Τρίτη 25 Ιουνίου
26.9 C
Tinos

Αλλάζουμε – Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για γεωτρήσεις

Παρέμβαση της Αναστασίας Ψάλτη, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε» και Δημοτικής Συμβούλου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη διάνοιξη ιδιωτικής γεώτρησης πλησίον των δημοτικών πηγών στα Δύο Χωριά

Αναστασία Ψάλτη: «Ανεξέλεγκτη η διάνοιξη γεωτρήσεων. Η πρόταση του Δημάρχου -που ευτυχώς ανακάλεσε- εξυπηρετεί de facto τους εργολάβους διάνοιξης, την ώρα που ο υδροφόρος ορίζοντας καταστρέφεται»

Παρέμβαση, σχετική με την καταγγελία των κατοίκων των Δύο Χωριών για τη διάνοιξη ιδιωτικής γεώτρησης πλησίον των δημοτικών πηγών, έκανε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου (31 Μαΐου), η Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε», Δημοτική Σύμβουλος Αναστασία Ψάλτη.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε:

«Μόλις χθες ενημερωθήκαμε για 7 νέες γεωτρήσεις που αδειοδοτήθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες (!) και γνωστοποιήθηκαν στη Δημοτική Αρχή. Αν αυτό δεν είναι ανεξέλεγκτο, τότε τι είναι;

Το έχουμε επισημάνει επανειλημμένως. Και ως δημοτική παράταξη και ως πολίτες. Πλέον, έχουμε και τη διαμαρτυρία των κατοίκων των Δύο Χωριών, που ήρθε και σε δική μου γνώση.

Καταγγέλλουν διάνοιξη ιδιωτικής γεώτρησης πλησίον των δημοτικών πηγών. Αν προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, θα προκύψει κίνδυνος πλήρους καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και φυσικά κίνδυνος για την ίδια την ύδρευση των οικισμών.

Σας ρωτώ για μια ακόμα φορά, κ. Δήμαρχε:

  • Ποια είναι η στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο μείζον ζήτημα των γεωτρήσεων; Στο Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθήσατε να λειάνετε την κατάσταση: Να αφήσουμε, δηλαδή, να εκτελεστούν οι άδειες που εκδόθηκαν, να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι και να μην επιτρέψουμε την αδειοδότηση λειτουργίας τους; Νομίζω ότι μας περνάτε για χαζούς. Αυτή η προσέγγιση εξυπηρετεί de facto τα συμφέροντα των εργολάβων διάνοιξης (άρα, όλα καλά;), αλλά τα πετρώματα και η υπόγεια δομή τους θα διαρρηχθούν, με συνέπειες ακριβώς τις ίδιες με τη χρήση των γεωτρήσεων! Ευτυχώς μας ακούσατε και ανακαλέσατε.
  • Σε προηγούμενη συνεδρίαση, επικαλούμενος δημοτικές ανάγκες, αποφασίσατε και υλοποιείτε δημοτικές γεωτρήσεις αμφιλεγόμενου περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Προφανώς, τα χωριά μακριά από την πόλη πρέπει να υδροδοτηθούν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως να προηγηθεί υδρογεωλογική μελέτη για το σύνολο του νησιού αλλά και για τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις με μεγάλη προτεραιότητα. Έργο που έπρεπε, φυσικά, να έχει ανατεθεί πριν 5 μήνες και να ολοκληρώνεται σήμερα ώστε να εκτελεστούν οι γεωτρήσεις που επείγουν. Η ευθύνη πάλι δική σας.

Αν είχατε αντιδράσει, όπως θα έπρεπε, όταν οι ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ αναδείξαμε το θέμα πριν από μήνες, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Αν είχατε εργαστεί για την επαναφορά σε ισχύ των κανονιστικών που διέπουν τη διαδικασία διάνοιξης γεωτρήσεων στο νησί μας, που ελέγχουν πώς και πού διανοίγονται -των οποίων η εφαρμογή διεκόπη με ιδιαίτερο τρόπο, παράξενο και αδιευκρίνιστο- τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Η Δημοτική Αρχή είναι πλήρως υπεύθυνη, πλέον, για την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού μας. Καθυστερήσατε 5 μήνες.

Σήμερα, έχουμε μείζον θέμα στα Δύο Χωριά, όπου απαιτείται άμεση -υπηρεσιακή, αλλά και πολιτική- παρέμβαση, ώστε να αποτραπεί η διάνοιξη της ιδιωτικής γεώτρησης. “Αύριο”, θα έχουμε το ίδιο θέμα σε κάποιο άλλο χωριό.

Η κατάσταση που επικρατεί αναδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού, την έλλειψη πρωτοβουλιών.

Ας αρχίσουμε να προβλέπουμε με διορατικότητα. Να προστατεύσουμε το νερό και το δημόσιο συμφέρον».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΨΑΛΤΗ, ΕΔΩ: https://fb.watch/sr8wRIPPxN/

Συνάντηση της Αν. Ψάλτη και των ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ με εργαζόμενους μεγάλου εμπορικού καταστήματος

Η υποψήφια Δήμαρχος Τήνου, Αναστασία Ψάλτη και υποψήφιοι των...

Η Αναστασία Ψάλτη και οι ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ σε Φαλατάδο, Βωλάξ και Αγάπη

Φαλατάδος Η υποψήφια Δήμαρχος Τήνου, Αναστασία Ψάλτη και οι ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ...

Η Αναστασία Ψάλτη και οι ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ συναντήθηκαν με τους κατοίκους στην Καρδιανή

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, η υποψήφια Δήμαρχος Τήνου, Αναστασία...

Η Αν. Ψάλτη και οι ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ συναντήθηκαν με το αθλητικό σωματείο «Ποσειδώνας»

Η υποψήφια Δήμαρχος Τήνου, Αναστασία Ψάλτη και υποψήφιοι των...