Τον Απρίλιο 2024 , οι τελειόφοιτοι μαθητές και οι μαθήτριες της Τρίτης (Γ’) Τάξης του Γυμνασίου και των δύο Λεοντείων Σχολών, της Νέας Σμύρνης και των Αθηνών, επισκέφθηκαν λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα για τριακοστή τέταρτη (34) συνεχόμενη χρονιά το νησί της Παναγίας, την Τήνο, στο πλαίσιο μιας διήμερης εκδρομής, συνοδευόμενοι από Μαριανούς Αδελφούς και Καθηγητές /-τριες των Σχολείων τους. Η εκδρομή δεν έχει ως μοναδικό σκοπό την ψυχαγωγία, αλλά αποβλέπει τόσο στη βίωση από τους εφήβους του προσκυνήματος στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας όσο και στη γνωριμία τους με το φυσικό περιβάλλον και τη λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πανέμορφων χωριών του νησιού, καθώς η Τήνος είναι ένας ξεχωριστός Προσκυνηματικός τόπος, ένα νησί με δεσπόζονταχρώματα το λευκό των μοναδικών Κυκλαδίτικων σπιτιών και το μπλε της υπέροχης θάλασσας του Αιγαίου.
Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα της άφιξής τουςστο νησί, οι συνοδοί Καθηγητές/-τριές τους τούςξενάγησαν στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, όπου θαύμασαν γλυπτά και ζωγραφικά έργα. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν ένα από τα Ιερότερα Σύμβολα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, στον οποίο πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον κ. Ιωάννη Ψάλτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν για την εύρεση της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, για την κατασκευή του Ναού, καθώς και για ορισμένα από τα θαύματα της Παναγίας. Μετά την εν λόγω ξενάγηση, ακολούθησε φιλικός αγώνας μπάσκετ με το Γυμνάσιοτης Τήνου, αλλά και περιπλάνηση στα μικρά, γραφικά σοκάκια της Χώρας.
Την επόμενη ημέρα, αφού παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, επισκέφθηκαν δύο υπέροχης φυσικής ομορφιάς χωριά, τον Κουμάρο και τον Βώλακα. Και τα δύοαυτά παραδοσιακά χωριά τούς προσέφεραν, όχι μόνο θαυμάσιες εμπειρίες, αλλά και ένα δείγμα του τρόπου ζωής των κατοίκων του νησιού. Ειδικά στο δεύτερο, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ποιήματα γνωστών σε όλους μας ποιητών, τα οποία ήταν λαξευμένα στις θύρες και στους τοίχους των σπιτιών.
Κατά κοινή παραδοχή, η διαμονή τους στην Τήνο υπήρξε ιδιαίτερα ευχάριστη και ενδιαφέρουσα χάρη σε δύο μοναδικούς ανθρώπους, τον κ. Ιωάννη Ψάλτη και τον κ. Μάρκο Λεβαντίνο, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους όλα αυτά τα χρόνια για την επίτευξη των στόχων των επισκέψεων των μαθητών/-τριών στον πανέμορφο αυτό τόπο.
Πρόκειται για μία παράδοση, που ξεκίνησε το 1990 ύστερα από πρωτοβουλία των Μαριανών Αδελφών, που όχι μόνο πέτυχε, αλλά έγινε αγαπημένος και απαράβατος θεσμός, ο οποίος ξεπέρασε ήδη το ένα τρίτο του αιώνα…. και ευελπιστούμε να συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια.