Κυριακή 25 Αυγούστου
26.3 C
Tinos

Βραβεία σωματείου “Οι Φίλοι της Τήνου” σε πέντε προσωπικότητες του νησιού

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, το σωματείο ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ διοργάνωσε  εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, για να βραβεύσει πέντε προσωπικότητες που με τη δουλειά τους, το μεράκι τους και την αγάπη τους για το νησί, ανέδειξαν την ΙΣΤΟΡΙΑ τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και τις ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ της ΤΗΝΟΥ. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ  κ. Φίλιππος Φόρτωμας, η έπαρχος Τήνου κα Αναστασία Δεληγιάννη, ο πρόεδρος  Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου κ. Πέτρος Μαρκουίζος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος  Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεου πατήρ Ιωάννης Αγγελιδάκης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕ  Π.Ι.Ι.Ε.Τ κ Δημήτρης Λούβαρης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, μέλη και φίλοι του  σωματείου και πλήθος κόσμου. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός slideshow με τις δραστηριότητες του  σωματείου και ένα σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του σωματείου κ. Νίκου Αλογοσκούφη.

Στην συνέχεια ο αντιπρόεδρος του σωματείου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ, κύριος  Νίκος Φινοκαλιώτης παρουσίασε την  προσωπικότητα και το έργο της κυρίας  Σοφίας Στάϊκου που βραβεύτηκε για τη  δημιουργία του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου.  ‘Μια κιβωτό που διασώζει ένα μεγάλο μέρος της δημιουργικότητας των προγόνων μας, τον ιδρώτα τους για να  εξορύξουν το μάρμαρο που αποτέλεσε  στοιχείο δημιουργίας, τέχνης, πολιτισμού  αλλά και οικονομικής και κοινωνικής  ανάπτυξης του τόπου μας’ όπως χαρακτήρισε το Μουσείο η κυρία Αναστασία Δεληγιάννη, απονέμοντας το βραβείο.  

Επόμενος βραβευόμενος ήταν ο κ. Αλέκος Φλωράκης, Δρ ΕΜΠ, εθνολόγος, λαογράφος,  για την προσφορά του στην ανάδειξη της  πολιτιστικής κληρονομιάς της Τήνου. Τον κ.  Φλωράκη παρουσίασε το μέλος του σωματείου  μας κύριος Νίκος Μιχαηλίδης, ερευνητής, και το βραβείο απένειμε ο κ. Δημήτρης Λούβαρης. Ο κ. Φλωράκης αφού μας  ευχαρίστησε, δώρισε στο σωματείο το νέο  δίτομο έργο του, 1000 σελίδων, «ΤΟ  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΝΟΥ»  μελέτη θρησκευτικής Ανθρωπολογίας –  Λαογραφίας που εκδόθηκε  

από το Π.Ι.Ι.Ε.Τ και το ΙΤΗΠ επ’ ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την εύρεση  της εικόνας της Μεγαλόχαρης στην Τήνο. Ένα  μεγάλο έργο για ένα σημαντικό θεσμό του  Ελληνισμού,μία εις βάθος μελέτη 40 ετών του συγγραφέ στα αρχεία του Ιερού ιδρύματος, με  συνεντεύξεις προσκυνητών και κατοίκων,  αποτύπωση των ταμάτων, αναζήτηση παλαιού  φωτογραφικού υλικού, ταξινόμηση και  συστηματική συγγραφή.

Ακολούθησε η βράβευση του πατέρα  Μάρκου Φώσκολου για την ανάδειξη και αρχειοθέτηση της ιστορίας της  Τήνου. Ο κ. Μάνθος Καλούμενος, πρόεδρος της αδελφότητας των Τηνίων  Καρδανιωτών παρουσίασε τον πατέρα  Μάρκο Φώσκολο και το βραβείο  απένειμε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ.Φίλιππος Φόρτωμας, με καταγωγή από την Τήνο.

Ο κ. Φόρτωμας μίλησε με ενθουσιασμό για  το βραβευόμενο και μας αποκάλυψε ότι  τους ενώνει η κοινή τους αγάπη για την  μελέτη της Ιστορίας. Ο πατέρας Μάρκος Φώσκολος στον εμπνευσμένο  ευχαριστήριο λόγο του, μας προσκάλεσε να τον επισκεφτούμε στην  Ξυνάρα και να μας ξεναγήσει στο  ιστορικό αρχείο της Τήνου που έχει  δημιουργήσει εκεί.

 

Κατόπιν παρουσιάστηκε το έργο του κ.  Κώστα Δανούση, ιστορικού, ερευνητή,  από τον κ. Πέτρο Χαλά μέλος του Δ.Σ.  της Αδελφότητας των εν Αθήναις  Τηνίων, λόγω ασθένειας του προέδρου  κυρίου Μανώλη Σκαρή. Τον κύριο  Δανούση βράβευσε ο κύριος Πέτρος  Μαρκουίζος εκ μέρους του δημάρχου  κ. Γιάννη Σιώτου.

Ο κύριος Δανούσης,  με τη μετριοφροσύνη που τον διακρίνει,  στον ευχαριστήριο χαιρετισμό του, μας  είπε ότι ‘Βρίσκομαι εδώ από λογιστικό λάθος ή δημιουργική λογιστική αφού η  δουλειά μου είναι δυσανάλογα  μικρότερη των άλλων τιμώμενων’ και μας προέτρεψε με το στίχο του Dante  (Inferno, canto 26) να μην αφήσουμε  τα κουπιά προτού η θάλασσα η  ευρύτερη μας κλείσει για πάντα στην  απέραντη αγκαλιά της.

Το μέλος του σωματείου κύριος Χρήστος Παπαευαγγελίου παρουσίασε τον τελευταίο βραβευόμενο κύριο Θέμη Ροδαμίτη για την 20ετή προσφορά του στο Φεστιβάλ Τήνου. Ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Τήνου κύριος Παναγιώτης Κροντηράς κατά τη βράβευση του κυρίου Ροδαμίτη μας ενημέρωσε, ότι το Φεστιβάλ Τήνου θα συνεχιστεί και με τον κύριο Ροδαμίτη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επίσης διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του σωματείου, που στο χαιρετισμό του προέτρεψε για ‘ειλικρινή συνεργασία όλων των φορέων και κατοίκων του νησιού για την αντιμετώπιση των κινδύνων από το φαινόμενο του υπερτουρισμού’, ότι σκοπός του είναι να παραδώσει την Τήνο στη νέα γενιά το ελάχιστο όπως την  παρέλαβε από την προηγούμενη,  αν όχι καλύτερη. 

Στην εκδήλωση διαβάστηκαν χαιρετισμoί του αναπλ. Υπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεου που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. 

Ευχαριστούμε την κυρία Δήμητρα Δεσύπρη φιλόλογο, για την παρουσίαση της  εκδήλωσης και τα μέλη μας που βοήθησαν για την οργάνωση της. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους υποστηρικτές της εκδήλωσης: 

Την εταιρεία INTRACOM,το δικηγορικό γραφείο ΜΠΕΡΝΙΤΣΑΣ, το μεσιτικό  γραφείο Γ . ΣΙΤΑΡΑΣ, τις εταιρείες G.VIDALIS-CONSTRUCTION, IVY HOME,  VISTA MARITIME & LOGISTICS, τα οινοποιεία VOLACUS, VAPTISTIS, X BOURGO και τη ζυθοποιία NISSOS.  

Τα βραβεία φιλοτέχνησε στην Τήνο, ο μαρμαρογλύπτης κ Νίκος Κουσουνάδης για  λογαριασμό του σωματείου, τον οποίο ευχαριστούμε. 

Στο κέρασμα που ακολούθησε ήταν διάχυτος ο ενθουσιασμός για την επιτυχία της  εκδήλωσης. Οι βραβευθέντες δεχόντουσαν συγχαρητήρια για το έργο τους και οι  οικοδεσπότες/διοργανωτές ‘ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ’ για την πρωτοβουλία της  διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης.  

Κώστας Δανούσης – Νιώθω ότι έχω αρκετό κουπί να τραβήξω

ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΑΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ… Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΣ της...

Χαιρετισμός Δημάρχου Τήνου στην εκδήλωση της Αδελφότητας για τον Κώστα Δανούση

Αγαπητοί συμπατριώτες, Σήμερα και έχοντας ανά χείρας την επετειακή έκδοση...

Η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων τιμά τον κ. Κώστα Δανούση [Τετάρτη]

Η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων σας προσκαλεί στη...

«Navigare necesse est. Τιμή στον Κώστα Δανούση»

«NAVIGARE NECESSE EST» - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για...