Σάββατο 27 Ιουλίου
29.8 C
Tinos

18 ιδιαίτερα και πολύ νόστιμα ελληνικά τυριά – Ξεχωρίζει το σπάνιο Τηνιακό κίτρινο τυρί

Οι Έλληνες είμαστε λαός που αγαπάμε το τυρί και του έχουμε δώσει μόνιμο ρόλο στο καθημερινό τραπέζι, που πολλές φορές μπορεί να είναι και πρωταγωνιστικός. Σε κάθε περίπτωση, γεύμα χωρίς τυρί φαίνεται φτωχό, σαν κάτι να του λείπει.

Η ελληνική τυροκομική παράδοση είναι μακραίωνη και πλούσια, αφού σχεδόν κάθε περιοχή έχει το δικό της τρόπο να φτιάχνει τυρί. Στα ψυγεία των παντοπωλείων, δίπλα στην αγαπημένη φέτα, μπορούμε να ανακαλύψουμε τον συναρπαστικό κόσμο της εγχώριας τυροκομίας. Έμπειροι αλλά και νέοι τυροκόμοι παράγουν με γνώση και πάθος ενδιαφέροντα τυριά, πλουτίζουν τον τυροκομικό χάρτη της χώρας μας και σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν και εκτός συνόρων. Τυριά από διάφορες γωνιές της Ελλάδας με παράξενες παραδοσιακές ονομασίες που εκφράζουν την εντοπιότητα και γεύσεις που ανεβαίνουν πολλά επίπεδα. Καλώς ήρθατε στον μαγικό κόσμο των ελληνικών τυριών, πάρτε γεύση από κάποια ιδιαίτερα και εξαιρετικά νόστιμα τυριά. 

Καρίκι του Λορέντζο Βιδάλη από το παραδοσιακό τυροκομείο του, τη Μανταλένα, στην Τήνο. Πρόκειται για ένα σπάνιο ιδιαίτερο κίτρινο τυρί με έντονο άρωμα και πληθωρική, πιπεράτη γεύση. Θυμίζει το εγγλέζικο στίλτον ή το γαλλικό ροκφόρ. Παράγεται από αγελαδινό γάλα και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ωριμάζει για οκτώ μήνες μέσα σε κολοκύθες – πρόκειται για τις ξερές κολοκύθες που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν οι νησιώτες ως δοχεία νερού. Απογειώνει τις πράσινες σαλάτες και ταιριάζει με τρίμμα φλούδας πορτοκαλιού. Συνοδεύει εξαιρετικά το Vinsanto. 

 Στα Καραμανλίδικα του Φάνη μπορείτε να βρείτε κάποια από αυτά τα ιδιαίτερα και εξαιρετικά νόστιμα τυριά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Διαβάστε τα υπόλοιπα ιδιαίτερα και πολύ νόστιμα ελληνικά τυριά στο Lifo

Στην επομπή Κοινωνία Ώρα Mega για τον Τουρισμό ο Γιάννης Εξιλζές [Βίντεο]

Με τον υδράργυρο να χτυπάει «κόκκινο» την στιγμή που...

Σύλληψη για ναρκωτικά στην Τήνο

Στη σύλληψη δύο (02) ημεδαπών, ηλικίας 26 και 28 ετών, προέβησαν μεσημβρινές ώρες την 10/07/2024, Στελέχη του...

Ο Καπετάνιος που έσωσε τον Σέρβο ναυαγό από τη θάλασσα, στο ACTION24

Ο Καπετάνιος που έσωσε τον Σέρβο ναυαγό από τη...

Αφιέρωμα στους «φυσικούς θησαυρούς της Τήνου και της Σύρου» από το γαλλικό περιοδικό Désirs de Voyages

Εκτενές αφιέρωμα σε 13 νησιά των Κυκλάδων φιλοξενεί το δημοφιλέστερο περιοδικό στη Γαλλία...