Σάββατο 27 Ιουλίου
28.8 C
Tinos

Αγκινάρες Τήνου

Εδώ και αρκετά χρόνια η φήμη της Τηνιακής αγκινάρας έχει φτάσει στο κατακόρυφο!

Με κέντρο το κεφαλοχώρι την Κώμη και τα χωριά που γειτονεύουν με το έφορο λιβάδι της Κώμης – Καλλονής – Κολυμπήθρας, καλλιεργούν με περισσή φροντίδα οι φυσιολάτρες γεωργοί της περιοχής την αγκινάρα.

Ένα ζαρζαβατικό με πλούσια τα οφέλη του και τις γευστικές του απολαύσεις, την ποικιλία των συνταγών, παραδοσιακών και νεοτέρων, έχει μπει για τα καλά στην επιλεγμένη διατροφή των νεοελλήνων και επισκεπτών της Ελλάδας μας.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Τήνο αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα προσφέρουν στο μενού τους ξεχωριστά πιάτα με νοστιμιές από την αγκινάρα. Η φήμη της έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, έγινε πανευρωπαϊκή και όχι μόνο.

Μέσα στους χειμωνιάτικους και ανοιξιάτικους μήνες η Λαχαναγορά της Αθήνας και οι τοπικές Λαϊκές Αγορές τροφοδοτούν με φρέσκες, νόστιμες και υγιεινές αγκινάρες τα σπιτικά των οικογενειών.

Τα περασμένα χρόνια στην πλατεία της Κώμης Τήνου η αγκινάρα είχε την τιμητική της. Επιλέγονταν κάποιο Σαββατόβραδο του Μαΐου και γίνονταν η αγκινάρα γιορτή.

Οι αγκιναροπαραγωγοί πρόσφεραν δωρεάν χιλιάδες αγκινάρες και μαζί με τις άξιες νοικοκυρές μαγείρισσες, παρασκεύαζαν πλήθος λιχουδιές για να ευφράνουν τους ουρανίσκους των επισκεπτών και καλεσμένων τους.

Οι κάτοικοι της Κώμης Τήνου, ο τοπικός Σύλλογος, η τοπική Κοινότητα Κώμης, ο Δήμος Τήνου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνέδραμαν με τον τρόπο τους σ’ αυτή τη γιορτή και προβολή της αγκινάρας Τήνου.

Βέβαια η μεγάλη προσφορά ανήκε στους παραγωγούς και στις νοικοκυρές της Κώμης που για πολλές μέρες ασχολούνταν για να παρουσιάσουν τα εκλεκτά και νόστιμα φαγητά με βάση την αγκινάρα.

Στις γιορτές της αγκινάρας παρευρίσκοντο και εκλεγμένοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, εκπρόσωποι Συλλόγων, Φορέων, κόσμος πολύς από την Τήνο, τα γύρω νησιά, την Ελλάδα γενικότερα και ακόμη εκτός Ελλάδος επισκέπτες.

Τις γευστικές απολαύεις συνόδευε ορχήστρα με ζωντανή μουσική και χορό, ακόμη και μετά το μεσονύχτιο.

Τήνος Μάρτιος 2023
Νίκος Φώσκολος Καναλέτος

Άγριες αγκινάρες Τήνου: Κάτω απ’ τ’ αγκάθια κρύβεται ένας θησαυρός

Αναδημοσιεύση από : gastronomos.gr Με τις αγκαθωτές αγκινάρες του Φαβιανού...

Ξεκινάνε οι προετοιμασίες για την φετινή “Γιορτή της Αγκινάρας” στην Κώμη

Το Σάββατο 6 Απριλίου, θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία για...

Αγκινάρες Τήνου φάγατε;

Στο εύφορο λιβάδι της Κώμης – Καλλονής Τήνου, καλλιεργείται...

Οι «θησαυροί» της Κώμης!

Tη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, οι μαθητές και οι...