Τετάρτη 29 Μαΐου
19.8 C
Tinos

Τήνος: Ερειπωμένοι Οικισμοί

Γράφει ο Μάνθος Πρελορέντζος

Εκτός από τα χωριά που υπάρχουν σήμερα στην Τήνο και γνωρίζουμε, και που χαιρόμαστε να τα περπατάμε ξανά και ξανά, υπήρχαν και άλλα στο παρελθόν που δυστυχώς ερημώθηκαν. Χωριά που τώρα δεν υπάρχουν καν ή έχουν σωθεί κάποια ερείπια, αλλά που στο παρελθόν είχαν και αυτά όμορφες πλατείες, και κάποιοι άλλοι Τηνιακοί περπατούσαν στα όμορφα σοκάκια τους, στόλιζαν με γλάστρες τις αυλές τους και πριν τις μεγάλες γιορτές βάφανε με ασβέστη τα σπίτια και τους δρόμους τους και μοσχοβολούσαν οι φούρνοι τους από την μια άκρη του χωριού μέχρι την άλλη.

Αν και ερειπωμένα πια δεν παύουν να αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας, την οποία δεν πρέπει να λησμονήσουμε. Οπότε πριν 2 χρόνια περίπου, ως μια μικρή ανάμνηση για όσα χωριά δεν υπάρχουν πια, δημιουργήθηκε ένας χάρτης όπου αναφέρονται οι ονομασίες τους και η τοποθεσία τους. Έτσι με την συμβολή του Δημήτρη Βίδου που με βοήθησε με την σχεδίαση του χάρτη τοποθετήθηκαν 25 ερειπωμένα χωριά.

Με τον όρο “Χωριά” νοήθηκε η ύπαρξη μόνιμου πληθυσμού έστω και μικρού αλλά και ύπαρξη ενορίας. Στην Τήνο υπήρξαν και διάφορα άλλα οικιστικά σύνολα όπως π.χ τα Σκαμνίδια, η Καραμπούσα, η Γρίζα, η Κουναρές κ.α τα οποία δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν χωριά.

Στο χάρτη έχουν αναφερθεί επίσης οι ονομασίες από τις γειτονιές της Στενής και της Καλλονής καθώς και οι μικροοικισμοί που υπήρχαν στην Έξω Μεριά οι οποίοι ενώθηκαν και αποτελούν πλέον το χωριό του Πύργου.

Μοιράζοντας αυτόν τον χάρτη, ελπίζω να βρεθούν και άλλα χωριά ή άλλες γειτονιές τα οποία παρέλειψα από άγνοια να βάλω, έτσι ώστε να μοιραστούμε όλοι μας αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού μας.

Στον παρακάτω σύνδεσμο δίνεται ο χάρτης σε υψηλή ανάλυση :

https://drive.google.com/…/1EPD24Prz1bBlVDf…/view…

Πρελορέντζος Μάνθος

Tinos Talks : Επεισόδιο #8

#8 - Μάνθος Πρελορέντζος 🧗- Via Ferrata στην Τήνο;...

navigare necesse est: Οι Κυκλάδες στην Tabula Rogeriana

Γράφει ο Κώστας Δανούσης. O πρώτος παγκόσμιος χάρτης είναι...