Σάββατο 27 Ιουλίου
26.7 C
Tinos

20 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003) – Εικονικό Μουσείο Τήνου

Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003). Το Εικονικό Μουσείο Τήνου συμπεριλαμβάνει στη μόνιμη συλλογή των Ψηφιακών του Εκθεμάτων την Μαρμαροτεχνία, ως χαρακτηριστικό παραδοσιακό επάγγελμα του νησιού, με παγκόσμια αναγνώριση.

H Τηνιακή Μαρμαροτεχνία εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας το 2013 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Σύμφωνα με την UNESCO, η μαρμαροτεχνία είναι καλλιτεχνική παράδοση της Τήνου και ορίζεται ως η κατασκευή ενός αντικειμένου, αυτοτελούς ή σύνθετου, από μάρμαρο (εξόρυξη της πρώτης ύλης, αρχική επεξεργασία, σχεδίαση, μορφοποίηση, διακόσμηση, τοποθέτηση) και οι συναφείς κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι (εργαστήρια και εργαλειακός εξοπλισμός, μαθητεία, πελατεία, προϊόντα, νοοτροπίες).

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία είναι το τρίτο στοιχείο που εγγράφει η χώρα μας στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μετά τη Μεσογειακή Διατροφή και την Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο.

Στη φωτογραφία βλέπετε την διαδικασία κατασκευής του παραδοσιακού τηνιακού υπέρθυρου.

Πηγή: Αρχείο ΕΜΤ.

#Τήνος#UNESCO#TinosVirtualMuseum#Μάρμαρο