Δευτέρα 8 Ιουλίου
27.5 C
Tinos

Τήνος: Παραδοσιακά τυριά με βότανα που ωριμάζουν σε κολοκύθες (βίντεο)

Σε 10 χιλιόμετρα από την Χώρα της Τήνου ανηφορίζοντας τον Τσικνιά θα συναντήσουμε στο χωριό Κέχρος με τους 50 κατοίκους, τον κτηνοτρόφο Λορέντζο Βιδάλη που με βοηθό και δάσκαλο τον πατέρα του έχουν φτιάξει το παραδοσιακό τυροκομείο τους Μανταλένα. Στα παραδοσιακά τυριά των προγόνων μας προσθέσαμε Τηνιακά βότανα όπως τη ρίγανη, το θυμάρι, την πιπεριά και το σκόρδο, δίνοντας έξτρα γεύση με αρώματα στην βουτυράτη γεύση τους, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Μανταλένα Βιδάλη.

Το παραδοσιακό τυροκομείο παράγει επίσης το Καρίκι είναι ένα κίτρινο, σκληρό τυρί με έντονη οσμή και γεύση. Η όψη, αλλά και η γεύση του, θυμίζουν το Γαλλικό ροκφόρ, η το Αγγλικό στίλτον ενώ θρυμματίζεται σαν την Ιταλική παρμεζάνα, πρόσθεσε. Η διαδικασία παραγωγής του παράξενου αυτού τυριού καρικιού είναι μακρόχρονη. Ωριμάζει μέσα σε κολοκύθες αυτές που οι παλιοί θα θυμούνται να χρησιμοποιούνται σαν δοχεία νερού η σαν διακοσμητικά ζωγραφισμένα αντικείμενα, επισήμανε.

Το Πέτρωμα επίσης είναι και αυτό ένα εξαιρετικό τυρί. Φρέσκο και χωρίς αλάτι, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή Τηνιακή κουζίνα σαν βάση τόσο αλμυρών όσο και γλυκών φαγητών. «Το τυρί μπαίνει ανάμεσα από πέτρες, οι οποίες το πιέζουν για να φύγει το τυρόγαλο. Το όνομα του προέρχεται από τις μαρμάρινες πλάκες (πετρωτύρι) όπου το πίεζαν παλιά. Είναι λευκό υπόξινο συμπαγές και μαλακό, καταλήγει η κα Βιδάλη.