο νησί είναι να εντοπίσεις το χωριό Υστέρνια. Με το που τα περάσεις, σε μισή ωρίτσα είσαι στο λιμάνι της Τήνου.

Το γραφικό παλιό λιμάνι της Τήνου μια μέρα του χειμώνα

1η μέρα: η Χώρα

Η λιακάδα ήταν απίστευτη και τι καλύτερο από ένα καφεδάκι στην παραλία. Οι επιλογές για καφέ, πρωινό ή brunch στο νησί είναι πλέον αρκετές ακόμα και το χειμώνα. Στα δικά μου αγαπημένα βρίσκονται το Ξέμπαρκο, το Μύρτιλο, το Μικρό Καφέ, το Àncora, και το T_24 gastrobar.

Γωνιές της Τήνου με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία

Μετά λοιπόν την απαραίτητη δόση ενέργειας, περιπλανήθηκα στα σοκάκια πίσω από τον καθολικό ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια ανηφόρισα τον παλιό δρόμο της Παναγίας (αυτός με τα μαγαζάκια). Μια μέρα σαν κι αυτή αξίζει να ανέβεις τα σκαλιά του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας ακόμα και για να θαυμάσεις τη θέα από ψηλά.

Πανοραμική θέα στη θάλασσα από τον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας

Μετά την απαραίτητη ξεκούραση, κάτσαμε για φαγητό στη Μυρτιά, ένα μικρό και συμπαθητικό μεζεδοπωλείο στη Χώρα. Και αν νομίζεις ότι στην Τήνο δεν θα βρεις επιλογές για διασκέδαση και το χειμώνα κάνεις λάθος. Εμείς ξεκινήσαμε με ένα ρακί στο Κυριακάτικο, στέκι για όλες τις εποχές και καταλήξαμε στον Kουρσάρο, το μπαρ με τη μεγαλύτερη ιστορία και την καλύτερη μπάρα στην Τήνο.

Κάποια σοφά λόγια στον Κουρσάρο

2η μέρα: τα χωριά

Νέα μέρα, νέες περιπέτειες αν και με συννεφιά. Ο καιρός παρόλα αυτά δεν μας πτόησε καθόλου και αποφασίσαμε να κάνουμε μια πεζοπορία. Οι σηματοδοτημένες διαδρομές στο νησί είναι πάρα πολλές, επομένως μην ξεχάσεις να φέρεις μαζί σου ένα καλό ζευγάρι αθλητικά ή ορειβατικά παπούτσια.

Το επιβλητικό Εξώμβουργο, ένα από τα συν της διαδρομής μας

Εμείς επιλέξαμε το μονοπάτι που οδηγεί από τον Κάμπο στα Λουτρά, μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή που σε ανταμείβει με την υπέροχη θέα στο βουνό Εξώμβουργο. Για την ιστορία, το Εξώμβουργο ή Ξώμβουργο είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Τήνου όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του ενετικού κάστρου. Αν επιθυμείς κάτι πιο οργανωμένο σου προτείνω να απευθυνθείς στην ομάδα Soul of Tinos που διοργανώνει διάφορες περιηγήσεις με δόσεις ιστορίας ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Οι περίφημοι περιστεριώνες, απομεινάρια της λαϊκής τέχνης της Τήνου

Για καφέ και γλυκό στα χωριά οι επιλογές είναι σαφώς λιγότερες το χειμώνα. Παρόλα αυτά αξίζει να πας στον Πύργο και να πιεις καφέ στον Παραδοσιακό καφενέ, το καφενείο με το παραδοσιακό χρώμα που βρίσκεται κάτω από έναν αιωνόβιο πλάτανο και δίπλα στη μαρμάρινη κρήνη της πλατείας. Εναλλακτικά, τα Σαββατοκύριακα είναι ανοικτό στην Κώμη το καφέ Καλάις, επίσης σε μια πανέμορφη πλατεία.

Αφού ξεκουραστήκαμε λίγο, το βράδυ πήγαμε για φαγητό στο χωριό Αετοφωλιά. Το χωριό που φημίζεται για την κεραμική του και οφείλει το όνομά του στην περίοπτη θέση που έχει χτιστεί, κρύβει και μια ταβέρνα όνειρο, την Κουναριά. Εμείς δοκιμάσαμε τυροπιτάκια, ΦΥΣΙΚΑ τυράκι Τήνου και λαχανοντολμάδες, ό,τι πιο σπιτικό σε γεύση από τα χέρια της κυρίας Ζωζεφίνας.

3η μέρα: τα Φαναράκια

Η μέρα ξεκινάει με καφέ στο χέρι και βόλτα στο Πασακρωτήρι, ένα πανοραμικό σημείο στη Χώρα της Τήνου από όπου φαίνεται όλο το λιμάνι. Από εκεί χαζέψαμε λίγο και ένα μίνι αγώνα ποδοσφαίρου, κάναμε κι ένα μινι πικ-νικ στα τραπεζάκια που βρίσκονται εκεί και ρεμβάσαμε τα πλοία που άραζαν στο λιμάνι.

Το Μαρακανά της Τήνου (αλλά καλύτερο)

Το απογευματάκι πήγαμε για μια κοντινή βόλτα με τα πόδια προς τα Κιόνια, μία από τις κοντινότερες παραλίες στη Χώρα της Τήνου. Απαραίτητη στάση για φωτογραφίες και ρομάντζο την ώρα του ηλιοβασιλέματος στο εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου.

Ηλιοβασίλεμα στο ξωκλήσι του Αγίου Μάρκου

Και ήρθε η ώρα να μάθεις τι είναι τα Φαναράκια: πρόκειται για τοπική γιορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, την ημέρα της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας. Believe it or not δεν έχεις δει πιο φαντασμαγορικό θέαμα σε νησί στην καρδιά του χειμώνα. Κι αυτό γιατί στο πλαίσιο των εορτασμών όλοι οι κάτοικοι αλλά και αρκετοί επισκέπτες, μετά τη λιτάνευση της εικόνας συρρέουν στο λιμάνι κρατώντας ξύλινα φαναράκια (συχνά χειροποίητα), δημιουργώντας ένα πολύχρωμο σκηνικό.

Tip: το έθιμο θέλει τα παιδιά να συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο φαναράκι θα φτάσει πιο ψηλά!

Φαναράκια και πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό

Το ταξίδι έφτασε στο τέλος του και ήρθε η ώρα για την επιστροφή. Αφήνοντας το λιμάνι της Τήνου σκέφτομαι πως τα νησιά κρύβουν μια υπόσχεση καλοκαιριού ακόμα και το χειμώνα. Τα χρώματα και η καθαρότητα του ουρανού, τα χαμόγελα και οι μυρωδιές θα με συντροφεύουν μέχρι το επόμενο ταξίδι.

Εις το επανιδείν!

Πηγή : https://www.ferryhopper.com/

Στην επομπή Κοινωνία Ώρα Mega για τον Τουρισμό ο Γιάννης Εξιλζές [Βίντεο]

Με τον υδράργυρο να χτυπάει «κόκκινο» την στιγμή που...

Σύλληψη για ναρκωτικά στην Τήνο

Στη σύλληψη δύο (02) ημεδαπών, ηλικίας 26 και 28 ετών, προέβησαν μεσημβρινές ώρες την 10/07/2024, Στελέχη του...

Ο Καπετάνιος που έσωσε τον Σέρβο ναυαγό από τη θάλασσα, στο ACTION24

Ο Καπετάνιος που έσωσε τον Σέρβο ναυαγό από τη...

Αφιέρωμα στους «φυσικούς θησαυρούς της Τήνου και της Σύρου» από το γαλλικό περιοδικό Désirs de Voyages

Εκτενές αφιέρωμα σε 13 νησιά των Κυκλάδων φιλοξενεί το δημοφιλέστερο περιοδικό στη Γαλλία...