Την Μεγάλη Πέμπτη στην Κώμη της Τήνου, υπάρχει το Λεγάτο – έθιμο με το ψήσιμο ρεβιθιών και το μοίρασμα στους ενορίτες της Κώμης και σε φίλους – επισκέπτες.
Το λεγάτο (ληγάτο) απ’ το λατινικό legatum, ως όρος βρίσκεται στο Βυζαντινό Δίκαιο και έχει σχέση με κώδικα – συμφωνία – κληρονομιά, την οποία συνάπτει κάποιος δωρίζοντας σε συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο ή στην Εκκλησία, κάποια περιουσία με την υποχρέωση να τελούνται ορισμένες Λειτουργίες ή και υλικές προσφορές στους πιστούς, σε κάποια συγκεκριμένη θρησκευτική εορτή του έτους.
Στα ”Τηνιακά Μηνύματα – Τόμος 3” υπάρχει κείμενο – αρθρογραφία του π. Μάρκου Γ. Φώσκολου με τίτλο ”Το κτηματολόγιο των εκκλησιών της Τήνου (καθολικές και ορθόδοξες) και καταγραφή των λεγάτων τους”. Τήνος 1998


Με αυτό το παλαιό «Λεγάτο» – έθιμο, πρόσφερε η ενοριακή επιτροπή της τότε Ενορίας της Παναγίας της Κάτω Κώμης, γεύμα με καλοψημένα ρεβίθια, στον Εφημέριο, στους ψάλτες και στους επιτρόπους, στο κάτω από την εκκλησία στεγασμένο χώρο με το όνομα «στο πανηγύρι».
Οι δε ενορίτες της Κάτω Κώμης έπαιρναν στο σπίτι τους μερίδες ρεβίθια με ψωμί.
Με το πέρασμα του χρόνου το έθιμο – Λεγάτο ατόνησε και το επανάφερε ο Ενωτικός Σύλλογος Κώμης – Περάστρας – Μοναστηρίων Τήνου, πριν από μερικά χρόνια.


Έτσι κάθε Μεγάλη Πέμπτη μεσημέρι προσφέρεται καλομαγειρεμένη νόστιμη ρεβιθάδα, στην ενοριακή αίθουσα του Αγίου Ιωάννου Κώμης Τήνου, στους ενορίτες της Κώμης.
Όσοι αδυνατούν να παραβρεθούν στην αίθουσα μπορούν να πάρουν ή να ζητήσουν να τους σταλεί στο σπίτι μερίδα ρεβιθιών από τις άξιες μαγείρισσες της Κώμης.


Στην Ενοριακή Αίθουσα, υπάρχουν όλα τα απαραίτητα σκεύη για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα, από προσφορές ντόπιων και φίλων. Έμπειροι μάγειροι και μαγείρισσες, μαζί με εθελοντές σερβιτόρους και μέλη του Συλλόγου Κώμης, Περάστρας, Μοναστηρίων, σερβίρουν τα ρεβίθια και τα διάφορα νηστίσιμα των ημερών στους παρευρισκομένους.



ΥΓ: οι φωτογραφίες είναι από το 2013
Πρόσθεσα κι άλλες φωτογραφίες από τη χρονιά του 2012
αξίζει να τις δείτε.
–
Τήνος 8 Απριλίου 2017
Νίκος Φώσκολος Καναλέτος