Τρίτη 27 Φεβρουαρίου
17.1 C
Tinos

Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ προς Σωματείο ΑΜΕΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΜΕΑ ΤΗΝΟΥ


Αγαπητοί μου φίλοι,
Είναι γεγονός ότι τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες είναι πρόσωπα που βρίσκονται δίπλα μας καθημερινά. Πολλά από αυτά κάποτε ήσαν υγιείς άνθρωποι, όπως εμείς σήμερα, και κανείς από αυτούς δεν φανταζόταν ότι θα βρεθεί να δίνει μάχη επιβίωσης κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Η ένταξη τους, όμως, σε μια Δίκαιη Κοινωνία είναι ακόμα και θα παραμείνει για πολύ καιρ, ίσως, ό ένα από τα ζητούμενα αυτής της Δίκαιης και Ισότιμης Κοινωνίας Πολιτών που οι περισσότεροι επιδιώκουμε. Ο «άλλος» Έλληνας Πολίτης, είναι αυτός που τυγχάνει αξιοπρεπούς αντιμετώπισης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σωστός πολιτικός, εκπρόσωπος του λαού, είναι αυτός που έχει τη βούληση αυτό να επιδιώκει και αυτό να επιτυγχάνει: Την καταπολέμηση των διακρίσεων, την άρση των αποκλεισμών και την ισότιμη ένταξη των πολιτών στην ελληνική κοινωνία.
Άλλωστε, σήμερα, περισσότερο από ποτέ οι δυνατότητες μέσω της τεχνολογίας και των μέσων, έχουν αυξηθεί και μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις περισσότερες απαιτήσεις των ΑΜΕΑ από άποψη υποδομών, προσβασιμότητας και μόρφωσης. Η νοοτροπία μας πρέπει και οφείλει ν’ αλλάξει! Η προάσπιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι υπόθεση όλων μας και έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη γι’ αυτό.
Τα ἄτομα με ειδικές ανάγκες, ουσιαστικά είναι άτομα με ειδικές δεξιότητες και ικανότητες, αρκεί η κοινωνία μας να τους προσφέρει τις ευκαιρίες για να τις εκδηλώσουν, ὅπως το αποδεικνύει η πορεία και η δράση πολλών από αυτά, που με την ψυχική τους δύναμη και την ενίσχυση της τοπικής μας κοινωνίας διακρίνονται σε όποιον τομέα καταπιάνονται.
Τελικά, λυδία λίθος και αλάνθαστο κριτήριο ηθικής, ἀνθρωπιᾶς καί δημοκρατικότητας μιᾶς κοινωνίας εἶναι ὁ τρόπος μέ τόν ὁποῖο ἀντιμετωπίζει τά μέλη της πού ἀπαιτοῦν ἰδιαίτερη καί διαφορετική φροντίδα, τά ἄτομα μέ εἰδικές ἀνάγκες.
Δέν εἶναι δυνατόν μιά κοινωνία νά λέγεται καί νά εἶναι δημοκρατική, ἄν δέν προσφέρει καί δέν διασφαλίζει σέ ὅλα τά μέλη της τό δικαίωμα νά χαροῦν καί νά ζήσουν τή ζωή.

Δέν εἶναι δυνατόν μιά κοινωνία νά εἶναι καί νά λέγεται Χριστιανική, ἄν δέν βρίσκεται διαρκῶς, μέ λόγια καί ἔργα ἀγάπης, δίπλα σ’ ἐκείνους τό πήλινο περίβλημα τῆς ἀθάνατης ψυχῆς τῶν ὁποίων ἔχει ὑποστεῖ κάποιες ρωγμές.
Μέ τίς σκέψεις αὐτές, χαιρετίζω τη σημερινή ημέρα, την αφιερωμένη στα ΑΜΕΑ, εκφράζουμε τή λύπη μας διότι ποιμαντικές μας υποχρεώσεις μας μας ἐμπόδισαν νά βρισκόμαστε σήμερα κοντά σας και σας διαβεβαιώνουμε ὅτι ἡ ‘Ιερά μας Μητρόπολη καί εμείς προσωπικά θά βρισκόμαστε πάντα στή διάθεσή σας, πρόθυμοι ἀρωγοί σέ κάθε προσπάθεια, πού προάγει τόν πολιτισμό καί ἀποδεικνύει τήν ἀνθρωπιά καί τήν χριστιανική ἀγάπη, πού ἀνέκαθεν χαρακτηρίζουν την ιερά μας νήσο.
Καλά Χριστούγεννα!


Μετά πατρικής αγάπης
† Ο ΣΥΡΟΥ & ΤΗΝΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β ́

Περίληψη Διακήρυξης Πλειοδοτικού Διαγωνισμού Μίσθωσης ενός (1) ακινήτου του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς νήσου Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ – ΤΗΝΟΥ – ΑΝΔΡΟΥ-ΚΕΑΣ –ΜΗΛΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΕΡΑΣ...

Ευχαριστήριο προς το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Τήνου από το ΕΠΑΛ

Το Επαγγελματικό Λύκειο Τήνου εκφράζει ευχαριστίες προς το Πυροσβεστικό...

Ζωντανή παρουσίαση για το βυζαντινό σχέδιο στην Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας του ΠΙΙΕΤ

Μια ζωντανή παρουσίαση για το βυζαντινό σχέδιο, πως κατασκευάζεται...

Είμαστε μια οικογένεια – Διανομή τροφίμων στην Ιερά Νήσο Τήνο

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ανακοινώνεται...